Tarta cytrynowa jest jednym z naszych ulubionych wypieków. Wcześniej robiłam ją na spodzie z pokruszonych herbatników, zobaczcie TUTAJ, tym razem natomiast postanowiłam upiec klasyczny kruchy spód. Sami zdecydujcie, która wersja bardziej Wam odpowiada. :)
Do zrobienia masy wykorzystuje się 4 żółtka. Jeśli nie wiecie, co zrobić z białkami, zapraszam na jutrzejszy wpis. :)
Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać cukier, pokrojone na małe kawałki masło, jajko oraz śmietanę. Składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Wyłożyć ciastem formę, piec 15 minut, następnie wyjąć i odstawić na kratkę do pzrestudzenia.
Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 175 stopni.
Przygotować masę: połączyć skondensowane mleko z żółtkami, dodać sok z cytryn i bardzo dokładnie wymieszać.Wylać na podpieczony spód, piec 15 minut.
Formę z ciastem odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić na 8 godzin do lodówki.
Prezentuje się bardzo ładnie:) nie ma nic lepszego na deszczowy dzień niż słoneczna tarta cytrynowa ! :)
OdpowiedzUsuńAle piękna jest ta tarta <3
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do zrobienia! Pysznie wygląda :>
OdpowiedzUsuń