Składniki (na 2 porcje):
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 łyżka oliwy + do skropienia bakłazanów
- 200 g mięsa mielonego mieszanego
- 6 ząbków czosnku
- 1 mała cebula
- 1 mała czerwona cebula
- 25 g masła
- płaska łyżka mąki
- 80 ml tłustego mleka
- 1/3 łyżeczki gałki musztatołowej
- sól, biały pieprz
- cynamon w proszku
- pół papryczki chili bez nasion
Przygotowanie:
Piekarnik nagzrać do 180 stopni.
Bakłażany umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż. Miąższ ponacinać w kratkę (uważać, żeby nie uszkodzić skórki) i skropić oliwą. Włozyć do piekarnika i piec około 30 minut.
Posiekany czosnek i drobno pokrojone cebule zeszklić na łyżce oliwy.
Dodac mięso mielone i smażyć około 7 minut.
Doprawić solą, pieprzem i cynamonem.
Z upieczonych bakłażanów wyjać miąższ, cały czas uważać, żeby nie uszkodzić skórki.
Nie wyłączać piekarnika.
Miąższ dodać do mięsa i wymieszać.
Mięso włożyć do wydrążonych połówek bakłażana.
Przygotować sos beszamelowy:
Masło i mąkę zasmażyć razem na wolnym ogniu - mieszać energicznie trzepaczką do jajek. Kiedy się połączą, zdjąć z ognia.
Do jeszcze ciepłego masła z mąką stopniowo dodawać mleko i mieszać. Dodać gałkę, doprawić solą i białym pieprzem. Wrzucić pokrojoną na krótkie i cienkie paseczki papryczkę chili. Wymieszać. Nie gotować ponownie.
Sos powinien mieć aksamitną konsystencję. Polać nim bakłażany i wstawić do piekarnika.
Piec około 20 minut lub do zarumienienia beszamelu.
Do bakłażanów mam wielką słabość. Zobacz ile straciłaś nie jedząc ich do tej pory. Wygląda wspaniale:-)
OdpowiedzUsuńFaktycznie sporo straciłam, ale myślę, że da to się jeszcze nadrobić.
Usuńpyszna propozycja:) uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńJa właśnie stałam się ich fanką. :)
Usuń