Polędwica w cieście francuskim

To jedno z tych dań, które pięknie się prezentują, a jednocześnie nie należą do zbyt pracochłonnych (chyba, że postanowicie zrobić sami ciasto francuskie - ja użyłam kupnego).

Polędwicę należy jedynie oprószyć solą i pieprzem, a następnie zawinąć w boczek i ciasto francuskie. Opcjonalnie polecam też dodanie świeżego tymianku.

Z pozostałych skrawków ciasta francuskiego można wyciąć ozdobne motywy, dzięki temu nic się nie zmarnuje. :)

Inspiracja: KUCHNIE.PL






Składniki:
  • 450 g polędwicy wieprzowej
  • 275 g ciasta francuskiego
  • 30 g masła
  • 20 dag boczku w plasterkach
  • kilka małych gałązek tymianku (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Polędwicę oprószyć (a następnie natrzeć) solą i pieprzem.

Ciasto francuskie rozwinąć na blacie. Zostawiając miejsce przy brzegach, na środku ciasta układać plasterki boczku tak, by lekko na siebie zachodziły i zajmowały wzdłuż mniej więcej tyle samo miejsca, co polędwica.

Następnie rozrzucić na boczku listki z dwóch gałązek tymianku.

Polędwicę umieścić na boczku i zawijać plasteki tak, aby stykały się na górze. Następnie owinąć polędwicę ciastem, dociskać ciasto do polędwicy tak, aby ściśle przylegało, poodcinać wystające kawałki ciasta i odwrócić całość, aby łączenie ciasta było pod spodem. Ułożyć na blaszce lub naczyniu do pieczenia.

Z pozostałego ciasta powycinać listki lub inne motywy i ozdobić nimi ciasto.

Wierzch posmarować wymieszanym z mlekiem jajkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut.




Risotto dyniowe

Poza zupą dyniową, którą uwielbiam, z dyni można wyczarować mnóstwo innych pyszności. Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne risotto, które absolutnie nas zachwyciło.
Fakt, jest nieco pracochłonne, jednak efekt końcowy jest wystarczającą rekompensatą za stanie nad garnkami. :)








Składniki (4 porcje):
  • 500 g dyni
  • 300 g ryżu do risotto
  • 50 g parmezanu
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • około 1 litr gorącego bulionu warzywnego
  • 65 g masła (35 + 30 g)
  • 4 dymki (bez szczypioru)
  • sól 
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeża natka pietruszki do podania

Przygotowanie:

Dynię pozbawić skorupy i pestek, pokroić w około jednocentymetrową kostkę. Dymki bez szczypioru drobno pokroić.

Na dużej patelni rozgrzać 35 g masła, dodać dymkę i smażyć na wolnym ogniu około 6 minut, mieszając od czasu do czasu.

Dodać pokrojoną w kostke dynię, wlać około 100 ml bulionu i pozostawić na średnim ogniu na około 10 minut, nie zapominając o mieszaniu.

Kiedy dynia zmięknie, oprószyć ją świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Dodać ryż i bardzo dokładnie wymieszać. Wlać białe wino i trzymać na ogniu około 1,5-2 minuty, aż wino odparuje.

Teraz rozpoczyna się dość żmudny proces dodawania bulionu do ryżu, który może potrwać nawet 20 minut.  Należy upewnić się, że bulion jest gorący. Jeśli nie, trzeba go podgrzać.

Do ryżu dodać niewielką ilość bulionu (łyżkę wazową) i gotować około 3 minuty, aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność tę powtarzać z pozostałym bulionem: wlewać bulion, gotować około 3 minuty, wlewać bulion, gotować i tak dalej.
Należy pamietać o mieszaniu ryżu!

Na koniec zdjąć ryż z ognia, doprawić solą i w razie potrzeby świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Dodać pozostałe masło, wymieszać, dodać świeżo starty parmezan, wymieszać i przykryć pokrywką na około 2 minuty.

Podawać z posiekaną natką pietruszki.