Czy Wy też jesteście fanami serników? Ja ten rodzaj wypieków po prostu uwielbiam. Ciągle nieśmiało podchodzę do tematu pieczenia, ale kiedy już mam wenę do podjęcia tej czynności, w zdecydowanej większości przypadków zabieram się właśnie za sernik.
Dzisiejszy przepis został wyrwany z Tele Tygodnia i długo czekał na swoją szansę. Doczekał się. :) Prawdziwym miłośnikom słodkości polecam białą masę z kremowym serkiem.
Składniki:
ciasto:
- 100 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- płaska łyzeczka proszku do pieczenia
- 50 g kakao
- 100 g masła
- torebka cukru wanilinowego
- żółtko
masa serowa:
- 500 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
- 200 g cukru
- opakowanie budyniu waniliowego
- 200 g rozpuszczonej czekolady
- szczypta soli
wierzch:
- 250 g cukru pudru
- 75 g kremowego serka typu Philadelphia
- 100 g masła
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać masło, cukier wanilinowy i żółtko. Zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto na początku jest dość trudne do zagniecenia. Mogłoby się wydawać, że składniki się nie połączą w jednolitą masę, ale bez obaw - na pewno jest to mozliwe! :)
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę (dno i brzegi). (U mnie-tortownica o średnicy 25 cm)
Podpiekać w rozgrzanym piekarniku około 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Nie wyłączać piekarnika.
Przygotować masę serową: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić.
Twaróg utrzeć z cukrem, żółtkami i budyniem (w proszku).
Dodawać powoli roztopioną czekoladę i mieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pianę wmieszać dużą łyżką do masy serowej. Wykonywać tę czynność delikatnie, żeby nie pozbawić masy puszystości.
Masę rozsmarować na cieście i piec około 40 - 45 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Masę na wierzch przygotować w następujacy sposób: Najpierw utrzeć masło z serkiem, a później, ciągle miksując, stopniowo dodawać cukier puder.
Jeśli masa jest zbyt rzadka, można ją wstawic do lodówki, żeby trochę stężała i dopiero wtedy posmarować nią ciasto.
Można też najpierw udekorować nią sernik, a później wszytsko razem wstawić do lodówki.