Burgery rybne

Ostatnio odkopałam przepis na kotlety rybne. Tak bardzo nam zasmakowały, że postanowiliśmy wykorzystać je również w burgerach. Tym razem jednak są lepiej doprawione i z dodatkiem pietruszki. Śmiało można do nich dodawać inne ulubione zioła.  

Na blogu znajdziecie również przepis na burgery fasolowe

Składniki (na około 8 burgerów):
  • 300g białej ryby (użyłam dorsza)
  • czerwona papryka
  • około 80g bułki tartej
  • 2 jaja
  • 100ml mleka
  • sól
  • pieprz cytrynowy 
  • pieprz czarny
  • kilka posiekanych ząbków czosnku lub czosnek granulowany
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia
do podania (opcjonalnie):

    Przygotowanie:

    Paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę albo krótkie cienkie paseczki.

    Rybę rozdrobnić w malakserze. Znacznie oszczędza to czas, a uzyskana w ten sposób masa ma pożądaną konsystencję i swietnie nadaje się do zrobienia kotletów. Rybę miksuję razem z mlekiem.

    Jeśli nie macie malaksera, rybę należy bardzo drobno posiekać, a następnie dodać mleko i pozostałe składniki.

    Wszystkie składniki połączyć. Porządnie przyprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki i czosnek. W razie potrzeby dodać więcej bułki tartej. Masa ma być dość gęsta- na tyle, żeby można było ją formować, a później łatwo przewracać na patelni.

    Formować kotlety (jak mielone), lekko spłaszczać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor.

    Po zdjęciu z patelni burgery można zawijać w folię aluminiową (matową stroną do zewnątrz), dzięki temu wszytskie będą ciepłe.

    Podawać w bułce z ketchupem/ sosem czosnkowym, sałatą, kiełkami lub innymi ulubionymi dodatkami.



    Deser jogurtowo-borówkowy

    Wakacje się kończą, a pogoda jest najlepszym dowodem na to, że lato odchodzi. Nic na to nie poradzimy, jednak są też rzeczy na które mamy wpływ. Możemy poprawić sobie humor pysznym i lekkim deserem na bazie jogurtu greckiego. 

    Wystarczy zmiksować jogurt z ulubionymi owocami oraz opcjonalnie odrobiną miodu i cieszyć się chwilą. :)






    Składniki (na 2 porcje):
    • 150g borówek+kilka dodatkowych do podania
    • 250 ml jogurtu greckiego
    • 2 łyżki miodu

    Przygotowanie:

    Borówki zmiksować blenderem ręcznym, dodać miód i jogurt, krótko zmiksować, przelać do pucharków/szklanek, umieścić w lodówce przynajmniej na godzinę, do zgęstnienia jogurtu. Wodę, która sie oddzieliła można odlać albo zostawić.
    Udekorować dodatkowymi borówkami.





    Sernik na zimno na spodzie z płatków kukurydzianych

    Sernik na zimno z serków Danio oraz mascarpone na nieklasycznym spodzie z płatków kukurydzianych, masła i miodu. Na wierzch wybieramy ulubione owoce i galaretkę.

    Zobaczcie też SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

    Zapraszam na  INSTAGRAM oraz FACEBOOK



    Składniki (forma o średnicy 25cm):

    spód:
    • 100g płatków kukurydzianych
    • 2 łyżki miodu
    • 130g masła
    środek:
    • 400g Danio
    • 250g mascarpone
    • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości wody
    wierzch:
    • 2 galaretki morelowe lub brzoskwiniowe
    • owoce: u nas: nektarynki, morele, borówki

    Przygotowanie:

    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

    Galaretki rozpuścić w 500ml wody. Odstawić do ostygnięcia.

    Masło i miód roztopić, wymieszać z płatkami kukurydzianymi, wyłożyć formę, wstawić do lodówki

    Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, odstawić.

    Serek Danio krótko zmiksować z mascarpone, dodać żelatynę, zmiksować, wyłożyć na spód z płatków. Wstawić do lodówki.

    Morele i nektarynki pokroić na mniejsze części.

    Owoce układać na ściętej masie sernikowej, zalać ostygniętą galaretką, ponownie wstawić do lodówki do stężenia galaretki.


    Chińska zupa z kurczakiem i jajkiem

    Dzisiaj coś dla miłośników chińskiej kuchni. Zupa z kurczakiem, papryczką chili i jajkiem. 

    Inspiracja: Zupa kwaśno-ostra, Z KUCHENNEJ PÓŁECZKI, Kuchnia chińska

    Spróbujcie też francuskiej zupy cebulowej



    Składniki(na 4 porcje):
    • 1l bulionu wołowego lub drobiowego
    • 300g piersi z kurczaka
    • 60ml zimnej wody
    • 30ml jasnego sosu sojowego
    • 1 duża cebula
    • 1 mała papryczka chili
    • 1 duże jajko
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
    • 2 płaskie łyżki brązowego cukru
    • 2 łyżki octu ryżowego


    Przygotowanie:


    Cebulę pokroić w małą kostkę, papryczkę chili drobno posiekać. Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paski.

    Mąkę kukurydzianą rozprowadzić w zimnej wodzie, dodać sos sojowy oraz ocet ryżowy, wymieszać.

    Do miski wbić jajko i dokładnie roztrzepać.

    W garnku z grubym dnem rozgrzać olej roślinny. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i ją zeszklić. Do cebuli dodać posiekaną papryczkę i smażyc na wolnym ogniu 2 minuty, często mieszając. Wsypać brązowy cukier. Trzymać na wolnym ogniu przez 3 minuty często mieszając, szczególnie przy dnie.

    Dodać kurczaka i smażyć 5 minut. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dodać mieszankę  z wody i mąki kukurydzianej, gotować, cały czas mieszając. Kiedy zupa lekko zgęstnieje, mieszać dalej i cieniutką strużką wlewać roztrzepane jajko tak, żeby powstały cienkie jajeczne nitki.

    Przed podaniem posypać szczypiorkiem.