Rolada szpinakowa z łososiem

Składniki:

ciasto szpinakowe:
  • 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • 4 jajka
  • 20 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
nadzienie:
  • 250 g łososia wędzonego w plastrach
  • 200 g serka naturalnego ( u mnie Bieluch)
  • 2 łyżki chrzanu tartego
do podania:
  • ćwiartki cytryny

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić i odcisnąć na sicie, pozbywając się nadmiaru wody.

Formę do pieczenia o wymiarach 30x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Białka ubić ze szczyptą soli.

W drugim naczyniu ubić żółtka, a następnie dodać mąkę i zmiksować do połączenia składników.

Dodać dobrze odsączony szpinak i gałkę muszkatołową, przyprawić świeżo mielonym pieprzem.

Wymieszać/zmiksować do połączenia składników.

Do masy szpinakowej dodać ubite białka, powoli i dokładnie wymieszać.

Wylać masę na przygotowanę formę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 8-10 minut.

Po upieczeniu odstawić formę z ciastem do całkowitego ostygnięcia.

Rozwinąć folie aluminiową, ułożyć na niej placek szpinakowy spodem do góry i delikatnie zdjąć papier, na którym piekło się ciasto.

Placek posmarować serkiem wymieszanym z chrzanem i ułożyć plastry łososia. Zwinąć roladę i zapakować ją w folię aluminiową.

Roladę wstawić do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu kroić w plastry szerokości około 2 cm.

Podawać z ćwiartkami cytryny i skrapiać sokiem przed zjedzeniem.








4 komentarze:

  1. Bardzo lubię taką roladę. Czasami ją robię. Pięknie wygląda na stole, stanowiąc ładną dekorację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, taka rolada na stole prezentuje się znakomicie. Goście zawsze są zachwyceni nie tylko wyglądem, ale i smakiem. :)

      Usuń
  2. Robiłam i jest pyszna, przepis krąży w sieci :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie robiłam, ale dodaję do przepiśnika! :D wygląda cudownie i to samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń