Klopsiki w piwie


Składniki:

  • 500 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • 1,5-2 płaskie łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • mąka
  • olej

Sos piwny:

  • 2 cebule
  • 250 ml piwa
  • 125 ml bulionu wołowego
  • łyżeczka cukru


Przygotowanie:

Pokroić drobno cebule i natkę pietruszki. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, cebulą, natką pietruszki i przyprawami. Z powstałej masy uformować nieduże kulki i obtoczyć je w mące, a następnie usmażyć na rozgrzanym oleju.

Przygotować sos:
Cebule posiekać i podsmażyć na oleju z dodatkiem cukru. Dodać piwo i bulion. Zagotować i dusić przez przez 15 min. Usmażone klopsy włożyć do sosu piwnego i dusić przez 5 min.



  • Oryginalny przepis: Dania z mięsa i drobiu, 01.2011, s.52, Prószyński Media







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz