Sałatka z pora i paluszków surimi

Czas na kolejną z trzech sałatek, które proponowałam już wcześniej. Do zrobienia tej sałatki używamy pora. Jeśli nie lubicie zbyt intensywnego i ostego smaku i zapachu, jaki daje por, po pokrojeniu możecie go włożyć na sitko i sparzyć gorącą wodą (trzeba polać szybko dużą ilością wody, a następnie zimną). Jednak myślę, że nie będzie to konieczne, ponieważ pozostałe składniki sałatki są delikatne i wszystko świetnie się dopełni.





Składniki (na około 6 porcji):
  • 250g paluszków surimi
  • średniej wielkości por
  • puszka kukurydzy
  • majonez według uznania


Przygotowanie:

Pora umyć, przekroić na pół, a następnie pokroić w półtalarki. Można sparzyć (patrz wyżej we wstępie). Kukurydzę odcedzić, paluszki surimi pokroić na małe kwadraciki. Składniki wrzucić do miski i wymieszać, dodać majonez.

Sałatka na zdjęciu jest układana warstwami i nie jest jeszcze wymieszana.





Sałatka z selerem i ananasem

Ostatnio zapytałam, którą z trzech prezentowanych sałatek najchętniej byście zjedli(klik). Cóż, okazało się, że w większości, podobnie jak ja, byliście niezdecydowani. Dzisiaj przepis na jedną z nich. 
Sałatka, którą chętnie podajemy na różnego rodzaju uroczystości. Do jej zrobienia potrzebny jest seler w zalewie, który bez problemu dostaniemy w sklepie.


Składniki (na około 6 porcji):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • słoik selera w zalewie
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • rodzynki według uznania
  • majonez według uznania
  • opcjonalnie: orzechy włoskie


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić i pokroić na małą kostkę. Kukurydzę i selera odcedzić na sitku. Plastry ananasa pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie (jeśli używamy) posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać razem, dodając rodzynki i/lub orzechy oraz majonez według własnego uznania.

Sałatka na zdjęciu nie jest jeszcze wymieszana, jest układana warstwami, to znaczy: trochę selera, kukurydzy, ananasa, kurczaka, majonezu, rodzynek i znowu trochę selera, kukurydzy... i tak dalej.




Trzy sałatki. Którą wybierasz?

Trzy sałatki do wyboru. Na którą się skusisz? Przepisy pojawią się na blogu już niebawem! :)

Sałatka porowa z paluszkami surimi


Sałatka z kurczakiem i selerem

Sałatka z kurczakiem i papryką



Jajka z pesto rukolowo-orzeszkowym

Czas na wielkanocne smaki!:) Nieodłącznym elementem wielkanocnego menu są oczywiscie jajka. Dzisiaj serwujemy jajka z pesto rukolowo-orzeszkowym. Nieco odmienna, ale bardzo łatwa w przygotowaniu propozycja.  





Składniki:
  • 5 jajek
  • 100g orzeszków ziemnych + do dekoracji
  • duża garść rukoli
  • szczypta soli (jeśli używamy solonych orzeszków, dodatkowa sól jest zbędna)

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oskubać, a następnie poprzekrajać na pół.

Rukolę i orzeszki umieścić w malakserze i zmiksować. Jeśli masa okaże się zbyt sucha, można dolać odrobinę wody.

Połówki jajek dekorować rukolowo-orzeszkowym pesto. Ozdobić orzeszkami i/lub rukolą.

Ja dodatkowo polałam jajka sosem czosnkowym.











































Wielkanocne Smaki - edycja IV