Ciasto krakersowe z wiórkami kokosowymi
*Można zrobić więcej lub mniej warstw, na większej lub mniejszej formie.
Ja użyłam tylko 2 paczek krakersów, ciasto zrobiłam na formie około 20x25 cm, wyszły 4 warstwy.
Przygotowanie:
750 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.
Z resztą mleka dokładnie wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlewając powoli do gotującego się mleka z cukrem, energicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Uważać, żeby się nie przypalił.
Budyń odstawić do ostygnięcia.
Masło i żółtka utrzeć na puszystą masę, dodać zimny budyń. Na koniec dodać wiórki i wymieszać ręcznie lub mikserem.
Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć krakersy, następnie pokryć je częścią masy (niezbyt grubo), podobnie układać kolejne warstwy, kończąc warstwą z masy.
Wierzch posypać wiórkami lub migdałami.
Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
piękne! chętnie bym się skusiła
OdpowiedzUsuńJa regularnie daję się skusić :D
UsuńBudyń odstawić do ostygnięcia.
UsuńTo jest bardzo ważne zdanie w tym przepisie.
Nie wiem czy nie najważniejsze :)
:)
UsuńMniam! Krakersy! uwielbiam :) To musiało być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWedług mnie to ciasto to strzał w dziesiątkę :)
Usuń