Brownie podane z truskawkami

Składniki (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 150 g cukru (używam drobnego cukru do wypieków)
  • 120 g masła
  • 100 g mąki
  • 3 jajka
  • dekoracja: świeże truskawki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, odstawić.

Do miski włożyć czekoladę i masło, roztopić je w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać.


Jajka zmiksować razem cukrem, a następnie dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem.


Dodać mąkę, zmiksować.


Przelać do formy i piec około 30 minut.


Po ostygnięciu ozdobić truskawkami.




Chłodnik z botwinki

Składniki (na 2 porcje):
  • pęczek botwinki
  • 500-750 ml jogurtu (użyłam gęstego naturalnego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka tymianku
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • do podania: jajko na twardo, posiekany szczypiorek, pokrojony w kosteczkę ogórek

Przygotowanie:

Botwinkę umyć, z buraczków przy pomocy noża zetrzeć skórkę. Całą botwinkę, buraczki, łodygi i liście, pokroić bardzo drobno. Liście najlepiej najpierw przekroić wzdłuż, a następnie posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, posiekaną gałązkę tymianku i botwinkę. Smażyć przez około 4 minuty na średnim ogniu, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

Podsmażoną botwinkę wymieszać z 500-750 ml jogurtu. Doprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną cukru. Wymieszać.

Wstawić do lodówki do schłodzenia. Po wyjęciu dokładnie wymieszać i przelać do miseczek.

Podawać z jajkiem na twardo, posiekanym szczypiorkiem, pokrojonym w kosteczkę ogórkiem.




Smoothie mango-truskawka

Składniki (1 porcja):
  • garść truskawek
  • pół mango
  • 1/4 cytryny

Przygotowanie:

Umyte i pozbawione szypułek truskawki oraz obrane mango umieścić w kielichu blendera, skropić sokiem z cytryny, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać lekko schłodzone.