Zupa marchewkowa z fetą

Zupy kremy należą do moich ulubionych. TA tutaj inspirowana jest przepisem Jamiego. Zaskoczyło mnie połączenie marchewki i fety - zaryzykowałam i spróbowałam. Opłaciło się. Bardzo oryginalny smak. Zupa w sam raz na nadchodzące chłody.






Składniki:
  • łyżka oleju rzepakowego
  • duża cebula - pokrojona w duże kawałki
  • 1 por (biała część) - pokrojony w duże kawałki
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 50 dag marchwi - pokrojonej w duże kawałki
  • litr intensywnego bulionu warzywnego
  • 20 dag fety
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, następnie dodać kawałki cebuli, pora i zmiażdżony czosnek. Dusić pod przykryciem około 5 minut.

Po tym czasie dodać marchew i wlać bulion. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około 25 minut.

Ostudzić, dodać fetę i zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem.

Dodać sól i pieprz do smaku.

Podawać ciepłą.

































Oryginalny przepis: Zupa marchewkowa wg Jamiego - blog Kuchenny bajzel

Bez mięsa? Bez drożdży? - A jednak pizza! :)

Czy to w ogóle jeszcze pizza?:) Chyba raczej coś na zasadzie eksperymentu. Robiłam ją już wcześniej i jakby to powiedział mój przyjaciel: "Daje radę". :)






Składniki:

ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • łyżka suszonego oregano
sos:
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 50 g fety(rozdrobnić widelcem na gładką masę)
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

pozostałe:
  • kulka mozzarelli (około 130 g)
  • duży pomidor
  • żółta papryka
  • łyżka suszonego oregano
  • ocet balsamiczny do skropienia pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: rukola


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Składniki na sos dokładnie połączyć, odstawić przynajmniej na pół godziny do lodówki.

Składniki na ciasto połączyć - muszą mieć jednolitą konsystencję. Następnie przy pomocy wałeczka (lub palcami) rozprowadzić ciasto na blaszce.

Mozzarellę pokroić na małe kawałeczki, oprószyć oregano, a następnie posypać nią ciasto.

Pomidora pokroić na plasterki, skropić delikatnie octem balsamicznym, a także oprószyć  solą i pieprzem. Ułożyć na cieście.

Paprykę pokroić na cienkie plasterki, oprószyć solą i również położyć na cieście.

Pizzę piec około 45 minut.

Podawać z sosem, na wierzch można położyć rukolę.





Plum Crumble

W powietrzu czuję jesień. Chłodny wiatr muska twarz, a nozdrza delikatnie drażni zapach wilgotnej ziemi. Chodniki i trawniki zapełniają się suchymi liśćmi, a idąc niby tak dobrze znanym szlakiem i przetartymi ścieżkami trzeba robić od czasu do czasu uniki przed spadającymi z drzew żołędziami... Pięknie jest! :)




Składniki:
  • 15 śliwek
  • 100g mąki
  • 70g masła
  • 50g cukru

Przygotowanie:
Owoce umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Delikatnie osuszyć i wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki.
Z mąki, cukru i masła zrobić kruszonkę i posypać nią śliwki.
Piec około 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.





Pomysł na kolację

Proste, smaczne, a do tego dość szybkie kanapki. W sam raz na kolację. Choć przyznam, że tego typu przekąski preferuję również o porze śniadaniowej.

Chleb tostowy z ziarnem należy podpiec w piekarniku, aby był chrupiący ( można go wcześniej posmarować masłem).
Kolejne warstwy to ricotta, kawałki wędzonego łososia oraz ogórek i rzodkiewka. Pyszne!





Wątróbka drobiowa

A dzisiaj coś, co wiele osób przyprawia o dreszcze. :) Z tego, co zdążyłam zaobserwować, wiele osób nie lubi wątróbki. Sama nigdy nie miałam z tym problemu, dlatego moja propozycja to drobiowa wątróbka z cebulką i jabłkami. Polecam zarówno nieprzekonanym, jak i miłośnikom.






Składniki:
  • 500g wątróbki drobiowej
  • około 0,5 litra mleka
  • 2 jabłka (najlepiej kwaśne) - pokrojone w ósemki
  • 3 średniej wielkości cebule - pokrojone w piórka
  • 4 ząbki czosnku- pokrojone w plasterki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia


Przygotowanie:
Wątróbkę umyć, oczyścić z błonek i tłuszczu. Następnie wrzucamy ja do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 3 godziny do lodówki.

Po tym czasie należy wątróbkę przecedzić na sitku, opłukać zimną wodą i osuszyć.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim wątróbkę - około 4 minuty z jednej strony.

Po tym czasie możemy ją obrócić i dopiero teraz posolić i popieprzyć. Smażymy kolejne 4 minuty.

Teraz dodajemy czosnek oraz cebulę i dusimy pod przykryciem około 5 minut - od czasu do czasu trzeba przemieszać.

Następnie dodajemy pokrojone w ósemki jabłka i dusimy pod przykryciem około 7 minut.

Na koniec smażymy jeszcze około 5 minut - koniecznie bez przykrycia.



Francuska zupa cebulowa

Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej zupy, od razu się nią zachwyciłam i wiedziałam, że zagości w naszym domowym menu na dłużej.

Oryginalny przepis: "Z kuchennej półeczki Zupy" Carole Clements 







Składniki ( dla 2 osób):
  • łyżka masła
  • 3 duże cebule pokrojone w cienkie półplasterki
  • ząbek czosnku-drobno posiekany
  • łyżka mąki
  • 100 ml białego wytrawnego(ewentualnie półwytrawnego wina)
  • litr bulionu wołowego (ewentualnie mocnego warzywnego)
  • 4 kromki bagietki(może być też zwykła bułka albo chleb)
  • 100 g sera gruyere - startego
  • sól, pieprz 


Przygotowanie:

Rozpuścić masło w garnku ustawionym na  średnim ogniu.  Dodać cebulę i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodajemy czosnek, doprawiamy pieprzem i solą.

Teraz należy zmniejszyć ogień i podsmażać cebulę przez około pół godziny, bez przykrycia. Kiedy cebula zacznie brązowieć, należy ją częściej mieszać-szczególnie przy dnie.

Następnie posypujemy cebulę mąką i bardzo dokładnie mieszamy. Teraz dolewamy wino i bulion i gotujemy całość.

Na bagietkach albo pokrojonym na mniejsze części chlebie układamy ser i zapiekamy w piekarniku. Tak przyrządzone grzanki kładziemy na ciepłej zupie i od razu podajemy.


Ulotne kulinarne chwile na fotografiach




Kukurydza po saunie i pierś, której łyso - czyli kukurydza gotowana na parze,
polana odrobiną masła, bez soli, która jest tutaj całkowicie zbędna
oraz pierś z kurczaka z odrobią masła i żółtego sera, ale bez pustych kalorii w postaci panierki. :)





Pieczone bataty

Dzisiaj w mojej kuchni - bliskie spotkanie z batatem. Moja propozycja na wykorzystanie słodkiego ziemniaka to takie trochę nietypowe frytki, a właściwie pokrojone w słupki i upieczone bataty.

Ponadto-kolejna obrazkowa mini - historyjka mojego autorstwa.






Składniki:
  • bataty (w ilości dowolnej)
  • oliwa (do skropienia)
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • suszony tymianek

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Bataty dokładnie myjemy - nie obieramy! Kroimy w słupki - tak jak duże frytki.
Następnie skrapiamy ziemniaki odrobiną oliwy, oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i pieczemy około 30 - 40 minut. 








Pozakulinarne zabawy

Dzisiaj odskocznia od gotowania.
Poniżej zabawa w formie pytań, do której zaprosiła mnie
Veggie.  Zachęcam oczywiście do odwiedzania jej bloga.


A oto i pytania:
1. Ulubiony serial?
W tym temacie akurat ciężko mi się wypowiedzieć, ponieważ prawie w ogóle nie oglądam telewizji i śmiem nawet twierdzić, że jestem zacofana, jeśli chodzi o wszelakie seriale. Ale chyba dobrze mi z tym, bo mam wiele ciekawszych zajęć. :)


2. Gdzie spędziłabyś swoje wymarzone wakacje?
W Nowym Jorku - miejscu, w którym wszystko wydaje się być możliwe. :)

3. Gdybyś miała wybierać: mieć grupkę fajnych znajomych czy jedną najlepszą przyjaciółkę?
O znajomych nie jest tak trudno, jak o prawdziwego przyjaciela. Poza tym - do mnie określenie, że coś jest "fajne" nie przemawia w stopniu wystarczającym. :)

4. Wpadasz w histerię, gdy...
...wiem, że mogę się gdzieś spóźnić. (Na szczęście to niezwykle rzadkie zjawisko).

5. Co chciałabyś w sobie zmienić?
Chciałabym podchodzić do realizacji swoich rozmaitych pomysłów z taką samą łatwością, z jaką je wymyślam.

6. Jesteś od czegoś uzależniona?
Mam swoje codzienne rytuały, z których nie rezygnuję, jednak myślę, że droga do uzależnienia jeszcze daleka.

7. Ulubione danie?
Zachwycają mnie smaki, zapachy i wygląd potraw. Ciągle odkrywam w kuchni coś nowego, dlatego ciężko mi powiedzieć, za czym wybitnie przepadam. Jednak, jeśli chodzi o częstotliwość, z jaką przygotowuję poszczególne dania, to prym wiedzie tutaj makaron wszelakiego kalibru i rodzaju oraz niekończąca się lista sosów i dodatków do niego.

8. Z czego nie mogłabyś nigdy zrezygnować?
Zgodnie z hasłem "nigdy nie mów nigdy", nie próbuję nawet tworzyć w mojej głowie takiej listy.

9. Lubisz siebie?
Spędzenie całego życia z kimś, kogo się nie lubi, byłoby chyba niemożliwe. ;)

10. Jakie są Twoje ulubione zespoły muzyczne?
 ...

11. Jak wyobrażasz sobie swoje życie za 10 lat?
Widzę siebie jako osobę, która spełniła obecne marzenia i z rozmachem realizuje kolejne. :)


Do zabawy zapraszam:
Pannę Malwinnę z Filozofii Smaku
Mopsa w kuchni
Helkę z Mish - Mash - Mission

Pytania takie same.
Będzie miło, jeśli weźmiecie udział, jednakże nikogo nie zmuszam. :)