Jajka z farszem orzechowym

Na liście moich przepisów wielkanocnych znajdują się jajka faszerowane smażone farszem do dołu. Na pewno są bardzo efektowne i smakują gościom.
W swoich eksperymentach posunełam się dalej. Sposobów na jajka jest mnóstwo, niektóre zaskakują bardziej, inne mniej.
Ciekawi mnie, czy połączenie jajek i orzechów jest Wam znane. Jeśli nie, polecam to zestawienie smaków. 
Jajeczka w "kapelusikach" będą też bardzo interesującym dekoracyjnym akcentem na wielkanocnym stole. 

Składniki (na 6 jajek):
  •  50 g orzechów włoskich
  • 6 jajek
  • 1-2 łyżki majonezu
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Odciąć  "kapelusze".  Z jajek wyjąć żółtka.

Orzechy rozdrobnić przy pomocy tłuczka lub moździeża.

Żółtka wymieszać z orzechami, majonezem i posiekaną natką pietruszki. Doprawic solą i pieprzem.

Jajka faszerować orzechową masą i przykrywać kapeluszami.

Jeść łyżeczką.



Biała kiełbasa zapiekana z jajkiem

W poprzednim poście zaprezentowałam żurek z pieczoną białą kiełbasą. Do podania żurku nie zużyłam całej kiełbasy oraz marchewki i pietruszki. Oczywiście można zjeśc je oddzielnie, ale mam jeszcze jeden interesujący pomysł na te składniki. Tak podana kiełbasa z jajkiem wygląda bardzo efektownie. 







Składniki ( na 2 porcje):
  • 2 pieczone białe  kiełbasy - jak TUTAJ
  • ugotowana marchewka
  • 2 jajka
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Pieczoną kiełbasę i ugotowaną marchewkę pokroić na talarki, umieścić w dwóch małych naczyniach do zapiekania. Na wierzch wbić jajko, oprószyć solą i pieprzem.

Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut.

Posypać natką pietruszki.





Żurek na zakwasie z białą pieczoną kiełbasą

Żurek na pewno będzie królem na wielkanocnych stołach. Ja gotowałam go pierwszy raz i myślę, że wyszło całkiem przyzwoicie. :) Mam nadzieję, że kiedyś opracuję przepis, który będzie godny przekazywania z pokolenia na pokolenie. :)
Żurek inspirowany TYM przepisem. :)









Składniki ( na około 6 porcji):

wywar warzywny:
  • 350 g marchwii
  • 200 g pietruszki
  • 1 cebula (około 150 g)
  • por
  • seler
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • łyżka suszonego lubczyku
  • 2 litry wody
pozostałe:
  • 500 ml zakwasu żytniego ( gotowego lub domowego)
  • 700 g białej kiełbasy (surowej)
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • płaska łyżeczka mielonego kminku
  • łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka chrzanu ( ze słoiczka)
do podania:
  • 6 ugotowanych jajek 
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Najpierw przygotować wywar warzywny.

Wszystkie warzywa umyć. Marchew i pietruszkę obrać. Pozostawić w całości.

Całą włoszczyznę umieścić w dużym garnku, cebulę i czosnek włożyć razem z łupinkami. Zalać 2 litrami wody. Dodać pozostałe składniki wywaru warzywnego - liście laurowe, ziarna pieprzu, suszony lubczyk.

Gotować około 25 minut - przez ten czas warzywa powinny stać się miękkie, jeśli nie - gotować jeszcze chwilę.

Warzywa wyjąć z wywaru. Część* marchewki i pietruszki pokroić na talarki i odstawić. Będą potrzebne później.

Do "czystego" wywaru warzywnego włożyć  surową białą kiełbasę i gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Po tym czasie wyjąć kiełbasę.

Kiełbasę upiec w nastepujący sposób:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Kiełbasę umieścić na blaszce lub w naczyniu zaroodpornym (nie przykrywać) i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 minut aż kiełbasa się zrumieni. 

Do wywaru warzywnego wlać zakwas (jeśli zakwas jest bardzi kwaśny - wlać go mniej niż w przepisie). Dodać majeranek i mielony kminek. Gotować przez minutę.

Śmietanę rozrobić z odrobiną ciepłego wywaru i łyżeczką chrzanu, a następnie dodawać  powoli do garnka z żurkiem. Gotować jeszcze przez minutę. Doprawić solą i pieprzem.

Część* upieczonej kiełbasy pokroić na plasterki i wrzucić do żurku razem z wcześniej pokrojoną marchewką i pietruszką.

Podawać z ugotowanym jajkiem, udekorować natką pietruszki.



* Pozostałą marchew, pietruszkę i kiełbasę również można wykorzystać w ciekawy sposób - na przykład zapiec z jajkiem.




Marzec'13

Marzec - blog i nie tylko - podsumowanie. :) Klikajac na nazwę - otwierasz post z przepisem




Zielona zupa z jajkiem



Linguini a'la carbonara



Funghetto z kurczakiem cytrynowym



Kotlety z fasoli



Ślimaki z boczkiem



Szybkie bułki z suszonym pomidorem



Panna cotta z konfiturą jagodową i niebieską galaretką



Ciasto panna cotta



Babka z pomarańczową nutą



Różowy torcik



Domowe masło orzechowe



Jakim jesteś kucharzem?


A poza blogiem...


Gabryśka :)


Szpilki do dresów :) Marcel i ja :)


Z cyklu: Mąż "gotuje". :) Dodam, iż nie jest to jego popisowe danie. :)



Zielona zupa krem

Oczywiście wiem, że na wielkanocnych stołach królować będzie żurek i barszcz biały. Nie będę kłócić sie z tradycją. Jednak myślę, że czasami warto przygotować coś odmiennego. Polecam groszkową zupę, która ma niesamowity kolor kojarzący się z wiosną. Wielkanocnym akcentem niech będzie tutaj jajko. :)





Składniki (na 2 porcje):
  • 400 g groszku ( u mnie mrożony)
  • duża cebula
  • 55 g masła
  • 500 ml wody
  • 200 g fety
  • jajko do dekoracji

Przygotowanie:

Masło roztopić w garnku. Na maśle zeszklić pokrojoną w piórka cebulę.

Do garnka z cebulą wrzucić zamrożony groszek, zalać wodą. Gotowac około 15 minut.

Lekko ostudzić i zmiksować na gładką masę.

Dodać pokruszoną fetę i ponownie zmiksować. Podgrzać.

Podawać na ciepło z dodatkiem jajka.

Można dodatkowo ozdobić kawałkiem fety oraz chrzanem z dodatkiem żurawiny i świeżo mielonym pieprzem.