Przygotowanie:
Śledzie pokroić w centymetrowe kwadraty.
Ziemniaki i buraki ugotować osobno bez obierania ze skóry. Dla lepszego smaku wodę osolić i dodać po ząbku czosnku.
Jajka ugotować na twardo.
Jabłko umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę, a na koniec skropić sokiem z cytryny.
Ugotowane ziemniaki i buraki pozbawić skórek i skroić w kostkę podobnie jak śledzie.
Kiszone ogórki pokroić na drobne kawałki.
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać orzechy i rodzynki, całość przyprawić pieprzem.
Obraną i posiekaną cebulę dodać do sałatki, a na koniec na tarce na grubych oczkach zetrzeć jajko.
Sos:
Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać pieprz i sól do smaku, a następnie starannie wymieszać.
Sałatkę polaną sosem wstawić do lodówki na 40 minut.
- Oryginalny przepis: Regionalna Kuchnia Polska. Pomorze i Kaszuby, s.5, O-press sp. z o. o.
To jedna z moich ulubionych sałatek ze śledziem :)
OdpowiedzUsuńSmak śledzia i buraka to podstawa. :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł :-) pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania przepisu. :)
Usuń