Kurczak z brzoskwiniami

Jako dodatek do kurczaka wykorzystałam tutaj brzoskwinie z puszki. Co ważne, syrop, w którym były zanurzone brzoskwinie również jest składnikiem tego dania. Dość słodką całość świetnie dopełniają świeże listki melisy.

Pozostałe brzoskwinie można na przykład upiec razem z tymiankiem.







Składniki (2-4 porcje*):

  • 300 g piersi kurczaka
  • 125ml białego wytrawnego wina
  • 125 ml syropu z puszki brzoskwiń
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • kilka listków melisy + kilka do dekoracji


Przygotowanie:


Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski lub mniejsze kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Przełozyć do miski.

Przygotować marynatę z białego wina, sosu sojowego i syropu (zalewy) z puszki brzoskwiń.

Kurczaka zalać marynatą, miskę przykryć folią spożywczą i wstawic do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Oliwę rozgrzać na patelni. Kurczaka wyjąć z marynaty, tę jednak zachować.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić kurczaka, smażyc około 5 minut.

Do kurczaka wlać marynatę i trzymać na patelni kolejne 5 minut.

W razie potrzeby dosolić całość. Wrzucić kilka listków melisy.

Pod koniec duszenia (minutę przed końcem) dodać pokrojone na mniejsze części brzoskwinie.

Podawać np. z ryżem. Ozdobić dodatkowymi listkami melisy. Posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.


*2-4 porcje: w zależności od tego, czy podajemy z ryżem, innymi dodatkami, czy samego kurczaka.





Pierś kaczki z jabłkami

Żeby przyrządzić idealną kaczkę trzeba się trochę natrudzić. Ale co najważniejsze - warto! :)

Działania najlepiej rozpocząć już dzień wcześniej, żeby kaczka mogła poleżeć w marynacie. 







Składniki (dla 2 osób):

  • 2 piersi z kaczki
  • 2 twarde jabłka
  • 20 g masła
  • 1 łyżka miodu
marynata:
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól

Przygotowanie:

Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, drobno posiekanych ząbków czosnku oraz ziół prowansalskich.

Kaczkę umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz i błonki.
Skórę piersi kaczki (tylko skórę, nie mięso) naciąć w poprzek bardzo ostrym nożem.
Pierś przełożyć do miski, całą natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą z oliwy, oprószyć solą.
Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.

Na patelnię wlać oliwę, w której marynowała się kaczka, rozgrzać.
Na rozgrzaną patelnię położyć pierś kaczki od strony skóry (skórą do patelni) i smażyć na złoty kolor około 7 minut.

Zlać cały tłuszcz z patelni do innego naczynia i zachować go na później. Mięso przekręcić i smażyć kolejne 5-6 minut.
Kaczka po usmażeniu powinna być różowa w środku.

Na czas przygotowywania jabłek, usmażoną pierś zawinąć w folię aluminiową.

Rozgrzać piekarnik, w którym później podgrzejemy kaczkę.

Na patelnię wlać z powrotem zachowany wcześniej tłuszcz, dodać masło i miód, roztopić, po czym wrzucić pokrojone jabłka i smażyć około 5 minut.

Przed podaniem włożyć pierś do piekarnika (w folii) i podgrzać.

Pierś dekorować jabłkami i polać sosem, który został na palelni po przygotowaniu jabłek.





Sałatka ziemniaczano-jajeczna z tuńczykiem

Ziemniaki, tuńczyk oraz jajka. Całość udekorowana majonezem, natką pietruszki i oprószona świeżo mielonym pieprzem. Prostota tego dania jest ogromnym plusem. Wszak lubimy zjeść pysznie i szybko. :) Zapraszam na sałatkę ziemniaczano-jajeczną z tuńczykiem.



Składniki (dla 2 osób):

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 jajka
  • puszka tuńczyka w oleju
  • natka pietruszki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • majonez według uznania



Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie.

Jajka ugotować na twardo lub półmiękko (z lekko płynnym żółtkiem).

Ugotowane i odcedzone ziemniaki ułożyć na talerzach, na wierzchu układać kawałki tuńczyka z puszki, a następnie obrane i pokrojone w ćwiartki jajka.

Dodać majonez (według uznania), posypać natką pietruszki (może być posiekana) i oprószyć swieżo mielonym czarnym pieprzem.

Poszczególne składniki sałatki najlepiej układać bezpośrednio na talerzach( a nie w jednej dużej misce) i warstwowo, nie mieszając od razu całości, gdyż wówczas wygląda mało estetycznie.