Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, sól i skórkę pomarańczy.
Jajka roztrzepać z rozpuszczonym i ostudzonym masłem oraz 3 łyżkami zimnej wody. Wlać do sypkich składników i dobrze wymieszać.
Czekoladę posiekać na drobne kawałki i razem z migdałami oraz pistacjami dodać do ciasta. Ciasto zagnieść.
Zrobić z ciasta 5 wałeczków o śr. 2-3 cm. Przenieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika (elektryczny - 175 C, z termoobiegiem - 160 C, gazowy - stopień 2) i piec około 30 min.
Ciasto wyjąć z piekarnika. Po przestygnięciu wałeczki pokroić na plastry o grubości około 1-2 cm, rozłożyć na blasze, ponownie wstawić do piekarnika i piec 12-15 min. (elektryczny - 200 C, z termoobiegiem - 175 C, gazowy - stopień 3).
Ciastka zdjąć z blachy i czekać aż wystygną.
- Oryginalny przepis: Domowe Wypieki. 04.2013, s. 56, Pieczenie Jest Proste. BPV Polska Sp. z o.o.
Nigdy ich nie jadłam ale wyglądają pysznie i takie pewnie są :)
OdpowiedzUsuńZatem proszę wypróbować przepis. :)
OdpowiedzUsuń