Zielone curry z kurczakiem i marchewką

Zielone aromatyczne curry, które jest jednym z moich ulubionych. Używam do niego mleka kokosowego i zielonej pasty curry. 

Zielony kolor sosu wspaniale współgra z kolorem marchwi, a ozdoba w postaci limonki i świeżych liści bazylii jest akcentem cieszącym nie tylko kubki smakowe, ale i oczy.



Składniki (na 4 porcje):
  • 500g piersi z kurczaka
  • 250ml bulionu warzywnego lub drobiowego (u mnie dość słony)
  • 300g marchwii
  • 1 duża puszka mleka kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 2 pełne łyżki zielonej pasty curry
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1/2 limonki na sok + 1 limonka do dekoracji
  • świeże liście bazylii

    Przygotowanie:

    Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić w około 0,5cm talarki. Cebulę pokroic w pióra.

    Na dużej i głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić ją. Dodać pastę curry, dokładnie wymieszać i smażyć około 1 minutę.

    Dodać kawałki kurczaka, smażyć 2 minuty. Wlać bulion. Gotować 10 minut pod uchyloną przykrywką. Dodać mleko kokosowe oraz marchewkę i gotować na wolnym ogniu aż marchew bedzie miękka.

    Na koniec dodać sok z limonki oraz sos sojowy. Podawać na przykład z ryżem. Dekorować liśćmi bazylii oraz ćwiartką limonki.