Tarta z oliwkami, cebulkami i suszonymi pomidorami

Składniki (forma o średnicy 25 cm):

spód:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1 pełna łyżeczka soli
wierzch:
  • 80 g oliwek czarnych
  • 150 g cebulek marynowanych
  • 130 g pomidorów suszonych pokrojonych na małe paseczki
  • 150 g sera żółtego startego
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
do podania:

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

Z podanych składników zagnieść ciasto i wylepić nim formę (razem z bokami).

Piec ok. 10 min i wyjąć do przestygnięcia. Nie wyłączać piekarnika.

Jajka wymieszać z mlekiem, serem oraz doprawić solą i pieprzem. Wylać na podpieczony spód.

Udekorować cebulkami, pomidorami i oliwkami.

Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 min. Pod koniec pieczenia ustawić tylko górną grzałkę, żeby ser ładnie się zrumienił.

  • Oryginalny przepis: Świat Kobiety, 05.2014, s.96, Bauer Sp. z o.o., Sp. k.







































Tarta słodka czy wytrawna?

3 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoja tarta jest świetna, bo z moimi ulubionymi składnikami. A zdjęcia... powalają :)

    OdpowiedzUsuń