Bakłażany z mięsem i beszamelem z chili

To, jak bardzo nie doceniałam bakłażana, wyszło na jaw właśnie dzisiaj. Do tej pory omijałam go wzrokiem, kiedy patrzył ze stoiska warzywnego. Wreszcie dorosłam do zaproszenia go do swojej kuchni. I nie żałuję. Byłam zachwycona smakiem, który uzyskałam. Zresztą... nie tylko ja. :)








Składniki (na 2 porcje):
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 łyżka oliwy + do skropienia bakłazanów
  • 200 g mięsa mielonego mieszanego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 mała czerwona cebula
  • 25 g masła
  • płaska łyżka mąki
  • 80 ml tłustego mleka
  • 1/3 łyżeczki gałki musztatołowej
  • sól, biały pieprz
  • cynamon w proszku
  • pół papryczki chili bez nasion


Przygotowanie:

Piekarnik nagzrać do 180 stopni.

Bakłażany umyć i osuszyć, przekroić wzdłuż. Miąższ ponacinać w kratkę (uważać, żeby nie uszkodzić skórki) i skropić oliwą. Włozyć do piekarnika i piec około 30 minut.

Posiekany czosnek i drobno pokrojone cebule zeszklić na łyżce oliwy.

Dodac mięso mielone i smażyć około 7 minut.

Doprawić solą, pieprzem i cynamonem.

Z upieczonych bakłażanów wyjać miąższ, cały czas uważać, żeby nie uszkodzić skórki.

Nie wyłączać piekarnika.

Miąższ dodać do mięsa i wymieszać.

Mięso włożyć do wydrążonych połówek bakłażana.

Przygotować sos beszamelowy:
Masło i mąkę zasmażyć razem na wolnym ogniu - mieszać energicznie trzepaczką do jajek. Kiedy się połączą, zdjąć z ognia.

Do jeszcze ciepłego masła z mąką stopniowo dodawać mleko i mieszać. Dodać gałkę, doprawić solą i białym pieprzem. Wrzucić pokrojoną na krótkie i cienkie paseczki papryczkę chili. Wymieszać. Nie gotować ponownie.

Sos powinien mieć aksamitną konsystencję. Polać nim bakłażany i wstawić do piekarnika.
Piec około 20 minut lub do zarumienienia beszamelu.




4 komentarze:

  1. Do bakłażanów mam wielką słabość. Zobacz ile straciłaś nie jedząc ich do tej pory. Wygląda wspaniale:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie sporo straciłam, ale myślę, że da to się jeszcze nadrobić.

      Usuń
  2. pyszna propozycja:) uwielbiam takie dania!

    OdpowiedzUsuń