Panna cotta jest jednym z najpopularniejszych włoskich deserów. Jej nazwa oznacza "gotowaną śmietankę".
Panna cotta jest deserem delikatnym w smaku, łatwym do zrobienia, a przy okazji ładnie wyglądającym. :)
Polecam również panna cottę z galaretką i konfiturą jagodową oraz ciasto panna cotta.
Składniki:
- 375 ml śmietany kremówki
- 4 płaskie łyżki cukru pudru
- 4 łyżki likieru kokosowego
- żelatyna na 500 ml płynu (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu)
- do podania: sok/konfitura malinowa
Przygotowanie:
Żelatynę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawić.
W garneczku umieścić wszystkie pozostałe składniki: śmietankę, cukier puder oraz likier.
Mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu - do rozpuszczenia cukru.
Dodać żelatynę, cały czas podgrzewać i mieszać aż żelatyna się rozpuści.
Lekko przestudzić i rozlać do foremek lub pucharków.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Podawać z konfiturą/ musem/ sokiem malinowym.
Dziś kupiłam foremki do panna cotty-czas się w końcu za nią zabrać:)
OdpowiedzUsuńyummy :) Pyszna :)
OdpowiedzUsuń