Brownie podane z truskawkami
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, odstawić.
Do miski włożyć czekoladę i masło, roztopić je w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać.
Jajka zmiksować razem cukrem, a następnie dodać do nich roztopioną czekoladę z masłem.
Dodać mąkę, zmiksować.
Przelać do formy i piec około 30 minut.
Po ostygnięciu ozdobić truskawkami.
Chłodnik z botwinki
Przygotowanie:
Botwinkę umyć, z buraczków przy pomocy noża zetrzeć skórkę. Całą botwinkę, buraczki, łodygi i liście, pokroić bardzo drobno. Liście najlepiej najpierw przekroić wzdłuż, a następnie posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, posiekaną gałązkę tymianku i botwinkę. Smażyć przez około 4 minuty na średnim ogniu, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Podsmażoną botwinkę wymieszać z 500-750 ml jogurtu. Doprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną cukru. Wymieszać.
Wstawić do lodówki do schłodzenia. Po wyjęciu dokładnie wymieszać i przelać do miseczek.
Podawać z jajkiem na twardo, posiekanym szczypiorkiem, pokrojonym w kosteczkę ogórkiem.
Smoothie mango-truskawka
Przygotowanie:
Umyte i pozbawione szypułek truskawki oraz obrane mango umieścić w kielichu blendera, skropić sokiem z cytryny, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać lekko schłodzone.
Umyte i pozbawione szypułek truskawki oraz obrane mango umieścić w kielichu blendera, skropić sokiem z cytryny, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Podawać lekko schłodzone.
Subskrybuj:
Posty (Atom)