Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i odcisnąć na sicie, pozbywając się nadmiaru wody.
Formę do pieczenia o wymiarach 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Białka ubić ze szczyptą soli.
W drugim naczyniu ubić żółtka, a następnie dodać mąkę i zmiksować do połączenia składników.
Dodać dobrze odsączony szpinak i gałkę muszkatołową, przyprawić świeżo mielonym pieprzem.
Wymieszać/zmiksować do połączenia składników.
Do masy szpinakowej dodać ubite białka, powoli i dokładnie wymieszać.
Wylać masę na przygotowanę formę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 8-10 minut.
Po upieczeniu odstawić formę z ciastem do całkowitego ostygnięcia.
Rozwinąć folie aluminiową, ułożyć na niej placek szpinakowy spodem do góry i delikatnie zdjąć papier, na którym piekło się ciasto.
Placek posmarować serkiem wymieszanym z chrzanem i ułożyć plastry łososia. Zwinąć roladę i zapakować ją w folię aluminiową.
Roladę wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu kroić w plastry szerokości około 2 cm.
Podawać z ćwiartkami cytryny i skrapiać sokiem przed zjedzeniem.
- Źródło przepisu: Ugotowani TVN, przepisy Otylii Jędrzejczak
Bardzo lubię taką roladę. Czasami ją robię. Pięknie wygląda na stole, stanowiąc ładną dekorację :)
OdpowiedzUsuńOwszem, taka rolada na stole prezentuje się znakomicie. Goście zawsze są zachwyceni nie tylko wyglądem, ale i smakiem. :)
UsuńRobiłam i jest pyszna, przepis krąży w sieci :)))
OdpowiedzUsuńJa nie robiłam, ale dodaję do przepiśnika! :D wygląda cudownie i to samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuń