Kwiecień'13



















POZA BLOGIEM:

Z PANEM MŁODYM :)

Słodkie "jajko" na śniadanie

Ciastka na śniadanie? Czemu nie! :) Dzisiejsza propozycja skierowana jest do łasuchów i tych, którzy rano zaglądając do lodówki, prawie zawsze znajdują w niej tylko światło. :)
Trzy składniki: ciasteczka belvita, jogurt naturalny i brzoskwinie z puszki. Normalnie rzecz biorąc - widząc te trzy składniki można pomyśleć, że ze śniadania nici...
Nic bardziej mylnego. Można wyczarować coś naprawdę pysznego i co więcej - efektownego!Patrząc na zdjęcia, w pierwszej chwili można pomyśleć, że na śniadanie mamy jajko - i tu niespodzianka! :) Pozory mylą... :)

Składniki (1 porcja):
  • 4 ciastka belvita ( u mnie kakaowe)
  • 1 brzoskwinia z puszki
  • 4 łyżki syropu z puszki (tego, w których są brzoskwinie)
  • 60 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:

Piekarnik ustawic na 180 stopni.

Ciastka belvita pokuszyć i wymieszać z 4 łyżkami syropu z brzoskwiń.

Umieścić w małym naczyniu żaroodpornym/kokilce.

Na wierzchu poożyć brzoskwinię. (Lekko z boku, jak żółtko jajka:) )

Zapiekać  7 minut.

Po wyjęciu chwilę odczekać i polać jogurtem naturalnym.



Jeden pomysł, wiele możliwości

Śniadanie nie musi być ani nudne, ani pracochłonne. Tak naprawdę ci, którzy z niego rezygnują, nie wiedzą, co tracą.
Przedstawiam prosty pomysł na to, jak sprawić, aby nasz dzień rozpoczął się naprawdę miło i pysznie. :)
Każdy wybiera dla siebie to, co lubi najbardziej, a przygotowanie trwa naprawdę szybko! 
Tym, którym spodoba się ten pomysł, polecam również wersję na wynos. :) 
Pogoda ostatnio sprzyja, dlatego na śniadanie polecam coś orzeźwiajacego. Zapomnijmy na chwilę o ciepłych tostach i gorącym mleku. :)



Przepis podstawowy

Składniki:
  • ciasteczka Belvita (ulubiony smak)
  • jogurt naturalny/ serek homogenizowany/ biały ser
  • wersja na słodko: ulubione owoce/ wersja wytrawna: ulubione warzywa

Przygotowanie:

Ciasteczka pokruszyć, umieścić na dnie szklanki lub innego naczynia.

Następna warstwa to jogurt, serek homogenizowany lub biały ser.

Na końcu: owoce lub warzywa.

Jesli masz więcej czasu możesz ułożyć więcej warstw. 






























Różne możliwości:
Którą wybieracie? :)




























































































































A może wersja na wynos? :)








































Najłatwiejszy sos pomidorowo-czosnkowy do makaronu

To danie powinno dostać medal za prostotę i szybkość wykonania. Ale taki makaron gości na naszym stole nie tylko z powodu ograniczeń czasowych. Jest u nas stałym bywalcem, ponieważ jest po prostu pyszny. :)Dobrze będzie, jeśli do jego przygotowania wykorzystacie domowy przecier pomidorowy. Jeśli jednak sami go nie robicie i nie zostaliście nim obdarowani przez mamę, babcię, czy teściową, to bez obaw - w sklepach też można dostać tego typu produkty bardzo dobrej jakości.:)


Składniki (3-4 porcje):
  • główka czosnku
  • 700 ml przecieru (nie koncentratu!) pomidorowego
  • oliwa z oliwek/olej roślinny
  • sól, pieprz
  • około 250 g makaronu - u mnie bucatini

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odlać wodę - zachowując kilka łyżek (około 4). Makaron odstawić.

Czosnek obrać, około 3 ząbki przecisnąć przez praskę, pozostałe przekroić na pół. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i zeszklić. Nie dopuścić do tego, żeby zbrązowiał, ponieważ wtedy staje się gorzki.

Do czosnku wlać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i gotować bez przykrycia przez około 7-10 minut, od czasu do czasu zamieszać.

Do sosu pomidorowego dodać zachowaną wcześniej wodę od gotowania makaronu i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Połączyć makaron i sos, odstawić na około 2 minuty, żeby sos zgęstniał. Po tym czasie podawać.

* Ten i inne wegańskie przepisy znajdziesz tutaj: wegańska galeria arty-styczna
* A inne pomysły na makaron zebrane są tutaj: MIŁOŚNICY MAKARONU


POMYSŁ NA KURCZAKA

KLIKAJĄC NA PODPIS, OTWIERASZ WPIS NA BLOGU W NOWYM OKNIE

Funghetto i kurczak cytrynowy
Penne z pieczarkami i kurczakiem
Udka z prosciutto
Sałatka Cezar
Skrzydełka z miodem i musztardą
Roladki z suszonymi morelami
Kurczak z orzeszkami ziemnymi
Rogale ze szpinakiem i kurczakiem
Sałatka z kurczakiem i musem 
Roladki z boczkiem i serem

Żołądki drobiowe

Skrzydełka 

Placuszki jabłkowe

Lubicie placuszki jabłkowe?
Ja uwielbiam je nie tylko za smak, ale i za szybkość przygotowania.
Lubię takie posypane cukrem pudrem albo polane jogurtem. A Wy? :)









Składniki (na 15 placuszków):
  • 500 ml mleka
  • jajko
  • 250-270 g mąki
  • 2 jabłka
  • pół łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie cukier puder do podania

Przygotowanie:

Jabłka dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na półplasterki. (Ja nie obieram jabłek.)

Mąkę wsypać do miski, powoli wlewać mleko, cały czas mieszając.

Wbić jajko i dodać sól. Wymieszać/zmiksować ponownie.

Dodać pokrojone jabłka, wymieszać przy pomocy dużej łyżki.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Podawać na przykład z cukrem pudrem.




Wegańska wersja placuszków jabłkowych: TUTAJ

Czekoladowy sernik

Czy Wy też jesteście fanami serników? Ja ten rodzaj wypieków po prostu uwielbiam. Ciągle nieśmiało podchodzę do tematu pieczenia, ale kiedy już mam wenę do podjęcia tej czynności, w zdecydowanej większości przypadków zabieram się właśnie za sernik.
Dzisiejszy przepis został wyrwany z Tele Tygodnia i długo czekał na swoją szansę. Doczekał się. :) Prawdziwym miłośnikom słodkości polecam białą masę z kremowym serkiem.


Składniki:
ciasto:
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • płaska łyzeczka proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 100 g masła
  • torebka cukru wanilinowego
  • żółtko
masa serowa:
  • 500 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
  • 200 g cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 200 g rozpuszczonej czekolady
  • szczypta soli
wierzch:
  • 250 g cukru pudru
  • 75 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 100 g masła


Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać masło, cukier wanilinowy i żółtko. Zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Ciasto na początku jest dość trudne do zagniecenia. Mogłoby się wydawać, że składniki się nie połączą w jednolitą masę, ale bez obaw - na pewno jest to mozliwe! :)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę (dno i brzegi). (U mnie-tortownica o średnicy 25 cm)
Podpiekać w rozgrzanym piekarniku około 15 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Nie wyłączać piekarnika.

Przygotować masę serową: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić.

Twaróg utrzeć z cukrem, żółtkami i budyniem (w proszku).

Dodawać powoli roztopioną czekoladę i mieszać.

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pianę wmieszać dużą łyżką do masy serowej. Wykonywać tę czynność delikatnie, żeby nie pozbawić masy puszystości.

Masę rozsmarować na  cieście i piec około 40 - 45 minut. Studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Masę na wierzch przygotować w następujacy sposób: Najpierw utrzeć masło z serkiem, a później, ciągle miksując, stopniowo dodawać cukier puder.

Jeśli masa jest zbyt rzadka, można ją wstawic do lodówki, żeby trochę stężała i dopiero wtedy posmarować nią ciasto.
Można też najpierw udekorować nią sernik, a później wszytsko razem wstawić do lodówki.




Penne z kremowym sosem pieczarkowym

Makaron z sosem pieczarkowym to nasz wczorajszy obiad. A tak się składa, że właśnie wczoraj był Światowy Dzień Pieczarek - nie miałam o tym pojęcia, a i tak udało się ten dzień uczcić. :)

Ta propozycja jest raczej delikatna w smaku. Polecam ją więc osobom, które nie lubią pikantnych sosów.



Składniki (dla 4-6 porcji):
  • 400 g makaronu penne
  • 500 g pieczarek
  • 250 g piersi kurczaka
  • 200 g serka topionego ( u mnie 100 g ziołowego i 100 g kremowego)
  • 80 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron ugotować al dente.

Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w palsterki.

Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, oprószyć solą i pieprzem oraz wymieszać z przecieśniętymi przez praskę trzema ząbkami czosnku. Smażyć na rozgrzanej łyżce oliwy około 3 minuty.

Pokrojone w plasterki pieczarki wrzucic na patelnię do kurczaka i smażyć do momentu aż pieczarki lekko zbrązowieją i odparuje część wody.

Wlać wino i pozostawić na średnim ogniu jeszcze około 5 minut.

Dodać pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony i trzymać na wolnym ogniu do momentu roztopienia serków. Zdjać z ognia, wymieszać z makaronem.


Po więcej makaronowych przepisów zapraszam tutaj: MIŁOŚNICY MAKARONU