Chłodnik z botwinki
Przygotowanie:
Botwinkę umyć, z buraczków przy pomocy noża zetrzeć skórkę. Całą botwinkę, buraczki, łodygi i liście, pokroić bardzo drobno. Liście najlepiej najpierw przekroić wzdłuż, a następnie posiekać.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, posiekaną gałązkę tymianku i botwinkę. Smażyć przez około 4 minuty na średnim ogniu, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Podsmażoną botwinkę wymieszać z 500-750 ml jogurtu. Doprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną cukru. Wymieszać.
Wstawić do lodówki do schłodzenia. Po wyjęciu dokładnie wymieszać i przelać do miseczek.
Podawać z jajkiem na twardo, posiekanym szczypiorkiem, pokrojonym w kosteczkę ogórkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńSmakowite! Zdjęcia jak zwykle cudne :) Tym razem jak ze starej kliszy...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło Dorota
szamałby ;>
OdpowiedzUsuńpiękne kolory!!
OdpowiedzUsuń