Sezon na wiśnie w pełni. :) Na blogach ciasta, ciasteczka i desery z wiśniami w roli głównej.
Prawdę mówiąc, chciałoby się zapisać wszytskie te przepisy, a później przetestować w swojej kuchni, jednak jest ich tyle, że obawiam się, że nie dam rady. :)
Dzisiaj zapraszam Was na łatwe do zrobienia ciasto z wiśniami. I choć drylowanie owoców nie należy do moich ulubionych czynności, to myślę, że czasami warto sie poświęcić. :)
Oryginalny przepis: Ciasta z owocami, Prószyński Media, 3(26)/12 - tutaj z małymi zmianami
Przygotowanie:
Do miski przesiać mąkę i cukier puder, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać.
Do mąki dodać żółtka, posiekane masło i wodę. Zagnieść miękkie i jednolite ciasto.
Ciastem wyłożyć formę (ja użyłam ceramicznej) i wstawić do lodówki na pół godziny.
Kiedy ciasto jest w lodówce, wydrylować wiśnie, a następnie delikatnie wymieszać je z cukrem, lekko rozkruszonymi płatkami migdałowymi, gałką muszkatołową i szczyptą soli.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Ciasto wyjąć z lodówki i posypać bułką tartą (omijając brzegi). Wyłożyć wiśnie.
Na wiśniach ułożyć płatki masła. Całość posypać cukrem.
Piec około 35-40 minut.
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczne ciacho. No niestety taki urok świeżych owoców :D trzeba je albo pozbawić pestek, albo szypułek, ogonków.. :D
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie
OdpowiedzUsuńTeż nie lubię drylować owoców, ale smak późniejszych potraw z nimi wynagradza to z nawiązką ;) Cudnie wygląda to ciacho, dziękuję za zgłoszenie przepisu do wiśniowej akcji :)
OdpowiedzUsuń