Zielone aromatyczne curry, które jest jednym z moich ulubionych. Używam do niego mleka kokosowego i zielonej pasty curry.
Zielony kolor sosu wspaniale współgra z kolorem marchwi, a ozdoba w postaci limonki i świeżych liści bazylii jest akcentem cieszącym nie tylko kubki smakowe, ale i oczy.
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić w około 0,5cm talarki. Cebulę pokroic w pióra.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić ją. Dodać pastę curry, dokładnie wymieszać i smażyć około 1 minutę.
Dodać kawałki kurczaka, smażyć 2 minuty. Wlać bulion. Gotować 10 minut pod uchyloną przykrywką. Dodać mleko kokosowe oraz marchewkę i gotować na wolnym ogniu aż marchew bedzie miękka.
Na koniec dodać sok z limonki oraz sos sojowy. Podawać na przykład z ryżem. Dekorować liśćmi bazylii oraz ćwiartką limonki.