Deserki budyniowe z porzeczkami i borówkami

Jeśli lubicie budyniowe ciasta i desery, to dzisiejsza propozycja na pewno się Wam spodoba. Budyń zmiksowany z masłem i ricottą, do tego borówki i porzeczki. Na dnie zamiast owoców można ułożyc pokruszone ciasteczka.

Być może spodoba się Wam również deser z wiśniowym sosem.







Składniki (na 2duże lub 4małe porcje):
  • 500ml mleka
  • opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem) na pół litra mleka
  • 120g ricotty
  • 100g miękkiego masła
  • garść czerwonych porzeczek
  • garść borówek
  • kilka świeżych listków mięty

Przygotowanie:

Budyń przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia. (Jeśli nie chcemy, żeby na budyniu powstał kożuch, posypmy jego wierzch cukrem).

Kiedy budyń ostygnie zmiksować go z masłem i ricottą na gładką masę.

Na dnie szklanek/pucharków ułożyć część owoców (około 1/3) i wylać na nie masę budyniową. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Po wyjęciu udekorować pozostałymi owocami i miętą.






8 komentarzy:

  1. Wygląda tak delikatnie i pysznie, idealny na tą upalną pogodę! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały deser! Kwintesencja lata. Zapraszam do dodania przepisu do akcji "Porzeczkowo mi" na Durszlaku lub Mikserze Kulinarnym ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja się pisze na ten deser. Jest lekki, smaczny, a do tego tak kusi.....

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham takie desery:) biorę gooo bez dwóćh zdań:D

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie mój ulubiony typ deseru - prosty, szybki, dużo owoców i pyszny krem. Wypróbuję w sobotę, gdy odwiedzą mnie moje siostrzenice :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Chętnie się poczęstuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kwintesencja twego, co w ciastach budyniowych najlepsze. Świetny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń