Sernik krówkowy

Składniki (tortownica o średnicy 23-25 cm):

spód:
  • 200 g herbatników
  • 70 g masła
masa serowa:
  • 1 kg twarogu mielonego
  • 1 puszka masy krówkowej
  • 3 jajka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dekoracja:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady karmelowej
  • 10 cukierków krówek

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 130 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.

Herbatniki rozdrobnić na pył w malakserze albo wałkiem w torebce. Dodać rozpuszczone masło.
Spód tortownicy wyłożyć równomiernie ciasteczkową masą i lekko ubić, np. dnem szklanki.

Zmiksować powoli (tylko do połączenia składników) ser z masą krówkową, jajkami, cukrem i mąką ziemniaczaną.Wylać masę na spód z ciasteczek.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 80-90 min.

Po upieczeniu i przestygnięciu wstawić sernik na noc do lodówki, a następnie udekorować startą czekoladą i krówkami.


  • Oryginalny przepis: Moje Smaki Życia, 12.2014, s. 45




1 komentarz: