LIPIEC' 13

♥ Na blogu:

Ciasto z orzeszkami
Kuskus
Deser z wiśniami
Pajączki

Pieczony kurczak

Sernik z czekoladami

Pierogi z kurczakiem

Pierogi z ricottą

Lekko pikantna tarta

Deserki

Żołądki drobiowe

Chlebki z rozmarynem

Ciasto z bananami

Placek jogurtowy

Sernikobrownie

Dorsz na pomidorkach

Deser kawowy

Sernik na zimno

Cebulowe precelki

Małe stefanki

Pierogi z botwinką

Banica

Deser jak panna cotta

Tarta ze szprotkami

























































Makaron z sosem
Minitarty

Ciasto z wiśniami

Makaron z brokułami


























♥ Wasze ulubione wpisy w tym miesiącu:

Szybkie ciasto

Ciasto z wiśniami

Makaron z brokułami

Sernik na zimno

Kulki ziemniaczane

Roladki z cukinii

Puszyste ciasto z bananami i bitą śmietaną

Ciasto z masą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Małe torciki stefankowe

Sernik z trzema czekoladami


♥ Tego szukaliście:

○ hot dog domowy
○ jajka na szpinaku
○ tilapia pieczona
○ tarta z fasolką szparagową
○ czekoladowe ciasto z cukinią
○ gorgonzola z czekoladą
○ ziemniaki z twarożkiem
○ ciasto z wiśniami
○ eskalopki
○ roladki z kurczaka z morelami


♥ Zobacz też:

CZERWIEC 2013
MAJ 2013


PSTRYK! #2 Uff... jak gorąco!


Ciasto z masą kajmakową i orzeszkami ziemnymi

Ostatnio w moje ręce wpadł zeszyt z przepisami,  z którego korzysta moja mama. :) Dzisiaj ciasto, które widniało w wyżej wspomnianym zeszycie pod nazwą "snickers". Zmieniłam nieco proporcje, bo przeważnie robię ciasta w tortownicy, a nie na dużej blaszce. Jest u nas znacznie mniej osób do łasuchowania niż w moim rodzinnym domu i stąd mniejsza wersja. :) 


Składniki (na ciasto o średnicy 25 cm):
ciasto:
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
  • 500 ml śmietany kremówki (zimnej)
  • 80 g cukru pudru
  • żelatyna (u mnie 3 łyżeczki) należy stosować się do proporcji podanych na opakowaniu
wierzch:
  • gotowy kajmak (około 400g) lub gotowane w puszce slodzone mleko skondensowane
  • garść orzeszków ziemnych (solonych lub nie)

Przygotowanie:

Śmietanę mocno schłodzić. Wyjąć ją z lodówki dopiero przed samym ubiciem.

Cukier puder przesiać, żeby nie było w nim żadnych twardych grudek.

Przygotować papier do pieczenia z narysowanymi dwoma okręgami o średnicy 25 cm.


Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C.

Masło pokroić w małą kosteczkę.
Składniki na ciasto umieścić w misce, wyrobić jednolite ciasto.

Na papierze do pieczenia uformować 2 okrągłe placki. Piec około 15-20 minut na złocisty kolor.
Po wyjęciu placków z piekarnika należy obchodzić sie z nimi ostrożnie, ponieważ są bardzo kruche. Należy poczekać aż przestygną i dopiero wtedy przekładać je na paterę/talerz.

Kiedy placki będą już przestudzone, przygotować śmietanę.

Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości goracej wody. Dokładnie wymieszać, lekko przestudzić.
Nie przygotowywać żelatyny zbyt wcześnie, ponieważ ostygnie i zacznie sie ścinać.

Śmietanę wyjąć z lodówki i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, kiedy widzimy, że śmietana jest już prawie maksymalnie sztywna, dodać przesiany cukier puder, wlać żelatynę na widełki miksera i ubić do końca.
Należy ubijać szybko i energicznie, ale uwaga - nie za długo, bo śmietana się zwarzy! Od razu, kiedy zobaczymy, że żelatyna i cukier są dobrze rozprowadzone, a śmietana sztywna, należy skończyć ubijanie.

Śmietanę wyłożyć na jeden placek, przykryć drugim, lekko docisnąć, wstawić do lodówki. Przygotować wierzch.


Gotową masę kajmakową lekko podgrzać w kąpieli wodnej, dodać do niej część orzeszków, część zostawić. Kajmak nie musi być bardzo ciepły, wystarczy, że podgrzejemy go trochę, żeby lepiej sie rozprowadzał po cieście. 
Tak samo postepujemy z masą przygotowaną z mleka skondensowanego.


Masę kajmakową wyłożyć wierzch ciasta, posypać pozostałymi orzeszkami.
Jeśli nie lubicie połączenia słodkiego i słonego, możecie użyć orzeszków bez soli. Ja jednak myślę, że lekko słone orzeszki fajnie podkreślają smak bardzo słodkiego kajmaku. 


Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby placki lekko zmiękły.


Kroić bardzo ostrym nożem.




Kuskus z pomidorami i papryką

Przy tym daniu nie musimy robić prawie nic. Kuskus wystarczy zalać wodą, a paprykę i pomidory pokroić, skropić oliwą, oprószyć przyprawami i wstawić do piekarnika. Później wszytsko zmieszać i posypać szczypiorkiem. Proste, prawda?

Poza tym, coś tak banalnego można podać w taki sposób, żeby wyglądało na całkiem eleganckie. :) 



♥ Inne dania z pieczonymi warzywami: Makaron z sosem z pieczonych pomidorków, Dorsz podany na pieczonych pomidorkach koktajlowych, Makaron z pieczonymi warzywami

Składniki (na 2 porcje):
  • 150 g kuksusu
  • 1 czerwona papryka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • pęczek szczypiorku
  • oliwa do skropienia pomidorów i papryki
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól morska

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Paprykę pozbawić nasion, pokroić na paski. Pomidorki przekroić na pół.
Warzywa rozłożyć na blaszce do pieczenia, skropić oliwą i oprószyć solą morską i pieprzem. Piec około 30 minut.

Kuskus wsypać do szklanej miski, zalać wrzącą osoloną wodą 1 centymetr nad powierzchnię kaszy. Odstawić na 5 minut.

Kuskus wymieszać z warzywami (można zostawić kilka do dekoracji) oraz pokrojonym/ pociętym szczypiorkiem.  Przełożyć na talerze.



Deser z wiśniowym sosem

Fajne deserki zrobione z kaszy manny. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ten tajemniczy sos wiśniowy to nic innego jak taki domowy kisiel z dużymi kawałkami owoców. Z całą pewnością można zrobić go też z innych owoców.

W mojej wersji deserek jest dość gęsty. Jeśli chcemy, żeby był mniej gęsty, wystarczy dodać mniejszą ilość kaszy. 










♥ Rok temu na blogu ukazał się wpis: Kremowa pomidorowa.
♥ Inny deser z zastosowaniem kaszy manny: Małe torciki stefankowe
♥ Zobacz też: Ciasto z wiśniami


Składniki (na 4 desery):

na białą masę:
  • 500 ml mleka
  • 80 g cukru
  • 60 g masła
  • 5 pełnych (ale nie czubatych) łyżek kaszy manny
sos wiśniowy:
  • 450 g wiśni
  • 4 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym oraz masłem. Zdjąć z ognia, wsypać kaszę i energicznie wymieszać. Całość mieszać i gotować na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Rozlać do 4 pucharków. Odstawić.

Odpestkowane wiśnie umieścić w garnku razem z cukrem i sokiem z cytryny. Wymieszać. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością wody, dodać do wiśni, pozostawić na ogniu kilkanaście sekund, bardzo energicznie mieszając. Sos powinien praktycznie od razu zgęstnieć. Sos wiśniowy wyłożyć na mase z kaszy manny.

Można jeść od razu albo wstawić do lodówki i jeść na zimno.
































#POMYSŁY 3 Jadalne pająki :)

Czasami tak niewiele trzeba, żeby zrobić coś oryginalnego. TO stwierdzenie dotyczy również jedzenia. Z kilku składników można wyczarować zaskakująco pyszne potrawy albo zaskakujące w swojej formie słodkości, co prezentuję dzisiaj. :)
Z biszkoptów, paluszków, czekolady i mlecznych drażetek powstały pajączki. :)
Jak Wam się podobają? :)




♥ Inne POMYSŁY zobaczysz TUTAJ

Składniki:
  • biszkopty
  • słone paluszki
  • czekolada
  • drażetki mleczne
  • posypka czekoladowa

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.

Paluszki połamać na mniejsze kawałki, powbijać w biszkopty. To będą pajęcze nogi.

Biszkopty z powbijanymi z boku paluszkami oblewać czekoladą i odkładać na deskę/talerz wyłożony folią aluminiową.

Zanim czekolada stężeje, zrobić gałki oczne z drażetek mlecznych. Przy pomocy wykałaczki na drażetki nanieść małe krople z czekolady.

Dodatkowo można ozdobić pajączki posypką czekoladową lub inną.

Wstawić do lodówki, żeby czekolada zastygła.





Kurcze pieczone :) + RYSUNKOWA WERSJA PRZEPISU

Aromatyczny kurczak, który nie wymaga wielkich nakładów pracy. Mięso najpierw nacieramy oliwą z tymiankiem, rozmarynem oraz czosnkiem. Następnie podsmażamy na patelni, dzięki czemu skórka ładnie się rumieni. Na koniec dodajemy białe wino i  pieczemy mięso w nagrzanym piekarniku. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. 

♥ Źródło przepisu: Łatwa kuchnia włoska: Aldo Zilli
♥ Zajrzyj też do działu: DROBIOWE PRZYSMAKI
♥ Inne rysunkowe przepisy: TUTAJ

Składniki:
  • kawałki kurczaka: 2 udka, 2 podudzia, 2 skrzydełka
  • posiekane listki z 2 gałazek świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml wytrawnego wina
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Wymieszać posiekane zioła, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy. Doprawić solą i pieprzem.

Kawałki kurczaka obtoczyć równomiernie w mieszance z ziół i oliwy.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać kurczaka i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony, aż będzie złotobrązowy.

Przełożyć kurczaka na blachę do pieczenia.

Do powstałych na patelni soków dodać wino i zagotować, mieszając.

Gotować przez 3 minuty, a następnie polać winem kurczaka.

Mięso piec przez około 45 minut, aż będzie wypieczone i miękkie. Podawać je od razu, polewając sokami z pieczenia.

Serwować z pieczonymi ziemniaczkami.



Sernik z trzema czekoladami

Sernik na spodzie z pokruszonych herbatników czekoladowych i masła, z dodatkiem trzech czekolad - białej, mlecznej i gorzkiej.

Prawdę mówiąc w trakcie robienia miałam wątpliwości, czy ten sernik może się udać. Szczególny niepokój wzbudziło we mnie wylewanie na siebie kolejnych warstw. Ważne jest aby użyć dość gęstego sera, bo tylko dzięki takiemu uzyskamy pożądany efekt.  

Z podanych składników najlepiej zrobić go w tortownicy o średnicy 23 cm. Ja użyłam większej, a przez to warstwy są cieńsze i mniej efektowne. 
Ten sernik nie dość, że wymaga precyzji i cierpliwości, to jeszcze trzeba na niego tak długo czekać! :)


♥ Źródło przepisu: Kuchnia nad Atlantykiem
♥ Dział z innymi pysznościami: CIASTA, CIASTECZKA I DESERY
♥ Coś dla miłośników czekolady: CZEKOLADA W ROLI GŁÓWNEJ


Składniki: tortownica o średnicy 23 cm
ja upiekłam w tortownicy o średnicy 25 cm, ale lepiej zrobić sernik w mniejszej

Spód:
  • 150 g czekoladowych herbatników
  • 50 g miękkiego masła   ja użyłam 200 g herbatników w czekoladzie i 70 g masła

Masa serowa:
  • 1 kg gęstego sera na serniki (mielonego przynajmniej dwukrotnie)
  • 150 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej   w oryginale- skrobia kukurydziana
  • 4 jajka
  • 125 ml kwaśnej śmietany (18 %)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki (30%)

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 180ºC.

Spód tortownicy wyłożyć folią aluminiową.

Ciastka zmiksować z masłem w malakserze i otrzymaną masą wyłożyć spód tortownicy. Ugnieść specjalnym wałeczkiem do ciasta lub dnem szklanki.
Piec około 10 - 12 minut.

Ser zmiksować z cukrem i mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej masy. Przy nadal pracującym mikserze dodawać pojedynczo jajka, a następnie kwaśną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Krótko miksować, tylko do połączenia składników.

Nagrzać piekarnik do 180ºC.

W 3 większych miseczkach roztopić 3 rodzaje czekolad z dodatkiem śmietanki (śmietanka i czekolada muszą się znaleźć w miseczce jednocześnie, nie można dodawać śmietanki do rozpuszczonej czekolady, bo ta ostatnia się zwarzy*).
Ja roztapiałam czekolady w kąpieli wodnej. Konsystencja czekolad może wydawać się nieco dziwna, ale nie należy sie tym zrażać.

Zacząć od białej, potem roztopić mleczną i na końcu gorzką. Do białej i mlecznej dodać po 1 łyżce śmietanki, natomiast do gorzkiej czekolady 2 łyżki.

Do każdej z czekolad, po lekkim ich wystudzeniu, dodajemy ok. 1/3 masy serowej i intensywnie mieszamy aż do połączenia składników.
Na początku może się wydawać, że połaczenie składników nie jest możliwe, ale im dłuzej mieszamy, tym mniej grudek z czekolady.
Ja dodawałam czekoladę do masy i miksowałam mikserem, ale tylko do połączenia składników.


Na wystudzony spód wlać białą warstwę, następnie łyżką bardzo ostrożnie i równomiernie nakładać masę z mlecznej czekolady. Na samych wierzchu w taki sam sposób rozprowadzić masę z gorzkiej czekolady.

Piec przez 15 min w 180ºC, a następnie przez 60-90 min w 160ºC.

Masa serowa powinna być  ścięta (sztywna wzdłuż brzegów) i lekko wilgotna w środku ciasta. Najlepiej sprawdzić to patyczkiem.

Sernik należy studzić przy minimalnie uchylonym piekarniku.

Kiedy wystygnie, zostawiamy go na noc w lodówce.

* tak - w tym wyrazie na pewno jest "rz" :)





#POMYSŁY 2 TORCIKI KANAPKOWE




Pierogi z kurczakiem i ananasem

Wiem, wiem, to już staje się nudne. Znowu pierogi. :) Ale co ja na to poradzę, że tak je uwielbiam?

Nie zrażam się myślą, że zrobienie ich wymaga czasu i cierpliwości. Dla mnie to przyjemność.

Dzisiaj pierogi w nieco innym kształcie niż zazwyczaj, zrobione z dwóch kółeczek zlepionych razem i ozdobionych fantazyjną falbanką, którą dopiero niedawno nauczyłam się robić. :)









Składniki (na 20 podwójnych pierogów*):

ciasto:
  • 250 g mąki
  • 150 ml wody
  • łyżeczka masła
  • szczypta soli
farsz:
  • 340 g piersi z kurczaka
  • 100 g ananasa z puszki
  • 50 g fety
  • łyżka oliwy
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz


Przygotowanie:

Ze wszystkich podanych składników zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką.

Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski. Miskę przykryć lekko zwilżoną ściereczką i odstawić przynajmniej na kilkanaście minut.

Kurczaka pokroić na małą kosteczkę. Za duża kostka będzie utrudniała zlepianie pierogów.Oprószyć kawałki kurczaka solą i pieprzem.


Na patelni rozgrzać oliwę, usmażyć kurczaka, zdjąć z ognia, dodać drobno pokrojonego ananasa (tak jak w przypadku kurczaka, mają to być małe kawałki) i pokruszoną fetę. Wymieszać.

Ciasto podzielić na 2 mniejsze części, jedną część odłożyć i przykryć wilgotną ściereczką, żeby nie wysychała.

Drugą część ciasta rozwałkować na placek o grubości około 2mm. Z ciasta wycinać kółeczka. Można robić to szklanką lub foremką. Pozostałe skrawki ciasta dolepić do odłożonego ciasta i przykryć ściereczką.

Wycięte kółeczka lekko rozciągać palcami, układać na nich po pełnej łyżeczce farszu, kłaść drugie kółeczko i zlepiać.
Pierogi będą się lepiej sklejać, jeśli farsz będziemy układać na spodniej części wyciętego kółeczka (czyli na tej stronie, która leżała na stolnicy). Jeśli jednak pierogi za bardzo wyschły i nie chcą się sklejać, należy lekko zwilżyć brzegi wodą i wtedy zlepiać.

To samo wykonać z drugą partią ciasta.

Pierogi, które czekają na gotowanie należy przykryć wilgotną ściereczką, żeby nie obsychały.

Pierogi gotować przez chwilę w lekko osolonej gotującej się wodzie. Wyjmować chwilę po tym, jak wypłyną na powierzchnię.

Najlepiej jest wyciąć wiekszą ilość kółek i robić z nich pierogi. W taki sposób unikniemy sytuacji, że zabrakło lub zostało nam farszu. Z jednego przepisu, pomimo dokładnych instrukcji, różnym osobom wychodzi różna ilość pierogów, dlatego lepiej rozkładać farsz od razu na większej partii kółek. Wtedy od razu widać, czy możemy kłaść więcej czy mniej farszu.


* Wycinane foremką o średnicy 7 cm.

♥ Odwiedź również dział pierogowy: PIEROGI I SPÓŁKA :)