Gulasz musztardowy z selerem

Składniki (na 4 porcje):
  • 600 g wieprzowiny
  • 3 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 6 łodyg selera naciowego
  • średnia pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki bulionu mięsnego
  • 3 łyżki ostrej musztardy
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Mięso pokrojone w kostkę obsmażyć na oleju i dodać posiekane cebule. Podsmażyć.
Dodać posiekany czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone w kostki marchewki, pietruszkę i seler.
Zalać wszystko bulionem i dusić pod przykrywką przez ok. 1,5 godz.
Pod koniec dodać musztardę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.


  • Oryginalny przepis: Biblioteczka Poradnika Domowego. Dania z mięsa i drobiu, 1/2011, s. 18, Prószyński Media Sp. z o.o.






3 komentarze:

  1. zjadłabym
    nawet bardzo chętnie
    wręcz z dziką radością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonale przyprawiony Twój gulasz. Palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoba mi się taka wersja gulaszu, muszę koniecznie spróbować

    OdpowiedzUsuń