Przygotowanie:
Śledzie pokroić w poprzek na 1-2 cm kawałki i ułożyć w półmisku
Rodzynki sparzyć i osączyć.
Cebule pokroić w plastry i zeszklić na oleju. Dodać passatę, cukier, sok z cytryny i rodzynki. Wymieszać, przykryć i dusić przez 2-3 min.
Polać śledzie gorącym sosem, a po ostudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Oryginalny przepis: Ryby Na Świąteczny Stół, 12/2011, s. 5, Lubię Gotować, Agora SA
moje ulubione śledziki :) <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubię śledzie z rodzynkami. To tak trochę na słodko :) Pyszne :)
OdpowiedzUsuńjedne z najsmaczniejszych mniam!
OdpowiedzUsuńU mnie w domu rodzinnym śledzie w tej wersji były bardzo często przygotowywane. Były też podawane obcokrajowcom, ale dla nich połączenie śledź i rodzynki było nie do zaakceptowania :) - Daria
OdpowiedzUsuń