Potrawka warzywna z kurczakiem

Warzywa i pierś z kurczaka to może niezbyt wyszukane połączenie, ale odpowiednio doprawione może smakować naprawdę wyśmienicie. W tym daniu przypadł nam do gustu smak i aromat, jaki nadaje słodka wędzona papryka w proszku. Koniecznie spróbujcie. :) 




Składniki (na 4-6 porcji):
  • 600 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 2 pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 100 g śmietany 18% do zup i sosów
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona
  • świeże liście bazylii, natka pietruszki

Przygotowanie:

Marchew i pietruszkę oskrobać, pokroić w talarki, wrzucić do garnka. Cebulę pokroić w półtalarki, ząbki czosnku posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Przełożyć do garnka z marchewką i pietruszką. Zalać bulionem, gotować pod przykryciem przez 10 minut.

Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić kawałki kurczaka, smażyć 4 minuty, często mieszając. Przełożyć do garnka do pozostałych składników, dodać pomidory z puszki, śmietanę, świeże liście bazylii oraz przyprawy według uznania (ja dodaję sporo wędzonej papryki w proszku). Dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem 20 minut.

Podawać jako samodzielne danie, z ryżem, ziemniakami lub chrupkim pieczywem. Posypać posiekanymi liśćmi bazylii i natką pietruszki.


2 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę pysznie. Mam ochotę na taką potrawkę!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie- przyprawy mają znaczenie. Proste danie może zaskoczyć każdego :)

    OdpowiedzUsuń