Leczo z kurczakiem i kukurydzą

Leczo to dla mnie typowo jesienna potrawa. Dzisiejsza propozycja jest odrobinę nietypowa- z kurczakiem i kukurydzą. Tym razem użyłam pomidorów z puszki, ale oczywiście wskazane jest użycie świeżych. Wystarczy je sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.



Składniki (na 4 porcje):
  • 500g piersi z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 250g passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyzeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyzeczki ostrej papryki
  • sól morska
  • pieprz
  • kilka gałazek tymianku

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę w kwadraciki, kurczaka na mniejsze kawałki. Kukurydzę wyłożyc na sitko, odsączyć z zalewy.

Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę, smażyć około 2 minuty, często mieszając. Dodać kawałki kurczaka oraz przyprawy- słodką i ostrą paprykę,oprószyć solą,  smażyć 3 minuty.

Dodać paprykę oraz puszkę pomidorów. Gotować 5 minut na średnim ogniu.

Dodać kukurydzę i passatę pomidorowa. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Wrzucić kilka gałązek świeżego tymianku. Gotować 10 minut.

Podawać z chrupiącym pieczywem, dekorować świeżym tymiankiem.






2 komentarze:

  1. Z kurczakiem nie robiłam. Zawsze dodawałam kiełbasę. Ale... cóż zawsze można spróbować inaczej. Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trafiłaś w moje gusta, aż kubki smakowe przewróciły mi się do góry nogami :)) Serio z kurczakiem pierwszy raz zrobiłam no i... trafiło we mnie tak, że częściej bedę robiła tę potrawę, w której pierwszą rolę zagrała passata pomidorowa (Pomidori oczywiście), bez której nie wyobrażam sobie tego lecza. Cóż dobrze wygląda, genialnie smakuje. Życzę smacznego.

    OdpowiedzUsuń