Tarta na kruchym spodzie z idealną, według mnie, konfiturą cebulową i wędzonymi szprotkami to coś nieco odmiennego dla miłosników tart.
Zarówno ciasto, jak i konfitura jest łatwe do zrobienia.
Ciasto po szybkim wyrobieniu należy umiescić na 30 minut w lodówce, następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę.
Konfitura jest może nieco czasochłonna, jednakże nie należy się tym zrażać, bo jest naprawdę fantastyczna w smaku i warto na nią poczekać. Nadaje się również jako samodzielne "smarowidło" do kanapek.
Przepis na konfiturę znalazłam na blogu Krew i mleko, zaś przepis na ciasto pochodzi z książeczki Ciasta słodkie i wytrawne, tarty i quiche; Aleksandra Chomicz.
- 10 wędzonych szprotek
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 3 łyżki zimnej wody
- łyżeczka soli
- tłuszcz do formy
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- łyżka cukru
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka oliwy
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Najpierw można zacząć od ciasta, a konfiturę przygotować w czasie, kiedy ciasto jest w lodówce.
Cebule obrać i pokroić w piórka.
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i dusić pod przykryciem.
Kiedy cebula się zeszkli, dodać cukier, ocet balsamiczny i całe ząbki czosnku.
Całość dusić około 30 minut na wolnym ogniu, aż do skarmelizowania się cukru i zgęstnienia konfitury.
Konfiturę można przechowywać nawet do paru tygodni w lodówce (w szczelnym pojemniku), ponadto nadaje sie do pasteryzowania.
Piekarnik rozgzrać do 200 stopni.
Mąkę przesiać na blat/stolnicę, wymieszać z solą. Dodać posiekane zimne masło i wodę, energicznie wymieszać i zagnieść ciasto.
Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawic na 30 minut do lodówki.
Następnie ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną formę o średnicy około 24 cm.
Ciasto piec przez około 20-25 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
Następnie na cieście ułożyć konfiturę cebulową i szprotki i piec jeszcze około 10 minut.
Bardzo oryginalne - szprotki na tarcie, nie spotkałam się z czymś takim.
OdpowiedzUsuńTarta ze szprotkami ? Nie wiedziałam jeszcze nigdy, ale bardzo fajnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńSzprotki z cebulą na tarcie, pomysł bardzo ciekawy! Ależ chętnie porwałabym kawałek ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńnaprawdę oryginalny przepis - chętnie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńsierotkamarysiawkuchni.blogspot.com
Niesamowite połączenie. Bardzo ciekawa jestem smaku;-)
OdpowiedzUsuń