Rozetki ziemniaczane

Lubię eksperymentować, łączyć smaki oraz bawić się formą. Z jednej strony myślę, że tradycyjne i proste potrawy są najlepsze, z drugiej jednak szukam coraz to nowych urozmaiceń. Weźmy na przykład takie ziemniaki...Najzwyklej w świecie ugotowane i podane na talerzu z pewnością nie zrobią zbytniej furory. Co innego rozetki. Maleńkie cudeńka, które nawet w połączeniu ze zwykłym schabowym będą wyglądały na wykwintne danie. :)





Składniki na około 15 rozetek:
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • sól


Przygotowanie:

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a następnie ugnieść/zmiksować na puree.

Nagrzać piekarnik do 175 stopni.

Dodać mąkę, przeciśnięte pzrez praske ząbki czosnku i masło. Ewentualnie dosolić. Dokładnie wymieszać.

Masę ziemniaczaną przełożyc do rękawa/szprycy do dekorowania i wyciskać małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 15 minut.












PSTRYK! #1








Faszerowana papryka

Za oknami to deszcz, to wiatr...a słońca tak niewiele. Wczoraj, kiedy wracałam do domu nie miałam absolutnie żadnej koncepcji na obiad. W drodze między stacją a sklepem obmyślałam, co by tu zjeść. Padło na paprykę.
Nie wiem, czy faktycznie miałam na nią tak zwanego smaka, czy może skusiła mnie sama myśl o tej pięknej i radosnej czerwieni. Wszak wszędzie tak szaro i ponuro... Zapraszam na pieczoną paprykę faszerowaną mielonym mięsem wieprzowym. A właściwie już tylko na wspomnienie o niej.:)

Składniki:
  • 2 czerwone papryki
  • 400g mielonego mięsa wieprzowego
  • mała czerwona cebula
  • 4 plastry pomidora
  • czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 4 łyżeczki octu balsamicznego
  • około 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 200 stopni.

Paprykę przekroić wzdłuż, wyjąć gniazdo nasienne, oczyścić z pozostałych nasion, skropić oliwą z oliwek i oprószyć solą i pieprzem.

Mięso mielone wymieszać z drobno posiekaną czerwoną cebulą,dodać oragano, doprawić solą i pieprzem.

Do każdej połówki papryki włożyć mięso, na wierzch położyć plasterek pomidora polany octem balsamicznym.

Piec około 45 minut.




Zupa dyniowa

Wspaniała zupa dyniowa, która wręcz wzywa, aby ją zjeść. Ja nie mogłam się wprost powstrzymać i przyznam, że już nawet po obiedzie, kiedy tego specjału zostało jeszcze trochę - można było mnie przyłapać z wazówką w ręku i nosem nieomalże w garnku. No co? Po prostu pilnowałam, zeby nic sie nie zmarnowało... :)







Składniki na około 4 porcje:

  • 400 g miąższu z upieczonej dyni (niżej - jak to zrobić)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka kokosowego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki mielonego chili
  • sól morska


Przygotowanie:

Surową dynię należy umyć i całą pokroić na kawałki - razem ZE SKORUPĄ, MIĄŻSZEM I PESTKAMI.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec przez około 30 minut, następnie ostudzić, usunąć pestki i odciąć skórę, pozostawiając sam miąższ. Odmierzyć 400 g.

W garnku rozgrzać oliwę, dodać pół łyżeczki imbiru oraz pół łyzeczki chili, dodać upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię, smażyć przez około 2 minuty.

Zalać bulionem warzywnym, zagotować. Dodać mleko kokosowe i ponownie zagotować. Doprawić solą morską.

Zmiksować (np. w blenderze kielichowym) i przelać z powrotem do garnka.

Podawać z dodatkowym mlekiem kokosowym, pietruszką lub kolendrą.
































*Oryginalny przepis i inspiracja: Kwestia smaku- Zupa dyniowa z czerwonym curry



Gdy na stole rządzi Cezar...:)

 Przepisów na "Cezara" jest co najmniej tyle, ile blogów kulinarnych. Szczerze powiem, że nie mam pojecia, jak wygląda wersja prawidłowa. Najważniejsze chyba, aby wszystkim smakowało. :)
Dzisiaj przedstawiam sałatę w wersji klasycznej oraz pomysł na cezarową kanapkę. :)








Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • 4 kromki pieczywa tostowego
  • podwójna pierś z kurczaka
  • około 5 łyżek oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
sos:
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • posiekana mała czerwona cebula
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu.

Chleb tostowy skropić oliwą, a następnie każdą kromkę natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pokroić na kwadraciki - podsmażyć na patelni albo podpiec w piekarniku.

Kurczaka oprószyć solą i pieprzem, natrzeć odrobiną oliwy, pokroić na średniej wielkości kosteczki i usmażyć.

Kawałki chleba i kurczaka ułożyc na sałacie.

Z pozostałych składników przygotować sos i polać nim sałatkę.


Można podawać w wersji klasycznej lub jako kanapkę. Wtedy należy bagietkę przekroić, skropić oliwą i natrzeć w środku czosnkiem przecisniętym przez praskę. Następnie podpiec w piekarniku. Na koniec ułożyć w bułce sałatę oraz kurczaka i polać sosem.




MIŁOŚNICY MAKARONU

MAKARONOWE PRZEPISY, KTÓRE ZNAJDZIESZ NA BLOGU

KLIKAJĄC NA PODPIS, W NOWYM OKNIE OTWIERA SIĘ WPIS NA BLOGU



Makaron z sosem pomidorowym
Terrina ze szpinakiem i makaronem

Czosnkowa pomidorowa z makaronem


Pomidorowa z makaronem
Penne z sosem pieczarkowym




Sałatka makaronowa z tuńczykiem




Makaron z krewetkami







Rigatoni z suszonymi pomidorami


Funghetto i kurczak cytrynowy

A'LA CARBONARA
Makaron z mięsem mielonym

Łatwy sos pomidorowo-czosnkowy



Makaron z pieczonymi warzywami



Polędwiczki na kokardkach

Skrzydełka miodowo - musztardowe

Można powiedzieć, że to taki domowy fast food, choć przypuszczam, że ma zdecydowanie więcej wspólnego z mięsem niż niejeden hamburger. :)(Oczywiście nie mówię tu o hamburgerach home made :) )









Składniki na:

  • 6 skrzydełek
  • 80 ml prawdziwego płynnego miodu
  • 1 duża łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Skrzydełka umyć i przełożyć do dużego szklanego naczynia.

Przygotować glazurę- wymieszać pozostałe składniki-miód, musztardę i ocet, doprawic solą i pieprzem.

Glazurą wysmarować dokładnie skrzydełka i pozostawić je w przykrytym folią spożywczą naczyniu. Wstawić do lodówki na około 1,5 godziny.

Następnie skrzydełka wyjąć z marynaty. (Pozostałą marynatę zachować!)
Każde skrzydełko podsmażyć krótko na patelni z każdej strony (można dodac trochę oliwy) i przełożyc do naczynia żaroodpornego.

Naczynie ze skrzydełkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez około pół godziny  - od czasu do czasu skrzydełka należy przekręcić i podlewać pozostałą marynatą. Dzięki temu będą chrupiące i ładnie zarumienione.

Jeść, kiedy są ciepłe.

A do tego frytki! :)

































Inspiracja: Kwestia smaku. Udka kurczaka miodowo-musztardowe(klik)

Pierogi z tuńczykiem, białym serem i szczypiorkiem

Robienie pierogów to zajęcie, które mnie relaksuje i wprawia w dobry nastrój. Ktoś mógłby pomyśleć, że zwariowałam, bo przecież jest to czynność dość monotonna, a papranie się w cieście do niczego przyjemnego zaliczyć się nie da.
Cóż, jako osoba, która ciągle szuka nowych wrażeń i w zasadzie nudząca się zdecydowanie za szybko, sama się sobie dziwie, ale faktycznie - lubię to!
Ciasto w zasadzie zawsze robię tak samo - według wskazówek babci. Farsz z kolei jest prawdziwą karuzelą  smakową - uwielbiam łączyć to, co na pozór wydaje się być niezbyt udanym zestawieniem.
Najbardziej jednak cieszy mnie ten moment, kiedy efekty mojego kulinarnego szaleństwa są doceniane. Tak też było z pierogami, które prezentuję dzisiaj. :) 



Składniki (na około 18 pierogów):

  • puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym (185g)
  • 120 g białego sera
  • pęczek drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 duża szklanka mąki (plus do posypania)
  • pół szklanki gorącej wody
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Tuńczyka (bez odsączania), biały ser i szczypiorek dokładnie wymieszać - to będzie nasz farsz. Odstawić i zabrać się do przygotowania ciasta.


Do przesianej mąki wrzucić łyżeczkę masła i sporą szczyptę soli. Zalać wrzątkiem i wymieszać- najpierw drewnianą łyżką, a później wyłożyć na stół i dokładnie zagnieść. Następnie rozwałkować na cienki placek( w razie potrzeby podsypywać mąką).

Szklanką lub specjalną wykrawaczką wycinać kółeczka, układać na nich farsz (na środku) i zlepiać. Można zrobić wzorek przy pomocy widelca.

Tak przygotowane pierogi wrzucać do wrzącej i osolonej wody i wyjmować od razu, kiedy wypłyną na powierzchnię. 





Szalenie proste rigatoni

Był czas, kiedy myślałam, że trzeba stać cały dzień nad garami, żeby móc zjeść coś pysznego. Ba! Twierdziłam również, że wymagane są niespotykane składniki, za którymi trzeba się porządnie nachodzić, bo ciężko je gdziekolwiek dostać. 
A później rozpiera cię duma, kiedy mąż albo goście zachwycają sie twoim daniem, a ty tylko uśmiechasz się pod nosem, bo znasz ten jeden jedyny sekretny składnik, który nadał ten smak... :)
Jest jeszcze opcja numer dwa -wpadasz styrana do domu, przytargałaś te wszytskie dziwnie brzmiące składniki, oglądasz...i właściwie, gdyby nie przepis, nie wiedziałabyś, czy to ugryźć, czy tylko powąchać, czy to na surowo, a może na masełku...? I zabierasz się za trudną sztukę, jaką jest przygotowanie potrawy o nazwie niczym łamaniec językowy. Już po chwili brakuje ci rąk - tu trzeba zająć się wrzącą wodą, tam przemieszać, a tam pokroić... za chwilę nie wiesz, co dalej, bo trzeba przekręcić stronę w książce kucharskiej, a ty właśnie ręce masz upaprane ciastem, które jakoś tak dziwnie się klei.... Wreszcie nastepuje kuchenna kapitulacja, machasz białą ścierką. Dziś na obiad będzie jajecznica. :)
Tak naprawdę wcale nie trzeba się męczyć, żeby nasze kubki smakowe szalały z rozkoszy. Dzisiaj proponuję coś prostego - rigatoni z suszonymi pomidorami z oliwy, czosnkiem oraz dużą ilością pietruszki.


Składniki dla 2 osób:

  • 200g makaronu rigatoni
  • 3 duże ząbki czosnku
  • pęczek pietruszki
  • 30ml oliwy z oliwek
  • 65g suszonych pomidorów z oleju albo oliwy (odsączone)
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • sól



Przygotowanie:


Makaron ugotować al dente  w osolonej wodzie. Czosnek obrać. Pietruszkę drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać do niej przeciśniety przez praske czosnek i smażyć przez minutę. Nastepnie zdjąć z ognia i pozostawic na patelni.

Na patelnie wrzucić rigatoni oraz pokrojone w paseczki pomidory oraz pietruszkę.
Całość wymieszać, doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz ewentualnie solą.