Ciasto krakersowe z wiórkami kokosowymi

Składniki (blacha 20x30):
  • 1 l mleka
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 300 g wiórków kokosowych + do posypania
  • 2-3 paczki krakersów (po 180 g)*

*Można zrobić więcej lub mniej warstw, na większej lub mniejszej formie.
Ja użyłam tylko 2 paczek krakersów, ciasto zrobiłam na formie około 20x25 cm, wyszły 4 warstwy.

Przygotowanie:

750 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym.

Z resztą mleka dokładnie wymieszać mąkę pszenną i ziemniaczaną i wlewając powoli do gotującego się mleka z cukrem, energicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Uważać, żeby się nie przypalił.

Budyń odstawić do ostygnięcia.

Masło i żółtka utrzeć na puszystą masę, dodać zimny budyń. Na koniec dodać wiórki i wymieszać ręcznie lub mikserem.

Na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć krakersy, następnie pokryć je częścią masy (niezbyt grubo), podobnie układać kolejne warstwy, kończąc warstwą z masy.

Wierzch posypać wiórkami lub migdałami.

Wstawić do lodówki na kilka godzin.

6 komentarzy:

  1. piękne! chętnie bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja regularnie daję się skusić :D

      Usuń
    2. Budyń odstawić do ostygnięcia.
      To jest bardzo ważne zdanie w tym przepisie.
      Nie wiem czy nie najważniejsze :)

      Usuń
  2. Mniam! Krakersy! uwielbiam :) To musiało być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie to ciasto to strzał w dziesiątkę :)

      Usuń