MAJ' 2013

NA BLOGU:
Ziemniaki z twarożkiem
Ciasto ziemniaczane
Placuszki ziemniaczane



Pieczone placki ziemniaczane
Grissini
Jajecznica z boczniakami

Pstrąg

Zupa cebulowa

Ziemniaczki


Brzoskwinie z tymiankiem

Myszki

Roladki z kurczaka


Cytrynowe eskalopki
Makaron z warzywami
Placuszki cukiniowe


Śniadanie

Bezy z kiwi
Ciasto cukiniowe

Ciasto z rabarbarem 
Młoda kapusta
Roladki cukiniowe









































Ciasto jogurtowe z malinami
































Przepisy na potrawy z ZIEMNIAKAMI

Najczęściej wyszukiwaliście:
♥ pizza (póki co, na blogu posiadam wersję bezmięsną i bez drożdży)

Poza blogiem:
A CO MY TU ROBIMY? :)





Pieczone ziemniaki z twarożkiem

Bardzo proste danie, które nie wymaga od nas ani wielkiego talentu kulinarnego, ani wyszukanych składników.
Samo przygotowanie nie trwa zbyt długo. Ponadto czas pieczenia można skrócić - bardzo często ziemniaki są już gotowe po pół godziny. Zależy to od ich wielkości.
Do twarożku można dodać drobno posiekaną cebulkę, rzodkiewki lub kiełki. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. :)



Składniki:
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 250 g twarogu półtłustego
  • pół pęczka szczypiorku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól morska
  • oliwa do skropienia ziemniaków

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Ziemniaki bardzo dokładnie wyszorować szczoteczką, nie obierać, chyba, że mają bardzo grubą skórę wtedy można ją delikatnie zetrzeć nożem.

Ziemniaki przeciąć na pół, ale nie do końca - tak, żeby można było je otworzyć jak muszle ostryg. Oprószyć je solą morską i skropić oliwą.

Umieścić ziemniaki na blaszce/formie do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec około 45 minut.

Twarożek rozgnieść widelcem, doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z posiekanym drobno szczypiorkiem.

Upieczone ziemniaki nadziewać twarożkiem i od razu jeść.

Ciasto ziemniaczane z cytrynowym sosem

Kiedy zobaczyłam ten przepis od razu postanowiłam go wypróbować. Wprowadziłam niewielkie modyfikacje i urozmaiciłam ciasto dodatkiem sosu cytrynowego. Ciasto jest ciężkie i wilgotne, a ziemniaki według mnie są zupełnie niewyczuwalne. :) Jego smak świetnie komponuje się z dość kwaśnym sosem cytrynowym na bazie żółtek.





Składniki:

ciasto:
  • około 630 g ziemniaków
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 125 g mascarpone
  • 380 g cukru
  • 6 łyżek stołowych stopionego masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki stołowe cukru wanilinowego
sos cytrynowy:
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • 3 żółtka
  • 40 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Przygotowanie:

Ciasto:

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać ze skórki i zmiksować na gładką masę, dopóki są jeszcze ciepłe ( ja użyłam blendera recznego).

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Twaróg zmiksować razem z mascarpone na gładką masę.

Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Masę ziemniaczaną wymieszać z serem, cukrem, cukrem wanilinowym, masłem i jajkami. Wszystko dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do podłuznej formy posmarowanej na dnie masłem i piec około 50 minut.
Pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

Sos:

Cytryny dokładnie wyszorować, sparzyć i osuszyć.

Na drobych oczkach tarki zetrzeć żółtą część skórki z cytryny, a następnie wycisnąć z cytryn sok.
Wcześniej można cytrynę zrolowac na blacie - dzięki temu zabiegowi wyciśniemy więcej soku.
Ponadto, jeśli mamy problem z pestkami, warto jest przelać sok przez sitko, żeby mieć pewność, że nic w nim nie zostało.


Żółtka umieścić w metalowej misce, roztrzepać widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny oraz startą skórką. Dodać cukier. 

Miskę umieścić na garnku z gotującą wodą, zmniejszyć ogień i energicznie mieszać sos trzepaczką do jajek.
Nie należy zwiększac ognia, żeby żółtka się nie ścięły. Sos musi być aksamitny.
Miskę najlepiej trzymać  przez ściereczkę lub w rękawicy kuchennej, zeby uniknąć oparzenia parą.

Do sosu powoli i małymi partiami dodawać zimne masło, za każdym razem energicznie mieszając. 

Po dodaniu całej porcji masła, sos trzymać nadal na garnku z gotujacą wodą i mieszać do momentu, aż zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia.












































Jajecznica z boczniakami i szczypiorkiem

Pora śniadaniowa od zawsze mocno kojarzyła mi się z jajecznicą. Nie jemy jej aż tak często, ale podoba mi sie fakt, że ze zwykłą jajecznica można eksperymentować i próbować jej z róznymi dodatkami.
Klasykiem jest oczywiście jajecznica na boczku, jednak ja dzisiaj postawiłam na nieco innym dodatek, a mianowicie na boczniaki. Dodałam również cebulę i szczypiorek.
Całość można zjeść w postaci kanapki. Przyznam, że taka forma bardzo mi odpowiada. :)


Składniki ( 2- 3 porcje):
  • 250 g boczniaków
  • średniej wielkości cebula
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • pół pęczka szczypiorku
  • do podania: pełnoziarniste pieczywo

Przygotowanie:

Boczniaki oczyścić, opłukać i osuszyć, odciąć twarde części (ogonki), pokroić w paseczki.

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę, zeszklić.

Dodać kolejną łyżkę masła i wrzucić pokrojone boczniaki i smazyć do zrumienienia. Od czasu do czasu delikatnie wymieszać.

Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem, doprawić solą i pieprzem oraz dodać drobno pokrojony szczypioprek, wymieszać i wlać na patelnię.

Smażyć do lekkiego ścięcia. Posypać dodatkowym szczypiorkiem.





Ciasto miodowo-budyniowe

Miały być ciasteczka imbirowe z TEGO przepisu, a wyszedł bezimbirowy spód do ciasta. :) Masę budyniową natomiast zrobiłam z TEGO przepisu.
Jak widać, kulinarna wyobraźnia nie zna granic, a modyfikacja jednego przepisu może prowadzić do powstania całkiem nowych receptur. :)
Ciasto to nie jest trudne do zrobienia, samo przygotowanie nie trwa długo, jednak trzeba odczekać, aż masa stężeje. Najlepiej, jeśli zostawimy ciasto na całą noc w lodówce.






Składniki:

ciasto:
  • 350 g mąki
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyzeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 125 g masła
  • 75 g miodu
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
masa:
  • 700 ml mleka
  • 50 g masła
  • budyń waniliowy (60g)
  • 130 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 kopiasta łyżka maki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier wanilinowy.

Masło i miód rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.

Po ostygnięciu masła i miodu przelać je do suchych składników, dodać roztrzepane jajko, wymieszać i wyrobić gładkie ciasto.

Ciastem wylepić formę o średnicy 25 cm i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec około 16-20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Do garnka wlać 450 ml mleka, dodać cukier i masło, zagotować.

W pozostałym mleku rozrobić budyń, jajka, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokłądnie wymieszać i powoli wlewać do gotujacego się mleka, cały czas mieszając.

Gotować, ciągle mieszając, do uzyskania gładkiej masy budyniowej.

Ciepłą masę budyniową wlać na spód, odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki, żeby masa dobrze stężała.



ZIEMNIAKI

Ziemniaki królują na polskich stołach nie od dziś. Polacy je uwielbiają. Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaczanego dodatku.
W tym dziale znajdziecie pomysły na urozmaicenie swoich dań. Poza klasycznymi plackami ziemniaczanymi, czy kopytkami czekają na Was rozetki, czy kulki ziemniaczane. Dla niektórych wciąż sporym zaskoczeniem może być ciasto, które w swojej konsystencji przypomina sernik.
Zapraszam do ziemniaczanej kuchni! :)



Rozetki ziemniaczane
Ziemniaczki hasselback
Kulki ziemniaczane

Zupa z pieczonych ziemniaków
Frytki z batatów
Gnocchi

Pieczone placuszki ziemniaczane
Pieczone ziemniaczki z rzodkiewką
Młode ziemniaczki

Puszyste placuszki z makrelą



Pieczone ziemniaki z twarożkiem





Kopytka/leniwe
Placki ziemniaczane



Ciasto ziemniaczane




Placuszki ziemniaczane z wędzoną makrelą

Przepis autorstwa Pascala, który znaleźć można w Kuchni Lidla. Mnie urzekło w nich najbardziej to, że placki ziemniaczane mogą być tak eleganckie. Na co dzień też można jeść coś, co wygląda wyjatkowo.Placuszki te, dzięki dodatkowi piany z białek są niezwykle puszyste i lekkie, dlatego też nie poprzestaje się na jednym. :)  Smaki swietnie ze sobą współgrają i nawzajem się uzupełniają.




Składniki (na 14 placuszków):
  • około 600 g ziemniaków
  • pół pęczka koperku + do dekoracji
  • 70 g mąki
  • 150 ml śmietany 30%
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • wędzona makrela
  • kawior z wodorostów do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze części i ugotować.

Białka z 2 jajek wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno.

Ziemniaki odcedzić, wrzucić z powrotem do garnka i za pomocą blendera ręcznego zmiksować, robiąc purée.

Do garnka z ziemniakami dodać mąkę i jedno całe jajko, całość wymieszać i odstawić.

Przygotować sos. 110 ml śmietany wlać do miski, ubić na sztywno, dodać sok z połówki cytryny, delikatnie wymieszać.
Same listki z dwóch gałązek koperku drobno pokroić i dodać do sosu. Doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Sos schować do lodówki.

Do purée dodać  40 ml śmietany, sól i pieprz i wymieszać. Następnie dodać ubite białka i  bardzo delikatnie wymieszać.

Z makreli wyciągnąć ości, odciąć głowę, za pomocą noża wyciągnąć ości brzuszne i odciąć ogon.

Na patelnię wlać oliwę z oliwek i rozgrzać.

Za pomocą 2 łyżek formować z purée małe placuszki.

Upieczone placuszki wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, a  następnie zawinąć w folię aluminiową, żeby nie ostygły.

Filet z makreli pokroić na mniejsze części.

Placki odwinąć z folii, smarować sosem, na każdym placku układać kawałek makreli, dekorować kawiorem z wodorostów i koperkiem.