Curry z rybą i krewetkami

Pyszne curry z dorszem i krewetkami tygrysimi. Dla tych, którzy nie przepadają za krewetkami polecam wersję z samą rybą, wówczas należy użyć jej dwa razy więcej niż jest podane w przepisie.

Jeśli znudziły się Wam smażone lub pieczone ryby, polecam również ten przepis na kotlety rybne.







Składniki (na 4 porcje):
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 400ml mleka kokosowego
  • 250g mrożonych krewetek tygrysich 
  • 200g filetów białej ryby (użyłam dorsza)
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • łyżka cukru
  • sól, pieprz
  • do podania: ryż, szczypiorek


Przygotowanie:

Rybę i krewetki rozmrozić, osuszyć. Rybę pokroić na dość duże kwadraty.
Krewetki muszą być oczyszczone, pozbawione pancerzyków, głów i ogonków.

Na głębokiej patelni/woku rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w małą kosteczkę, ząbki czosnku drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pastę curry, podsmażać jeszcze około minuty, dokładnie mieszając przy dnie.

Dodać passatę pomidorową, pełną łyżkę cukru oraz płaską łyżeczkę soli, wymieszac i gotować na  średnim ogniu przez około 15 minut  (ja pozostawiłam bez przykrycia) , od czasu do czasu mieszać.

Dodać 400ml mleka kokosowego, dobrze doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia, a następnie  gotować na małym ogniu przez kolejne 15 minut.

Dodać rybę, gotować na średnikm ogniu przez 4 minuty.

Dodać krewetki, gotować jeszcze 5 minut.

Podawać z ryżem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.




Spaghetti z oliwą, czosnkiem i pietruszką


Danie bardzo proste, ale dobre. W zasadzie trudno sobie wyobrazić, że z kilku tak banalnych składników można zrobić coś pysznego, a jednak! :)

Zobaczcie też: penne z kremowym sosem pieczarkowym, makaron z pieczonymi warzywami.

Składniki (na 2 porcje):
  • 60ml oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • 200g makaronu spaghetti
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekać, wrzucić do garnka z lekko podgrzaną oliwą. Smażyć na małym ogniu do momentu aż czosnek będzie lekko przyrumieniony.
Nie wrzucać czosnku na bardzo rozgrzaną oliwę i nie smażyć go zbyt szybko, bo jeśli się przypali stanie się gorzki i będzie trzeba go wyrzucić.

Pietruszkę umyć ciepłą wodą (dzieki temu wydobędziemy jej aromat) i bardzo drobno posiekać.

Makaron ugotować al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić i ponownie umieścić w garnku, a następnie polać oliwa z czosnkiem i posypać pietruszką. Dokładnie wymieszać, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.


Deser kokosowo-czekoladowy

Kolejny przepis dla miłośników kokosa. Jeśli spodobała Wam się tarta kokosowa z Rafaello, ten deser również przypadnie Wam do gustu.
Biała kokosowa masa w połączeniu z czekoladą smakuje wyśmienicie.

Zobaczcie też: deser tiramisu oraz panna cotta z konfiturą jagodową i niebieską galaretką.






Składniki (na 2 porcje):
  • 250ml mleka kokosowego
  • 250ml smietanki 30 lub 36%
  • 50g cukru
  • 40g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki likieru kokosowego lub białego wina
  • 2 łyżeczki żelatyny

mus czekoladowy:
  • 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej 
  • 20g masła
  • 80ml śmietanki 30 lub 36%

    Przygotowanie:

    Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać, odstawić.

    W rondelku umieścić mleko kokosowe, śmietankę i cukier, gotować  na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru.

    Dodać żelatynę, wymieszać, dodać likier i gotować jeszcze przez chwilę. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia. Zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe, wymieszać.

    Przelać do szklanek/pucharków, odsawić do przestygnięcia i stężenia.

    Przygotować mus czekoladowy. Wszystkie składniki umieścić jednocześnie w rondelku, podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia masła i czekolady, dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

    Kiedy część kokosowa stężeje, wylać na wierzch przestudzoną czekoladę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Dekorować wiórkami kokosowymi.








    Kruche ciasteczka z mascarpone i owocami

    Kolejny przepis z udziałem borówek i porzeczek, które oczywiście możemy zastąpić innymi owocami. Również mascarpone nie jest dodatkiem koniecznym, możemy użyć bitej śmietany. Takie ciasteczka świetnie prezentują się z zielonymi owocami. Spróbujcie też wersji z kiwi oraz winogronami.

    Miłośnikom ciasteczek polecam również ciasteczka owsiane oraz kruche ciasteczka z kajmakiem i orzeszkami.

    Składniki (na 16 sztuk):
    • 150g mąki pszennej
    • 120g masła
    • 50g mąki ziemniaczanej
    • 50g cukru
    • 1 jajko
    • 3 łyżki zimnej wody
    krem:
    • 300g mascarpone
    • 2 łyżeczki miodu
    wierzch:
    • garść czerwonych porzeczek
    • 250g borówek
    • świeże listki mięty do dekoracji

    Przygotowanie:

    Składniki na ciasto umieścić w misce lub na stolnicy i zagniatać do uzyskania jednolitego ciasta (lekko lepiącego). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.

    Ciasto wyjąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

    Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego (wcześniej można podzielić ciasto na 16 części), układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać dłonią. Jeśli zależy nam na idealnych kształtach ciasteczek, możemy użyć obręczy albo wykrawaczek.

    Piec 12-14 minut. Odłożyć do wystygnięcia.

    Mascarpone umieścić w misie miksera, dodać miód i krótko zmiksować na wysokich obrotach.

    Po wystygnięciu dekorować ciasteczka kremem, porzeczkami, borówkami i miętą lub innymi ulubionymi składnikami.

    Deserki budyniowe z porzeczkami i borówkami

    Jeśli lubicie budyniowe ciasta i desery, to dzisiejsza propozycja na pewno się Wam spodoba. Budyń zmiksowany z masłem i ricottą, do tego borówki i porzeczki. Na dnie zamiast owoców można ułożyc pokruszone ciasteczka.

    Być może spodoba się Wam również deser z wiśniowym sosem.







    Składniki (na 2duże lub 4małe porcje):
    • 500ml mleka
    • opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem) na pół litra mleka
    • 120g ricotty
    • 100g miękkiego masła
    • garść czerwonych porzeczek
    • garść borówek
    • kilka świeżych listków mięty

    Przygotowanie:

    Budyń przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia. (Jeśli nie chcemy, żeby na budyniu powstał kożuch, posypmy jego wierzch cukrem).

    Kiedy budyń ostygnie zmiksować go z masłem i ricottą na gładką masę.

    Na dnie szklanek/pucharków ułożyć część owoców (około 1/3) i wylać na nie masę budyniową. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Po wyjęciu udekorować pozostałymi owocami i miętą.






    Pieczone ziemniaczki z sosem z gorgonzoli

    Zupełnie zwykłe pieczone ziemniaczki z niezwyczajnym, lecz bardzo łatwym do zrobienia sosem z gorgonzoli.

    Inne przepisy z gorgonzolą: makaron z gorgonzolą i brokułami, mini serniczki.

    Przepisy z ziemniakami znajdziecie TUTAJ.



    Składniki (na 4 porcje):
    • 1 kg młodych ziemniaków
    • oliwa z oliwek do skropienia
    • sól morska
    sos:
    • 150g gorgonzoli
    • 50ml śmietanki 30%
    do podania:
    • świeże listki bazylii 
    • świeżo mielony kolorowy pieprz

    Przygotowanie:

    Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

    Ziemniaczków nie obierać, tylko bardzo dokładnie wyszorować, a następnie osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego/blaszki, skropić oliwą i oprószyć sola morską, nie przykrywać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut.

    Gorgonzolę i smietankę umieścić w garnku o grubym dnie i gotować na wolnym ogniu, mieszając trzepaczką do jajek aż do rozpuszczenia gorgonzoli.

    Ciepłe ziemniaczki polać sosem, udekorować listkami bazylii i oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Można też przekrajać ziemniaczki na pół (ale nie do końca) tak, żeby się tylko otwierały i wtedy wlewać sos do środka.





    Wegeburgery z fasoli

    Miła odmiana dla mięsnych burgerów. I wiecie co? Według mnie stanowią dla nich poważną konkurencję.:) Do podania proponuję domowy majonez zrobiony z awokado oraz ketchup, który również możemy zrobić sami. :)








    Składniki (na 6 burgerów):
    • 200g suchej fasoli Jaś
    • 1 duża cebula
    • 4 łyżki płatków owsianych górskich
    • 1 łyżka otrąb żytnich
    • płaska łyżka cukru
    • mąką pszenna (według uznania, do zagęszczenia masy)
    • sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży
    • tłuszcz do smażenia
    • opcjonalnie: bazylia, pietruszka, inne ulubione zioła
    • do podania: bułki (6 sztuk), rukola, majonez z awokado, domowy ketchup

    Przygotowanie:

    Fasolę namoczyć na noc, następnie ugotować do miękkości z łyżką cukru i łyżeczką soli. Pozostawić w wodzie jeszcze na około godzinę.

    Fasolę odsączyć (woda może się przydać później) i zmiksować razem z cebulą w malakserze albo przy pomocy blendera ręcznego na masę o jednolitej konsystencji. (Jeśli chcemy możemy wcześniej podsmażyć cebulkę na niewielkiej ilości oliwy, ale nie jest to konieczne). Jeśli masa będzie zbyt sucha albo będzie się ciężko miksować, należy dodać trochę wody, która została z gotowania.

    Do zmiksowanej fasoli i cebuli dodać suche płatki owsiane, otręby żytnie i drobno posiekane zioła, jeśli używamy. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym lub świeżym przeciśniętym przez praskę.

    Masa powinna być na tyle gęsta, żeby można było formować z niej kotlety. Dodawać stopniowo po trochu mąki, żeby zagęścić i usztywnić masę. Następnie oprószać ręce w mące, brać trochę masy i formować kulki, a następnie lekko je spłaszczać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Poczekać aż kotlet dobrze usmaży się z jednej strony i dopiero wówczas ostrożnie przekręcać na drugą.

    Bułki przekroić, posmarować górę i dół majonezem z awokado, układać na nich po trochu rukoli i po jednym kotlecie, polać ketchupem i składać.








    Kokosowa tarta z Rafaello

    Jeśli lubicie kokosowy smak, ta tarta to coś dla Was. :) Jest naprawdę pyszna, ale żeby ją zrobić trzeba dobrze sobie wszytsko rozplanować.
    Bez zbędnego pisania, zapraszam na mroźnie wyglądającą tartę kokosową. :)





    Składniki (forma o średnicy 25cm):
    ciasto:
    • 150g mąki
    • 100g masła
    • 50g cukru
    • 1 kopiasta łyżka kakao (15g)
    • 1 małe jajko
    • szczypta soli
    wypełnienie:
    • 250ml śmietany kremówki
    • 250ml mleka kokosowego
    • 50g cukru
    • 3-4 łyżeczki żelatyny
    • 3 łyżki likieru kokosowego
    wierzch/dekoracja:
    • wiórki kokosowe
    • pralinki Rafaello (około 8sztuk)

    Przygotowanie:

     Składniki na ciasto połączyć w jednolitą masę. Gdyby ciasto za bardzo się kleiło, podsypać trochę mąką. Ciasto włożyć do lodówki na godzinę.

    Przed wyjęciem ciasta z lodówki rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.

    Wyjąć ciasto z lodówki, wylepić nim formę (spód i boki).

     Piec około 20 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

    Uwaga! Kokosowy środek tarty przygotować w czasie, kiedy piecze się ciasto, ponieważ czas stygniecia i tężenia jest dość długi.

    Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, dokładnie wymieszać, odstawić.

    W garnku umieśćić śmietankę, mleko kokosowe i cukier. Gotować do rozpuszczenia cukru następnie dodać likier kokosowy i żelatynę, gotować jeszcze przez chwilę, do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia, a następnie wylać na przestudzony spód i wstawić do lodówki.

    Udekorować wiórkami kokosowymi i pralinkami Rafaello.






    Sernik z migdałami

    Jeden z lepszych serników, jakie jadłam. Dodatek mielonych migdałów do ciasta oraz płatki migdałowe na wierzchu to istny strzał w dziesiątkę. Środek jest bardzo sernikowy, ciężki i zwarty, a wierzch chrupiący. Polecam. :)

    ♥ Oryginalny przepis: PIECZENIE JEST PROSTE. Ciasta z serem Nr 3/2014



    Składniki (forma o średnicy 25cm):
    ciasto:
    • 300g mąki pszennej
    • 200g masła
    • 100g cukru
    • 150g mielonych migdałów
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    masa:
    • 750g twarogu mielonego trzykrotnie
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego albo śmietankowego
    • 3 jajka
    • 150g cukru
    • skórka starta z 1 cytryny
    wierzch:
    • 50g masła
    • 100g miodu
    • 50g śmietany kremówki
    • 100g migdałów w płatkach

    Przygotowanie:

    Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce na około godzinę.

    Przygotować masę serową. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.

    Ciasto wyjąć z lodówki, piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Odkroić 1/3 ciasta i ponownie schować do lodówki, pozostałym ciastem wykleić spód i boki tortownicy. Spód ponakłuwać widelcem.

    Masę serową przełożyć do tortownicy, wygładzić jej powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut.

    Kiedy sernik się piecze, przygotować wierzch. W garneczku umieścić masło, miód i śmietanę. Stale mieszając, poczekać aż masło całkowicie się rozpuści. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zdjąć z ognia, dodać migdały w płatkach, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia.

    Sernik wyjąć z piekarnika, ale piekarnik pozostawić włączony. Pozostałą w lodówce część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na sernik, a następnie wyłożyć na wierzch masę z płatkami migdałowymi. Wstawić ponownie do piekarnika i piec około 10 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru. (Ja piekłam 15 minut).

    Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.

    Cytrynowa granita

    Lato w pełni, a co za tym idzie- upały. Orzeźwiamy się na wszelakie sposoby. Chętniej sięgamy po chłodzone napoje, lody i zimne desery. Dzisiaj bardzo popularny deser kuchni włoskiej, czyli granita. Proponuję tę o smaku cytrynowym. Skusicie się? :) 









    Składniki (2-4 porcje):
    • 500ml wody
    • 100g cukru
    • skórka otarta z 1 cytryny
    • sok z 6 dużych cytryn

    Przygotowanie:

    W garnku podgrzać wodę, a następnie dodać cukier, mieszać do rozpuszczenia, zwiększyć ogień i doprowadzić do wrzenia. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

    Cytryny sparzyć i zrolować na blacie (dzięki temu zabiegowi łatwiej wyciśniemy sok). Zetrzeć skórkę z jednej cytryny, ze wszytskich wycisnąć sok.

    Kiedy woda z cukrem ostygnie, dodać do niej sok i skórkę z cytryny, wymieszać, przelać do plastikowego pojemnika i wstawic do zamrażalnika na około 4 godziny.

    Po wyjęciu pojemnika z zamrażalnika, drobno pokruszyć lód przy pomocy łyżki albo przełożyć do innego naczynia i szybko zmiksować tak, aby powstały małe kawałeczki lodu.

    Szybko przełożyć do szklanek i od razu podawać.





    Placuszki jabłkowe

    Danie z serii "na szybko". Szybko ścieramy jabłka na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajka, mleko, mąkę i mieszamy. Gotowe ciasto nakładamy łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu, formując małe placuszki, które później możemy podać tak jak lubimy najbardziej: bez żadnych dodatków,  z jogurtem, śmietaną, ricottą albo cukrem. 






    Składniki (na 2-3 porcje):
    • 4 jabłka
    • 2 jajka
    • 60ml mleka
    • około 100g mąki
    • szczypta soli
    • tłuszcz do smażenia
    • do podania: ricotta, mielone migdały, świeże listki mięty

      Przygotowanie:

      Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ja ich nie obierałam). Dodać jajka, sól i mleko, wymieszać. Dodawać mąkę, mieszając. Masa powinna być dość gęsta, ale nie bardzo sztywna, dlatego też trzeba dodawać mąkę porcjami i sprawdzać, czy potrzeba więcej.

      Masę wykładać na rozgrzaną patelnię z tłuszczem ( 2 łyżki ciasta na 1 placuszek), smażyć z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.

      Na zdjęciach placuszki podane są z ricottą, mielonymi migdałami i listkami mięty.







      Kuskus z kurczakiem, bobem i miętą

      Kuskus świetnie komponuje się z różnymi składnikami. Dzisiaj proponuję wykorzystanie bobu i piersi z kurczaka. Jeśli dysponujemy wcześniej ugotowanym bobem, to można powiedzieć, że to danie jest ekspresowe, bo ani kasza, ani pierś z kurczaka nie wymagają wielkich nakładów czasowych. Przed podaniem dorzucam jeszcze kilka listków mięty, która dodaje lekkiego orzeźwienia i dobrze współgra z pozostałymi składnikami. 



      Składniki (na 2 porcje):
      • 300g piersi z kurczaka
      • 100g kuskus (+ opcjonalnie bulion do zalania)
      • 100g ugotowanego i juz obranego bobu
      • kilka (kilkanaście) listków mięty
      • sól i pieprz
      • łyżka oliwy

      Przygotowanie:

      Kuskus przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu (ja zalewam bulionem).

      Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i czarnym pieprzem, usmażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy.

      Wymieszać kuskus, kawałki kurczaka i bób, w razie potrzeby doprawić do smaku.

      Przed podaniem udekorować świeżymi listkami mięty.





      Tarta z camembertem i figami

      Przepadam za tartami. Zarówno tymi wytrawnymi, jak i na słodko. Zobaczcie sernikową tartę z czekoladą i tartę z łososiem. Dzisiejsza propozycja to połączenie smaku sera camembert oraz fig. Ciekawym dodatkiem jest rukola, którą dekorujemy tartę po upieczeniu.








      Składniki (forma o średnicy 25cm):

      ciasto:
      • 250g mąki
      • 150g masła
      • 1 jajko
      • 1 łyżka kwaśnej śmietany
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 4 łyżki zimnej wody
      wypełnianie:
      • 125ml tłustego mleka
      • 2 jajka
      • 50g tłustego białego sera
      • 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
      • 1 camembert (120g)
      • 2 figi
      • kilka listków bazylii
      • sól
      • do podania: rukola



      Przygotowanie:

      Składniki na ciasto połączyć do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie lekko klejące.

      Ciasto włożyć do lodówki na godzinę, a po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni.

      Formę o średnicy 25cm wylepić ciastem, następnie ponakłuwać je widelcem. Wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut. Wyjąć i ostudzić.

      Kiedy spód przestygnie, ponownie rozgrzać piekarnik do 200 stopni i przygotować wypełnienie tarty. Camembert podzielić na 4 plastry, figi pokroić na cienkie plasterki.

      Wymieszać mleko z jajkami i pieprzem, doprawić solą. Dodać pokruszony biały ser i ponownie wymieszać.

      Na przestudzony spód wylać masę jajeczną, a następnie zatopić w niej plastry sera, figi i bazylię.

      Piec około 15 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów i ścięcia masy jajecznej.


      Kurczak z orzechami nerkowca

      Przepis na kurczaka z orzechami nerkowca znalazłam na Czarnej oliwce. Ten tutaj jest lekko zmodyfikowany. 

      W trakcie gotowanie orzechy nerkowca znacznie zmiękną, a całość przejdzie sosem sojowym i słodkim sosem chili. Przed samym podaniem proponuję udekorowanie dania pokrojoną dymką.

      Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać z ryżem albo makaronem sojowym. 




      Składniki (na około 6 porcji):
      • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
      • 100g orzechów nerkowca
      • 2 duże cebule
      • 5 ząbków czosnku
      • 5 łyżek oleju
      • 7 łyżek słodkiego sosu chili
      • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
      • 2 płaskie łyżeczki cukru
      • płaska łyżeczka soli
      • do podania: posiekana dymka, świeżo mielony kolorowy pieprz



      Przygotowanie:

      Mięso umyć i pokroić w kostkę.

      Cebulę pokroić w pióra, czosnek drobno posiekać.

      Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę z czosnkiem aż do zeszklenia.  Dodać orzechy nerkowca, mięso i sos chili. Dusić pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu zamieszać.

      Dodać sos sojowy, cukier i sól. Smażyć bez przykrycia jeszcze około 10 minut.

      Mozna jeść bez żadnych dodatków albo podawać z ryżem lub makaronem sojowym.

      Przed podaniem posypać pokrojoną dymką oraz oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem.