Sorbet truskawkowy z imbirem

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • nieduży kawałek świeżego imbiru
  • 200 g cukru
  • laska wanilii (opcjonalnie)
  • kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Truskawki umyć i pozbawić szypułek, a następnie zmiksować blenderem z obranym imbirem, cukrem i ziarenkami wanilii (laskę wanilii przepołowić i wybrać nasiona). 

Wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny.Co 15 minut wyjmować i dokładnie wymieszać widelcem. 

Wyjąć krótko przed podaniem i udekorować listkami mięty.


  • Oryginalny przepis: Dania z owoców, 2010, s.40, Wydawnictwo Dragon Sp. z o.o.


2 komentarze:

  1. bardzo pyszne ochłodzenie :) imbir i truskawki to bardzo ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ma kolor!
    Smakować musiał bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń