Leczo to dla mnie typowo jesienna potrawa. Dzisiejsza propozycja jest odrobinę nietypowa- z kurczakiem i kukurydzą. Tym razem użyłam pomidorów z puszki, ale oczywiście wskazane jest użycie świeżych. Wystarczy je sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę.
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę w kwadraciki, kurczaka na mniejsze kawałki. Kukurydzę wyłożyc na sitko, odsączyć z zalewy.
Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę, smażyć około 2 minuty, często mieszając. Dodać kawałki kurczaka oraz przyprawy- słodką i ostrą paprykę,oprószyć solą, smażyć 3 minuty.
Dodać paprykę oraz puszkę pomidorów. Gotować 5 minut na średnim ogniu.
Dodać kukurydzę i passatę pomidorowa. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Wrzucić kilka gałązek świeżego tymianku. Gotować 10 minut.
Podawać z chrupiącym pieczywem, dekorować świeżym tymiankiem.
Z kurczakiem nie robiłam. Zawsze dodawałam kiełbasę. Ale... cóż zawsze można spróbować inaczej. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTrafiłaś w moje gusta, aż kubki smakowe przewróciły mi się do góry nogami :)) Serio z kurczakiem pierwszy raz zrobiłam no i... trafiło we mnie tak, że częściej bedę robiła tę potrawę, w której pierwszą rolę zagrała passata pomidorowa (Pomidori oczywiście), bez której nie wyobrażam sobie tego lecza. Cóż dobrze wygląda, genialnie smakuje. Życzę smacznego.
OdpowiedzUsuń