Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

ciasto szpinakowe:
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 4 jajka
  • 20 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
nadzienie:
  • 250 g łososia wędzonego w plastrach
  • 200 g serka naturalnego ( u mnie Bieluch)
  • 2 łyżki chrzanu tartego
do podania:
  • ćwiartki cytryny

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić i odcisnąć na sicie, pozbywając się nadmiaru wody.

Formę do pieczenia o wymiarach 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Białka ubić ze szczyptą soli.

W drugim naczyniu ubić żółtka, a następnie dodać mąkę i zmiksować do połączenia składników.

Dodać dobrze odsączony szpinak i gałkę muszkatołową, przyprawić świeżo mielonym pieprzem.

Wymieszać/zmiksować do połączenia składników.

Do masy szpinakowej dodać ubite białka, powoli i dokładnie wymieszać.

Wylać masę na przygotowanę formę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 8-10 minut.

Po upieczeniu odstawić formę z ciastem do całkowitego ostygnięcia.

Rozwinąć folie aluminiową, ułożyć na niej placek szpinakowy spodem do góry i delikatnie zdjąć papier, na którym piekło się ciasto.

Placek posmarować serkiem wymieszanym z chrzanem i ułożyć plastry łososia. Zwinąć roladę i zapakować ją w folię aluminiową.

Roladę wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu kroić w plastry szerokości około 2 cm.

Podawać z ćwiartkami cytryny i skrapiać sokiem przed zjedzeniem.








Paluszki z ciasta francuskiego

Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie
  • jajko
  • dodatki do wyboru: np. ser żółty starty, wędzona papryka w proszku, mak, sezam

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Pokroić ciasto na paski o szerokości około 2 cm i posmarować roztrzepanym jajkiem.

Posypać serem, papryką, makiem lub sezamem w dowolnej konfiguracji.

Skręcić paski w spiralki, uformować wałeczki lub położyć płaskie na blasze (wedle upodobania).

Piec ok. 10 min lub do zrumienienia.


  • Pomysł zaczerpnięty z: Bistro, 10-11/12.2011-01.2012, s.40, G+J Gruner+Jahr Polska Sp. z o.o. Spółka Komandytowa

Tarta z oliwkami, cebulkami i suszonymi pomidorami

Składniki (forma o średnicy 25 cm):

spód:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżeczka soli
wierzch:
  • 80 g oliwek czarnych
  • 150 g cebulek marynowanych
  • 130 g pomidorów suszonych pokrojonych na małe paseczki
  • 150 g sera żółtego startego
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
do podania:

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim formę (razem z bokami).

Piec ok. 10 min i wyjąć do przestygnięcia. Nie wyłączać piekarnika.

Jajka wymieszać z mlekiem, serem oraz doprawić solą i pieprzem. Wylać na podpieczony spód.

Udekorować cebulkami, pomidorami i oliwkami.

Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 min. Pod koniec pieczenia ustawić tylko górną grzałkę, żeby ser ładnie się zrumienił.

  • Oryginalny przepis: Świat Kobiety, 05.2014, s.96, Bauer Sp. z o.o., Sp. k.







































Tarta słodka czy wytrawna?

Sernik krówkowy

Składniki (tortownica o średnicy 23-25 cm):

spód:
  • 200 g herbatników
  • 70 g masła
masa serowa:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dekoracja:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady karmelowej
  • 10 cukierków krówek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 130 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Herbatniki rozdrobnić na pył w malakserze albo wałkiem w torebce. Dodać rozpuszczone masło.
Spód tortownicy wyłożyć równomiernie ciasteczkową masą i lekko ubić, np. dnem szklanki.

Zmiksować powoli (tylko do połączenia składników) ser z masą krówkową, jajkami, cukrem i mąką ziemniaczaną.Wylać masę na spód z ciasteczek.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 80-90 min.

Po upieczeniu i przestygnięciu wstawić sernik na noc do lodówki, a następnie udekorować startą czekoladą i krówkami.


  • Oryginalny przepis: Moje Smaki Życia, 12.2014, s. 45




Curry z indykiem

Nie ma nic prostszego niż takie curry! :)
Szybkie i pożywne danie, które można przygotować zarówno na codzienny obiad, jak i na imprezę. Polecam podać z ryżem i posypać dużą ilością natki pietruszki i szczypiorku. 

Zobaczcie też:
♥ Zielone curry z kurczakiem i marchewką

♥ Czerwone curry z rybą i krewetkami

Składniki (około 4 porcje):
  • 400 g filetu z piersi z indyka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2 duże marchewki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku
  • szczypta ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • do podania: natka pietruszki, szczypiorek

Przygotowanie:

Pierś z indyka pokroić na małe kawałki, obrane marchewki w talarki.

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Dodać pastę curry i inne przyprawy, wymieszać, dodać kawałki indyka, smażyć około 5 minut, często mieszając.

Dodać marchewkę, wlać bulion i mleko kokosowe. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż marchew będzie miękka. Od czasu do czasu mieszać.

Podawać z ryżem, posiekaną natką pietruszki i/lub szczypiorkiem.



Sajgonki

Sajgonki nie są skomplikowane w przygotowaniu, więc śmiało możemy zrobić je w domu. Są dobrym pomysłem na imprezową przekąskę. Podajemy je z surówkami, sosem sojowym lub słodkim sosem chili.
Można również zrobić wersję niesmażoną w głębokim tłuszczu. Wówczas mięso smażymy na patelni wcześniej razem z cebulą i marchewką, całość mieszamy tak jak w przepisie niżej (ja rezygnuję również z dodania jajek), a później zawijamy w papier ryżowy i tak podajemy. 


Składniki (na 12 sztuk):

  • 12 sztuk okrągłego papieru ryżowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego (lub mieszanego wieprzowego i wołowego)
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 marchewka 
  • 2 jajka 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 3 liście kapusty pekińskiej 
  • pęczek szczypiorku 
  • pół pęczka natki pietruszki 
  • 2 łyżki sosu rybnego (lub sojowego) 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku  
  • świeżo mielony czarny pieprz 
  • olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Makaron przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, następnie pokroić na mniejsze, około 1-centymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, kapustę pekińską, natkę pietruszki i szczypiorek drobno pokroić. 
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić, a następnie dodać marchew i mieszając, smażyć około minutę. 
Dodać imbir, ostrą paprykę i sos rybny. Smażyć jeszcze minutę. Odstawić, przestudzić, a następnie dodać do mięsa (surowego) razem z kapustą, makaronem, natką, szczypiorkiem i jajkami. Dokładnie wymieszać. 
Przyprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Papier ryżowy umieścić na kilka sekund w naczyniu z letnią wodą, a następnie rozkładać na desce. Na każdym krążku układać pełną łyżkę nadzienia, zwijać w rulony (na opakowaniu najczęściej jest instrukcja, jak to zrobić), a następnie smażyć na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu aż do zrumienienia. 
Podawać z surówką z kapusty pekińskiej i marchewki, słodkim sosem chili, sosem sojowym.



Sałatka z kaszy gryczanej i indyka

Składniki (na 4 porcje):
  • 300g filetu z piersi z indyka
  • 200g kaszy gryczanej (+opcjonalnie bulion warzywny lub drobiowy do ugotowania)
  • 100g sera feta (można zastąpić sałatkowym serem solankowym)
  • kilka pomidorów suszonych w zalewie
  • czerwona papryka
  • garść kiełków słonecznika
  • duży pęczek szczypiorku
marynata do indyka i papryki:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Kaszę ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. (Polecam ugotowanie kaszy w bulionie.) Pomidory i ser feta pokroić na mniejsze kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. 


Filet z indyka pokroić na małe kawałki, paprykę w paski, przełożyć do miski, oprószyć solą i pieprzem. Dodać składniki marynaty: oliwę, sos sojowy, miód oraz sos chili, wymieszać, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę.

Po wyjęciu z lodówki mięso i paprykę wraz z marynatą przełożyć na patelnię i smażyć około 10 minut, często mieszając.


Indyka i paprykę dodać do kaszy gryczanej, wymieszać, a następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać.



Pasta kanapkowa z makrelą i jajkiem

Składniki:
  • 1 wędzona makrela pozbawiona ości i skóry
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 100 g tłustego twarogu
  • 1 łyżeczka przyprawy curry (lub inna ilość, która nam odpowiada)
  • cebula dymka
  • opcjonalnie do dekoracji: szczypiorek, natka pietruszki, czarne oliwki


Przygotowanie:

Jajka, makrelę i twaróg zmielić/zmiksować na gładką masę (ja używam blendera ręcznego).
Doprawić curry, dodać drobno posiekaną dymkę i dokładnie wymieszać.


Gulasz musztardowy z selerem

Składniki (na 4 porcje):
  • 600 g wieprzowiny
  • 3 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 6 łodyg selera naciowego
  • średnia pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu mięsnego
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Mięso pokrojone w kostkę obsmażyć na oleju i dodać posiekane cebule. Podsmażyć.
Dodać posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone w kostki marchewki, pietruszkę i seler.
Zalać wszystko bulionem i dusić pod przykrywką przez ok. 1,5 godz.
Pod koniec dodać musztardę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.


  • Oryginalny przepis: Biblioteczka Poradnika Domowego. Dania z mięsa i drobiu, 1/2011, s. 18, Prószyński Media Sp. z o.o.






Śledzie z rodzynkami

Składniki (około 5 porcji):
  • 300 g filetów z matiasów
  • 4 cebule
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 100 g rodzynek
  • 125 ml oleju
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Śledzie pokroić w poprzek na 1-2 cm kawałki i ułożyć w półmisku
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Cebule pokroić w plastry i zeszklić na oleju. Dodać passatę, cukier, sok z cytryny i rodzynki. Wymieszać, przykryć i dusić przez 2-3 min.
Polać śledzie gorącym sosem, a po ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin.


  • Oryginalny przepis: Ryby Na Świąteczny Stół, 12/2011, s. 5, Lubię Gotować, Agora SA








Pralinki

Pralinki na wzór cake pops, ale bez patyczków. Przepis podpatrzony na stronie burczymiwbrzuchu.


Składniki (na około 25 sztuk*):
  • 400 g ciasta bez kremu (np. brownie, blondie)
  • 200 g mascarpone
  • 200 g czekolady (białej/mlecznej/deserowej)
  • 1 łyżka oleju
  • opcjonalnie: kolorowe posypki, posiekane orzechy, pisaki cukrowe

Przygotowanie:

Ciasto rozdrobnić na maleńkie kawałki, dokładnie wymieszać z mascarpone, formować kulki o wielkości, jakie nam odpowiadają. Wstawić do lodówki.
Jeśli masa nie formuje się zbyt dobrze, należy włożyć ją na 10 minut do zamrażalnika, a dopiero później formować kulki i umieścić je w lodówce.

Czekoladę rozpuścić z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Kulki maczać w czekoladzie i odkładać na talerz albo deskę do krojenia wyłożoną folią spożywczą, żeby łatwiej się odklejały.

Przed zastygnięciem czekolady kulki można obtaczać w kolorowej posypce, mielonych migdałach lub posiekanych orzechach. Do dekoracji pralinek można użyć cukrowych pisaków. Tych używamy jednak dopiero po zastygnięciu czekolady.

Przechowywać w lodówce.

*wielkości orzecha włoskiego



BEIJINHOS DE COCO

Składniki (około 20 sztuk):
  • 6 żółtek
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • wiórki kokosowe/mielone migdały do obtaczania kuleczek
  • masło do posmarowania formy

Przygotowanie:

Żółtka zmiksować z mlekiem skondensowanym.
Gotową masę przelać do garnka i ciągle mieszając (ciągłe mieszanie jest ważne, ponieważ inaczej zrobią się grudki) podgrzewać, aż masa zrobi się bardzo gęsta i zacznie się odklejać od dna.
Przełożyć masę do wysmarowanej masłem płaskiej szklanej formy. Poczekać aż wystygnie. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć je w wiórkach.
  • Oryginalny przepis: Kulinarny Atlas Świata, Brazylia, s. 480, Agora SA






Sałatka śledziowa z burakami

Składniki (około 6 porcji):

  • 500 g osączonych filetów ze śledzia
  • 1 kwaśne jabłko
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 ziemniaki
  • 2 buraki
  • 2 jajka
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • sól
  • 2 ząbki czosnku
na sos:
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • pieprz
  • sól


Przygotowanie:

Śledzie pokroić w centymetrowe kwadraty.
Ziemniaki i buraki ugotować osobno bez obierania ze skóry. Dla lepszego smaku wodę osolić i dodać po ząbku czosnku.
Jajka ugotować na twardo.
Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę, a na koniec skropić sokiem z cytryny.
Ugotowane ziemniaki i buraki pozbawić skórek i skroić w kostkę podobnie jak śledzie.
Kiszone ogórki pokroić na drobne kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać orzechy i rodzynki, całość przyprawić pieprzem.
Obraną i posiekaną cebulę dodać do sałatki, a na koniec na tarce na grubych oczkach zetrzeć jajko.
Sos:
Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać pieprz i sól do smaku, a następnie starannie wymieszać.
Sałatkę polaną sosem wstawić do lodówki na 40 minut.

  • Oryginalny przepis: Regionalna Kuchnia Polska. Pomorze i Kaszuby, s.5, O-press sp. z o. o.








Blondie na makowym spodzie

Ciężkie i wilgotne blondie z dużą ilością białej czekolady. Mak, można pominąć, a zamiast białej czekolady użyć deserowej lub mlecznej, dzięki temu otrzymamy cieszące się ogromną popularnością brownie. 

 Jeśli jesteście fanami słodkości, zajrzyjcie też do działów CZEKOLADA W ROLI GŁÓWNEJ oraz CIASTA, CIASTECZKA I DESERY.


Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki maku

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.

Czekoladę i masło umieścić w jednym naczyniu i roztopić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać. Odstawić.

Jajka i cukier zmiksować. Dodać mąkę, ponownie krótko zmiksować. Czekoladę dodawać powoli do masy jajecznej, powoli miksując.

1/3 masy odłożyć do innego naczynia, dodać mak i dokładnie wymieszać.

Masę z makiem przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wlać pozostałą część, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut.





Kotleciki rybne

Składniki (około 35 sztuk):

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 duża posiekana cebula
  • 3 zielone papryczki peperoni drobno posiekane (można mniej)
  • 250 g ziemniaków
  • 500 ml butelki oleju
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 limonki
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtaczania
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę lub ubić.
Tuńczyka osączyć i rozdrobnić.
Rozgrzać 2 łyżki oleju i na małym ogniu usmażyć na miękko posiekaną drobno cebulę z peperoni oraz curry.
Dodać tuńczyka i smażyć od 3-5 minut. W kolejnym kroku dodać ziemniaki, przyprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać.
Zdjąć z ognia, skropić sokiem z limonki i ponownie wymieszać.
Na głębokim talerzu roztrzepać jajko, a na płaski wysypać tartą bułkę. Z gotowej masy ulepić małe kulki, obtoczyć je w jajku, a potem w bułce.
Smażyć małymi partiami w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor.


  • Oryginalny przepis: Kulinarny Atlas Świata, Sri Lanka, s. 393, Agora SA





PRZEKĄSKI I DANIA IMPREZOWE

dania imprezowe, potrawy na karnawał, dania na jeden kęs, kanapki, małe przekąski krakersowe, pomysły na zupy, sosy, przekąski z ciasta francuskiego,  ziemniaki, skrzydełka, desery, faszerowana papryka, sałatki, ciasteczka, kanapki, curry, burgery, sernik na zimno, roladki, pieczone ziemniaczki

Więcej pomysłów w działach: CIASTA CIASTECZKA I DESERY, DROBIOWE PRZYSMAKI oraz CZEKOLADA W ROLI GŁÓWNEJ.



Minibezy
Torciki stefankowe
Pikantna tarta

Mini tarty z ciasta francuskiego

Tarta cytrynowa

Krewetki w tempurze

Skrzydełka miodowo-musztardowe
Tarta z fasolką szparagową
Papryka faszerowana mięsem

Rozetki ziemniaczane


Krakersowe przekąski

Parówki w cieście
Brownie

Kurczak z orzeszkami ziemnymi

Hot-dog

Roladki drobiowe z morelami

Ślimaki z ciasta francuskiego

Ciasto panna cotta

Łódeczki z awokado

Mango lassi

Tarta z łososiem


Sałatka z selerem i ananasem
Sałatka śledziowa

Wypasione ciasteczka

Majonez z awokado

Sernikobrownie
Kurczak z orzechami nerkowca

Wegeburgery z fasoli

Chińska zupa z kurczakiem

Burgery rybne

Leczo z kurczakiem 

Curry z kurczakiem i marchewką
Małe serniczki z gorgonzolą
Ziemniaczki Hasselback
Sałatka z kurczakiem 
Sałatka z pora i surimi
Kurczak z brzoskwiniami


Sos czosnkowy

Koktajl mleczno-bananowy

Sernik na zimno

Sandwicz z łososiem

Deser brzoskwiniowy 

Penne z kurczakiem

Curry z rybą i krewetkami
Kanapki z krewetkami
Skrzydełka
Sernik na zimno

Deser kawowy

Sernikobrownie z wiśniami
Pizza na cieście francuskim

Makrelowa pasta kanapkowa
Sernik z czekoladą
Ciasto z kajmakiem
Sajgonki
Curry z indykiem
Tarta z oliwkami
Paluszki z ciasta francuskiego
Rolada szpinak-łosoś