Panna cotta z kokosową nutą

Panna cotta jest jednym z najpopularniejszych włoskich deserów. Jej nazwa oznacza "gotowaną śmietankę".

Panna cotta jest deserem delikatnym w smaku, łatwym do zrobienia, a przy okazji ładnie wyglądającym. :) 

Polecam również panna cottę z galaretką i konfiturą jagodową oraz ciasto panna cotta.





Składniki:

  • 375 ml śmietany kremówki
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki likieru kokosowego
  • żelatyna na 500 ml płynu (zgodnie z zaleceniami na opakowaniu)
  • do podania: sok/konfitura malinowa

Przygotowanie:

Żelatynę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami ciepłej wody i odstawić.

W garneczku umieścić wszystkie pozostałe składniki: śmietankę, cukier puder oraz likier.


Mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu - do rozpuszczenia cukru.

Dodać żelatynę, cały czas podgrzewać i mieszać aż żelatyna się rozpuści.


Lekko przestudzić i rozlać do foremek lub pucharków. 

Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Podawać z konfiturą/ musem/ sokiem malinowym.



2 komentarze: