Chłodnik z botwinki

Składniki (na 2 porcje):
  • pęczek botwinki
  • 500-750 ml jogurtu (użyłam gęstego naturalnego)
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • gałązka tymianku
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • do podania: jajko na twardo, posiekany szczypiorek, pokrojony w kosteczkę ogórek

Przygotowanie:

Botwinkę umyć, z buraczków przy pomocy noża zetrzeć skórkę. Całą botwinkę, buraczki, łodygi i liście, pokroić bardzo drobno. Liście najlepiej najpierw przekroić wzdłuż, a następnie posiekać.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać drobno posiekany ząbek czosnku, posiekaną gałązkę tymianku i botwinkę. Smażyć przez około 4 minuty na średnim ogniu, często mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

Podsmażoną botwinkę wymieszać z 500-750 ml jogurtu. Doprawić solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną cukru. Wymieszać.

Wstawić do lodówki do schłodzenia. Po wyjęciu dokładnie wymieszać i przelać do miseczek.

Podawać z jajkiem na twardo, posiekanym szczypiorkiem, pokrojonym w kosteczkę ogórkiem.




4 komentarze: