Szybka tarta z brzoskwiniami

 Ciasto francuskie jest jednym z kół ratunkowych, kiedy trzeba zrobić coś na szybko. Właściwie niesie ze sobą nieograniczone możliwości. Coś na słodko? - Bardzo proszę! A może wytrawnie? -Już się robi! :)
Przy naprawdę minimalnych nakładach pracy można uzyskać całkiem przyzwoity rezultat.
Ja poszłam naprawdę po najmniejszej linii oporu, nie przepracowałam się za bardzo - ba! śmiem nawet twierdzić, że wcale.





Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • pół litra śmietany kremówki
  • 4 brzoskwinie
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, ponakłuwać widelcem, wstawić do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i piec około 15 minut ( albo zgodnie z zaleceniami na opakowaniu).
Podczas pieczenia ciasto urośnie, może nawet trochę napuchnie, ale nie należy się tym w ogóle przejmować. :) Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.
Schłodzoną śmietanę należy ubić - pod koniec ubijania dodać cukier puder, a następnie rozłożyć równomiernie na przestygniętym płacie ciasta francuskiego.
Brzoskwinie pokroić na dowolne kawałki i ułożyć na śmietanie. (Można ją oczywiście obrać, jeśli komuś przeszkadza skórka).
To  by było na tyle. :)






10 komentarzy:

  1. Faktycznie szybka, co nie uwłaszcza smakowi. Musiała być przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto francuskie to faktycznie lek na kazda szybka potrzebe czegos slodkiego.

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tak, warto mieć w lodówce w razie niespodziewanych gości.

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę,że znalazłam ciasto 'ratunkowe' ;-)
    a że lubię brzoskwinie,to na pewno skorzystam z przepisu! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Głos oddany! Powodzenia w konkursie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. W jakim konkursie? Czyżbym nie wiedziała, ze biorę w czymś udział?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, idealne na party lub gdy ktoś nie oczekiwany zawita :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super ciasto i sezonowe, co jest bardzo ważne.
    Zaprosiłam cię do zabawy, zajrzyj do mnie :-) http://veggieola.blogspot.de/2012/08/chleb-cebulowy-i-zabawa.html

    OdpowiedzUsuń