Zebra


Składniki:
  • 1 szklanka coli
  • 1 szklanka oleju
  • 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki   
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy
  • masło do wysmarowania tortownicy 
  • bułka tarta do posypania tortownicy 


Jajka utrzeć z cukrem, potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), colę i olej - około 4 zmiany.

Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (powiedzmy- po 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej  masłem i posypanej bułką tartą.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C - tak jest w przepisie, ale ja piekłam 70 minut i było gotowe.