frutti di mare - pizza z owocami morza

Pizza, a właściwie ciasto na pizzę, o którym wcześniej pisałam. Ciasto bez drożdży. Tym razem dodatki stanowią owoce morza, oliwki oraz mnóstwo sera.
Delektowałyśmy się tymi pysznościami razem z Anulą (Miśkiem) i jednogłośnie stwierdziłyśmy, że taka pizza jest super. :) Na pewno wypróbujemy jeszcze inne dodatki z tym samym ciastem.






Małe zapiekanki z ciasta francuskiego

Mrożone ciasto francuskie często jest dla mnie ratunkiem, kiedy chcę przygotować coś szybkiego i smacznego. Właściwie można z niego zrobić coś słodkiego, jak i słonego, czy pikantnego. Prawdziwy festiwal smaków, w zależności od tego, na co mamy ochotę, albo na co pozwalają nam zasoby naszej lodówki. :)
Tym razem przyszedł czas na zapiekanki z serem, oliwkami i kawałkami szynki. W połączeniu z sosem czosnkowym, czy pomidorowym są wyśmienite.











Szybkie ciasto


Spód na wzór tarty cytrynowej, o której pisałam już wcześniej. Druga warstwa to maliny, jeżyny i porzeczki-zasmażone razem z cukrem. Na koniec bita śmietana posypana tartą czekoladą.
Ciasto znikało błyskawicznie, ale na szczęście udało mi się zrobić zdjęcie ostatniemu kawałkowi. :)



Składniki na spód (forma o średnicy 25 cm):
  • 1 i 1/4 szklanki pokruszonych herbatników
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek stopionego masła
Przygotowanie spodu:

Rozgrzać piekarnik do 175 stopni. Wymieszać okruchy herbatników z masłem i cukrem.
 Masę równomiernie rozłożyć na dnie formy (najlepiej okrągłej o średnicy około 25 cm). Piec około 17 minut, następnie wyjąć i ostudzić.




Placuszki bananowe

Właściwie nie ma wytycznych co do godziny oraz obowiązku ich jedzenia na śniadanie, obiad, czy kolację. Moim zdaniem pasują o każdej porze. Mowa oczywiście o bananowych placuszkach.
W moich kulinarnych notatkach nie istnieje jednak coś takiego, jak przepis na placki bananowe... Potocznie mówiąc-za każdym razem robione są "na oko". Mąka, mleko, jajko... Wymieszane tworzą dość gęstą i gładką masę, do której dorzucam pokrojone w krążki banany. Później smażę na rozgrzanej oliwie, polewam jogurtem, śmietanką albo serkiem homogenizowanym. Mało skomplikowane, a efekt doskonały.









Pomysł na śniadanie - jogurt z owocami


Jogurt naturalny, banan, jabłko, suszone żurawiny i śliwki. I mamy pyszne i zdrowe śniadanie.
Jeśli ktoś nie przepada za jogurtem naturalnym, może spróbować takiego zestawu z serkiem homogenizowanym.

A w duszy obecnie mi gra  Ain't No Sunshine...:) kliknij, aby posłuchać



Zupa pomidorowa z makaronem



Bez dwóch zdań - numer jeden w moim prywatnym rankingu ulubionych zup. :) Wciąż wypróbowuję nowe przepisy na pomidorową i poszukuję tego idealnego. Zapraszam do podawania własnych przepisów i linków na blogi. :)










Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • cebula
  • seler naciowy
  • przyprawy według uznania
  • duży ząbek czosnku
  • odrobina oliwy 
  • świeże listki bazylii
  • dowolny makaron

Przygotowanie:
Pomidory zmiksować w blenderze, przelać do garnka. Doprawić według własnych upodobań.
Seler naciowy i cebulę drobno pokroić, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Całość podsmażyć na odrobinie oliwy, a następnie przełożyć do wcześniej zmiksowanych pomidorów, dolać trochę wody i gotować na wolnym ogniu. Kiedy zupa będzie gotowa wrzucamy do niej makaron i gotujemy jeszcze przez tyle czasu, ile wymaga tego makaron. (Zależy to oczywiście od rodzaju, jaki wybieramy).
Przed podaniem posypać pokrojonymi świeżymi listkami bazylii.







Viva la pasta! - Sos pomidorowy do makaronu

Makaron to bardzo wdzięczny "materiał", jeśli chodzi o przyrządzanie rozmaitych potraw. Jestem jego fanką - zarówno jako samodzielnego dania, jak i w zupach. Pomidorowa bez makaronu, a na przykład z ryżem, czy z ziemniakami, to według mnie jakaś fatalna pomyłka. I wszyscy w rodzinie już o tym wiedzą i zbrodnią jest zapytanie mnie, czy może zjem zupę z czymś innym. :)
Tutaj przedstawiam własny przepis na sos do makaronu. Domowy. Ze świeżych pomidorów. Pachnący czosnkiem i bazylią. Nie jakiś półprodukt ze słoika nafaszerowany substancjami E. :)


Składniki: 
  • 3 pomidory
  • kilka ząbków czosnku
  • cebula
  • kilka - kilkanaście listków bazylii
  • odrobina oliwy
  • przyprawy: słodka sproszkowana papryka, curry, sól, pieprz
  • starty żółty ser do posypania

Przygotowanie:
Pomidory, oliwę i bazylię zmiksować w blenderze. Musi powstać jednolity sos.
Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie razem z pokrojoną w piórka cebulą.

Następnie cebulę i czosnek zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i całość trzymamy na ogniu do momentu aż wyparuje woda, a sos stanie się dość gęsty.
Trzeba pamiętać, żeby zamieszać od czasu do czasu.

Sos przyprawiamy według własnego uznania. I gotowe! Można podawać z ulubionym makaronem oraz startym serem.

* Makaron z sosem pomidorowym i mięsem znajdziesz TUTAJ
* Więcej pomysłów na makaron znajdziesz tutaj: MIŁOŚNICY MAKARONU


Na kruchym spodzie, czyli tarta z twarogiem i żurawinami

Muszę przyznać, że uwielbiam żurawiny. Często łączę je z różnymi produktami, nie zastanawiając się, czy oby takie połączenie na pewno ma rację bytu. Fakt faktem, że jeszcze nikomu nie stała sie krzywda po tych zestawieniach, więc zachęcona takim stanem rzeczy, przygotowałam tartę. :)

Co do żurawiny - moich zachwytów nad nią ciag dalszy... Wyczytałam, że te niepozorne kuleczki słyną z własciwości leczniczych oraz stanowią kopalnię witamin. Co mnie zaskoczyło- zapobiegają chorobom dziąseł i próchnicy, ponadto usuwają wolne rodniki, chronią przed wrzodami, podnoszą poziom dobrego cholesterolu, a co za tym idzie- zmniejszają ryzyko zawału. Można by jeszcze długo wymieniać. Tyle jednak wystarcza, żeby przekonać mnie do częstego rozkoszowania się tymi owocami. :)



Składniki:
  • 100 g masła (zimnego)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
    Z tych składników zagniatamy ciasto i rozkładamy je na blaszce lub w foremce. 
  • 70g suszonych żurawin
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
    Wyżej wymienione składnini wrzucamy na patelnie i smażymy aż sok odparuje i powstanie dość jednolita masa.
  • 25 dag chudego twarogu
  • jajo
  • odrobina cukru i suszonego tymianku
  • sól, pieprz 
  • opcjonalnie odrobina kurkumy (dla uzyskania żółtego koloru)
    Twaróg dokładnie wymieszać ze wszystkimi dodatkami.
Na ciasto wyłożyć przestudzone żurawiny, a następnie masę serową. 
Piec około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.





Cukiniowe szaleństwo czyli zupa cukiniowa w roli głównej

Już jakiś czas temu zrobiłam mały eksperyment - zupę z cukinii. Improwizacja po raz kolejny. Można powiedzieć - udana. :) Świetnie smakuje z chlebem pełnoziarnistym. Myślę, że grzanki albo groszek ptysiowy też są jak najbardziej na miejscu.

Zupa tak bardzo mi posmakowała, że miałam ochotę wziąć garnek na kolana i jeść bezpośrednio z niego. Skończyło się na tym, że jadłam z mojej ulubionej filiżanki (o słuszych rozmiarach), oparta na łokciach o kuchenny blat i zaciekawiona lekturą nowej książki.


 
Składniki:
  • 60 dag cukinii
  • 2 łyżki masła 
  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • natka pietruszki
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

Roztopić masło w garnku. Wrzucić pokrojone na dość małe kawałki warzywa oraz pietruszkę i miętę. Całość zalać bulionem i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie przestudzić i zmiksować za pomocą blendera. W razie konieczności przyprawić.








Domowa pizzeria

            Ciasto na pizzę (bez drożdży) 

W zdecydowanej większości pizzerii, zamiast pizzy, serwowana jest guma plus mniej lub bardziej gumowe dodatki do niej. A może tylko ja jestem taka wybredna, a moje kubki smakowe zbyt wymagajace? Cóż, w kwestii jedzenia lepiej nie ryzykować i nie próbować byle czego.
Prawie zawsze uważam, że w warunkach domowych zrobię coś lepiej, a przynajmniej mam pewność co do składników i dodatków. Po prostu wiem, co jem.
Dziś mały eksperyment z ciastem. Przyznam, że nigdy nie jadłam takiego, które nie wymaga użycia drożdży. Uznałam, że spróbuję. Jest bardzo łatwe do zrobienia. Ponadto zaskakujaco szybkie. 

 Przepis znalazłam tutaj: www.kobieta.pl

Składniki na ciasto:
  •  2 szklanki mąki  
  • 1/3 szklanki oleju   
  • 2/3 szklanki mleka   
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  
  • sól
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować je albo rozgnieść (rozprowadzić) palcami na blaszce.
Ułożyć ulubione dodatki.
Piec w 180 stopniach przez około pół godziny (ale to też zależy od piekarnika i ilości oraz składu farszu, jaki nałożymy na wierzch -najlepiej sprawdzić wykałaczką, czy pizza jest już gotowa).



Ja zrobiłam dwie wersje-jedną z kurczakiem, drugą bezmięsną. 


 
 

Domowy makaron

Marzy Wam się czasami domowy makaron? :) Kiedy byłam małą dziewczynką, mama często robiła makaron, a ja byłam zachwycona, kiedy mogłam jej w tym pomóc. :)
I choć dzisiaj na półkach sklepowych czekają na nas przeróżne makarony we wszytskich kolorach i kształtach, to czasami warto zrobić makaron w domu. Chociażby po to, żeby przywołać smak dzieciństwa. :)




Składniki (dla 2 - 3 osób):
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • po 1 łyżeczce soli i oliwy

Przygotowanie:

Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajko i żółtko, dolać oliwę, łączyć ze sobą składniki podlewając wodą.

Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę.

Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny.

Rozwałkować na placek, podsypując mąką. Podzielić na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą odwrotnie niż leżały.

Zwinąć je w rulon i pokroić. Rozsypać makaron po stolnicy. Zagotować i osolić wodę.

Makaron gotować krótko i partiami.

Podawać z sosem.



Źródło przepisu: www.kwestiasmaku.com