Cantucci

Składniki (około 60 sztuk):
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g migdałów
  • 50 g pistacji


Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól i skórkę pomarańczy.
Jajka roztrzepać z rozpuszczonym i ostudzonym masłem oraz 3 łyżkami zimnej wody. Wlać do sypkich składników i dobrze wymieszać.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki i razem z migdałami oraz pistacjami dodać do ciasta. Ciasto zagnieść.
Zrobić z ciasta 5 wałeczków o śr. 2-3 cm. Przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika (elektryczny - 175 C, z termoobiegiem - 160 C, gazowy - stopień 2) i piec około 30 min.
Ciasto wyjąć z piekarnika. Po przestygnięciu wałeczki pokroić na plastry o grubości około 1-2 cm, rozłożyć na blasze, ponownie wstawić do piekarnika i piec 12-15 min. (elektryczny - 200 C, z termoobiegiem - 175 C, gazowy - stopień 3).
Ciastka zdjąć z blachy i czekać aż wystygną.


  • Oryginalny przepis: Domowe Wypieki. 04.2013, s. 56, Pieczenie Jest Proste. BPV Polska Sp. z o.o.




2 komentarze:

  1. Nigdy ich nie jadłam ale wyglądają pysznie i takie pewnie są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zatem proszę wypróbować przepis. :)

    OdpowiedzUsuń