Kombinowałam, mieszałam, doprawiałam i oto są! Pierogi z cieciorką, białym serem i cebulką. :)
Składniki (około 35 sporych pierogów*):
- 240 g cieciorki z puszki ( masa po odsączeniu)
- 150 g białego półtłustego sera
- 1 cebula
- sól
- łyżka oliwy
- 380g mąki pszennej ( 2 szklanki o pojemności 330ml) + do podsypania
- 330 ml gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce oliwy.
Cieciorkę rozdrobnić lekko widelcem, dodać pokruszony twaróg i wymieszać. Dodać cebulę. Przyprawić solą.
Mąkę, sól i masło umieścić w dużym naczyniu i zalać gorąca wodą. Mieszać najpierw przy pomocy dużej łyżki, a później wyjąć na blat posypany mąką i zagniatać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto podzielić na 4 mniejsze kawałki, wałkować na cienkie placki, w razie potrzeby podsypując mąką.
Wycinać kółka foremką lub szklanką, następnie nakładać na środek farsz i zlepiać.
Najlepiej najpierw powycinać kółeczka, a później rozlożyć je wszystkie na blacie i porozkładać na każdym farsz. W ten sposób unikniemy sytuacji, że zostanie nam za dużo farszu albo ciasta. Podczas zlepiania, można delikatnie zwilzać brzegi wodą i sklejać.
Wrzucać do garnka z wrzącą i osoloną wodą, wyjmować od razu, kiedy wypłyną.
Podawać oprószone świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
*Zależy oczywiście od średnicy foremki/szklanki, którą wycinamy kółeczka. Ja tutaj wycinałam dość dużą foremką.
Muszę przyznać,że pomysłowe są te pierożki-jestem bardzo ciekawa ich smaku:)
OdpowiedzUsuńA ja zagladam w pieroga,bo nie wiem co to i jak smakuje cieciorka...
OdpowiedzUsuńhee, jak nie wiesz co zrobić, robisz pierogi? ciekawe :) postaram się zastosowac do tej rady :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe i zastanawia mnie ich smak...
OdpowiedzUsuńCieciorka też była u mnie dzisiaj na obiad. Kocham ją pod każdą postacią i przynajmniej raz w tygodniu pojawia się w moim menu. Pierogów jeszcze nie próbowałam - fajny pomysł :D
OdpowiedzUsuńBardzo pożyteczna rada;-) Pierogi pyszne:-)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takich pierożków:D ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńA ile dodać zwykłej cieciorki, pakowanej ?
OdpowiedzUsuńTyle samo, ale trzeba ją zważyć po ugotowaniu.
UsuńRobię!
OdpowiedzUsuń