Warzywa i pierś z kurczaka to może niezbyt wyszukane połączenie, ale odpowiednio doprawione może smakować naprawdę wyśmienicie. W tym daniu przypadł nam do gustu smak i aromat, jaki nadaje słodka wędzona papryka w proszku. Koniecznie spróbujcie. :)
Przygotowanie:
Marchew i pietruszkę oskrobać, pokroić w talarki, wrzucić do garnka. Cebulę pokroić w półtalarki, ząbki czosnku posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Przełożyć do garnka z marchewką i pietruszką. Zalać bulionem, gotować pod przykryciem przez 10 minut.
Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić kawałki kurczaka, smażyć 4 minuty, często mieszając. Przełożyć do garnka do pozostałych składników, dodać pomidory z puszki, śmietanę, świeże liście bazylii oraz przyprawy według uznania (ja dodaję sporo wędzonej papryki w proszku). Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem 20 minut.
Podawać jako samodzielne danie, z ryżem, ziemniakami lub chrupkim pieczywem. Posypać posiekanymi liśćmi bazylii i natką pietruszki.
Wygląda naprawdę pysznie. Mam ochotę na taką potrawkę!:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie- przyprawy mają znaczenie. Proste danie może zaskoczyć każdego :)
OdpowiedzUsuń