Pstrąg z piekarnika w sosie sojowo-imbirowym

Składniki (dla 2 osób):

  • 2 wypatroszone pstrągi
  • łyżka słodkiego sosu chilli
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka oleju
Sos:
  • 20 g startego imbiru
  • 100 ml sosu sojowego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 2 łyżki brązowego cukru


Przygotowanie:

Ryby ponacinać w poprzek z obu stron kilka razy i natrzeć je mieszanką sosu chilli, sosu sojowego oraz oleju. Wstawić do lodówki na godzinę.

Wstawić pstrągi do piekarnika. Piec przez 20 min. w temp. 200 stopni C aż się zrumienią.

W rondelku zagotować składniki sosu. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż zgęstnieje.

Upieczone ryby położyć na półmisku, polać sosem i posypać dymką.

  • Oryginalny przepis: Grillowy Pomocnik Tesco, 2015



Pancakes

Składniki (około 12 sztuk):
  • 200 g przesianej mąki
  • 45 g cukru pudru
  • 250 ml maślanki
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli


Przygotowanie:

Masło rozpuścić w rondelku. 

Wszystkie składniki włożyć jednocześnie do misy miksera i zmiksować na jednolitą masę.
Jeśli nie chcemy używać miksera, wystarczy dokładnie wymieszać wszystko trzepaczką do jajek.

Smażyć na suchej, rozgrzanej patelni. 
W czasie smażenia zmniejszyć ogień, ponieważ przy zbyt dużym ciasto z zewnątrz się przypali, a w środku będzie surowe. Cierpliwie trzeba próbować i "wyczuć", kiedy pancake jest idealny. 

Przewracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki.

Podawać np. z syropem klonowym, miodem, jogurtem, owocami.








Deser bananowo malinowy

Składniki (na jedną porcję):
  • banan
  • garść malin*
  • świeże liście mięty

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować, przed podaniem schłodzić.

*dobrze sprawdzają się mrożone


PSTRYK! #8 Koktajl truskawka&arbuz

Składniki: dowolna ilość truskawek i arbuza (u mnie pół na pół), opcjonalnie świeże liście mięty. Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować/zblendować. Podawać schłodzone.




Curry z papryką i brokułem

Składniki:
  • łyżka oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 brokuły
  • 2 czerwone papryki
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny lub limetki
  • cukier trzcinowy
  • opcjonalnie: sos rybny do smaku
  • do ozdoby: pęczek bazylii
  • do podania: ryż jaśminowy 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojone w łódki cebule, starty imbir i pastę curry. Smażyć przez minutę.
Wlać bulion i mleczko kokosowe, zagotować. Dodać pokrojone w różyczki brokuły i gotować około 5 minut. Dodać pokrojone w paski papryki i gotować pod przykryciem do miękkości. Doprawić sokiem z cytryny lub limetki, cukrem i sosem rybnym. Podawać przybrane listkami bazylii.

  • Oryginalny przepis: Tesco Magazyn, nr 16/wiosna 2015, s.62-63, Tesco Polska Sp. z o.o.



Wegańskie bezy

Składniki (na 7-8 sporych bez):
  • 150 ml wody spod cieciorki (z puszki)
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu ryżowego

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni C.


Wodę spod cieciorki miksować na dużych obrotach miksera aż powstanie dość gęsta piana.

Stopniowo, małymi partiami dodawać cukier i po każdym dodaniu jeszcze długo miksować.

Piana musi być gęsta, biała i błyszcząca-taki efekt uzyskamy tylko poprzez długie miksowanie.

Dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować, dodać ocet, ponownie zmiksować.

Pianę wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu sporych odstępów między bezami.

Suszyć w 120 stopniach C 30 minut, a następnie zmiejszyć temperaturę do 100 stopni C i szuszyć kolejne 40 (50) minut. Należy obserwować, czy bezy są już suche.
Po 30 minutach w 120 stopniach i 40 minutach w 100 stopniach uzyskałam bezy, które były suche na zewnątrz i lekko ciągnące w środku-takie są idealne.

Nie należy od razu wyjmować ich z piekarnika, tylko studzić je w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.


Tosty z camembertem i dżemem

Składniki:
  • chleb/bułki
  • camembert
  • dżem morelowy lub brzoskwiniowy
  • rukola 
  • opcjonalnie: masło

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. 

Chleb/bułki pokroić. Posmarować masłem (jeśli używamy). 

Camembert pokroić w plasterki i ułożyć na kromkach.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 5 minut.

Po wyjęciu posmarować dżemem, udekorować rukolą (na zdjęciach widoczny jest również jarmuż).




Sorbet truskawkowy z imbirem

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • nieduży kawałek świeżego imbiru
  • 200 g cukru
  • laska wanilii (opcjonalnie)
  • kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Truskawki umyć i pozbawić szypułek, a następnie zmiksować blenderem z obranym imbirem, cukrem i ziarenkami wanilii (laskę wanilii przepołowić i wybrać nasiona). 

Wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny.Co 15 minut wyjmować i dokładnie wymieszać widelcem. 

Wyjąć krótko przed podaniem i udekorować listkami mięty.


  • Oryginalny przepis: Dania z owoców, 2010, s.40, Wydawnictwo Dragon Sp. z o.o.


BREAKFAST #3

Przepis na tapenadę z oliwek znajdziecie TUTAJ. Pasta pomidorowa powstała po zmiksowaniu (blenderem ręcznym) suszonych pomidorów z zalewy.





Tapenada z czarnych oliwek

Składniki :
  • 150g czarnych oliwek (bez pestek) z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1-2 gałązki tymianku
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól morska

Przygotowanie:


Oliwki odsączyć z zalewy, zmiksować na masę o dość jednolitej konsystencji (używam blendera ręcznego), dodać oliwę, sól, drobno posiekany czosnek oraz tymianek i pietruszkę. Ponownie zmiksować. Przełożyć do słoiczka, zakręcić i wstawić na noc do lodówki.






Deserki z musem truskawkowym

Składniki (4 desery):
  • 250g truskawek
  • 2 łyżki żelatyny
  • opcjonalnie: cukier 

  • 400g serka waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • opcjonalnie: pół laski wanilii

  • dekoracja: truskawki, mięta


Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, odstawić. 

Truskawki zmiksować na gładką masę (dodać cukier, jeśli używamy-u nas wersja bez cukru), dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, przelać do kokilek. Wstawić do lodówki do stężenia.

Przygotować kolejną porcję żelatyny (tak jak wyżej). Serki wymieszać z ziarnami wanilii (jeśli używamy), dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.

Wylać na stężony mus truskawkowy. Wstawić do lodówki. 

Kiedy desery będą gotowe, zanurzać kokilki na chwilę w ciepłej wodzie i wyjmować na talerzyki. Można też pozostawić je w miseczkach.

Ozdobić truskawkami i miętą.