Tarta z fasolką szparagową

Dzisiaj przepis na pyszną i oryginalną tartę z fasolką szparagową. Nie jest zbyt skomplikowana, jeśli chodzi o przygotowanie, dlatego też polecam wszystkim, którym towarzyszy kuchenny leń, a mimo wszystko chcieliby zjeść coś smacznego i domowego. :)



♥  Oryginalny przepis: Tarta szpinakowo-serowa, Kuchnia francuska, Biblioteczka Poradnika Domowego



Składniki (na formę o średnicy 25cm):

Ciasto:
  • 300 g mąki, 
  • 180 g masła (plus trochę do formy),
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki schłodzonej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 35-40 dag fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
  • sól

Sos:

  • 15 dag startego żółtego sera
  • 125 ml tłustego mleka
  • 3 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • sok z ćwiartki cytryny
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Schłodzone masło pokroić na małe kawałki, wymieszać z mąką. Wlać wodę, wsypać sól, wymieszać i jak najszybciej zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.

Ugotować fasolkę w osolonej wodzie.Odstawić do ostygnięcia.

Mleko wlać do miski, wbić jajka, dodać sól. Ubić na jednolitą masę, dodać starty ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. 

Dno i boki formy do tarty, natłuszczonej masłem, wylepić ciastem. Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do piekarnika na 10 minut.

Na przestudzonym cieście rozłożyć fasolkę i polać sosem.

Piec 15-20 minut w 200 stopniach, a potem obniżyć temperaturę do 170 stopni C i piec kolejne 15 minut.









...gdzie jego mama przyrządzała krewetki, tak samo jak jej mama, tak jak mama jej mamy...



"Jak mówiłem, krewetki to owoce morza. Można je smażyć, gotować, dusić, piec... Są szaszłyki z krewetek, krewetki w tomacie ,krewetki w zalewie, krewetki smażone w głębokim tłuszczu, panierowane, krewetki z ananasem, krewetki z cytryną, krewetki z kokosem, krewetki z papryką, zupa z krewetek, gulasz z krewetek, sałatka z krewetek, hamburger z krewetek, kanapka z krewetkami... i to chyba wszystko."

Kto nie zna filmu, z którego pochodzi powyższy tekst, może tylko żałować, bowiem Forrest Gump to prawdziwe arcydzieło. Ci, którzy mieli okazję obejrzeć, wiedzą doskonale, jaką scenę przytoczyłam na początku wpisu, wiedzą też, że w filmie przewija się co i raz motyw krewetkowego biznesu. :)
A moja propozycja brzmi: Makaron z krewetkami! To danie robiłam już jakiś czas temu, jednak moje kubki smakowe cieszą się nawet teraz - na samo wspomnienie o nim. :)



Składniki (na około 3 porcje):


  • 20 krewetek Black Tiger ( u mnie - mrożone)
  • 150g makaronu pełnoziarnistego spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego szczypiorku (jeśli nie mamy - może być suszony)
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól morska


Przygotowanie:

Jeśli krewetki są mrożone - rozmrozić i osuszyć. Połowę krewetek drobno posiekać, połowę zostawić w całości wraz z ogonkami.

Krewetki, które są w całości naciąć po zewnętrznej stronie (aby otworzyły się podczas smażenia).

Makaron ugotować al dente w wodzie z dodatkiem soli.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej CAŁE krewetki - około minutę z jednej strony, następnie przekręcić je i dodać pokrojony w plasterki czosnek oraz resztę rozdrobnionych krewetek i smażyć jeszcze przez minutę.

Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Oprószyć solą morską.

Makaron ułożyć na talerzu, na wierzch wyjąć krewetki.







Kulinarne historie... :)