ciasto:
- 100 g miękkiego masła + do posmarowania blachy
- 100 g cukru
- 180 g mąki
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki bułki tartej
- 200-250 g rabarbaru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 20 g zimnego masła
Przygotowanie:
Blachę o wymiarach 20X25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Kolejno dodawać jajka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do całości, wymieszać, przełożyć na blachę.
Uwaga: Ciasto może być nieco lepiące. Kiedy będziemy je rozkładać można oprószyć palce/łyżkę/wałek mąką i delikatnie rozprowadzać ciasto po formie.
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i rozłożyć go na cieście.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Zrobić kruszonkę: zagnieść mąkę z cukrem i masłem, rozłożyć na rabarbarze.
Piec 25-30 minut.
ciasta z rabarbarem kocham od dzieciństwa i właśnie z tym czasem mi się kojarzą najbardziej:) dlatego wracam do nich z ogromnym sentymentem:D
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto:)
A mnie ten rabarbar właśnie niezbyt dobrze się kojarzył, teraz dopiero go polubiłam. :)
UsuńChodzi ostatnio za mną takie ciasto...
OdpowiedzUsuńZa mną też znowu chodzi i chyba muszę ten wypiek powtórzyć. :)
UsuńWyglada pysznie! Ja w niedziele robilam ciasto jogurtowe z rabarbarem.:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jogurtowe ciasta, ale póki co, robiłam tylko takie z malinami i truskawkami. Rabarbar miał u mnie w kuchni swój debiut.
UsuńWygląda pysznie :) U mnie też dzisiaj ciacho z rabarbarem, więc zapraszam :)
OdpowiedzUsuńSkorzystam z zaproszenia. :)
Usuńale pyszności:) mniam mniam:) rabarbar mmmmmm uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńMmm, bajka :) Ciasto z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i dziękuję za dodanie tego smacznego przepisu do akcji
ciasta z rabarbarem rządzą!