Plastry bakłażana z salami, mozarellą i sosem sojowym

Kolejna odsłona bakłażana. Myślę, że będzie gościł u nas częściej, ponieważ poczułam sie do niego przekonana na dobre. :)









Składniki:
  • 1 mały bakłazan
  • oliwa do skropienia plastrów bakłażana
  • sól 
  • pieprz
  • kilka plasterków salami
  • mozarella (kulka)
  • do podania: sos sojowy

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić na plasterki. Każdy plasterek skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem.

Piec około 13 minut w nagrzanym piekarniku.

Wyjąć bakłażana, piekarnik ustawić na 200 stopni.

Na każdy plasterek bakłażana układać kawałek salami i mozzarelli.

Piec do roztopienia i lekkiego zrumienienia mozarelli.

Można spiąć wykalaczką.

Podawać z sosem sojowym.

5 komentarzy:

  1. fajny sposób na podanie bakłażana :>

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczny sposób- lubie bakłazana baaardzo

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie się skuszę na taką przekąskę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam bakłażany, ale w takiej wersji jeszcze nie próbowałam, a szkoda, bo wyglądają pysznie. pozdrowienia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygladaja naprawde ciekawie :) Sprawdze sama ten przepis, produkty ekologiczne, zdrowe żywienie w cenie, jesli dodac do tego ze ma sie zapiec lub zgrillowac to dochodzi walor smakowy nie do przecenienia ;]

    OdpowiedzUsuń