Niektórzy zrażają się na samą myśl, kiedy pomyślą o warzywach w wydaniu cukierniczym, ale ani marchew, ani cukinia nie są wyczuwalne w smaku, można nawet się nie domyślić, że są jednym ze składników.
Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki.
Ciasto to jest dla osób, które tak naprawdę nie lubią wypieków bardzo słodkich, przepadają natomiast za gorzką czekoladą.
Składniki:
- 115 g miękkiego masła
- około 130 ml oleju
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 duże jajka
- około 130 ml jogurtu naturalnego
- 300 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- około 340 g cukinii startej na dużych oczkach
- 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.
Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka, cały czas miksując.
Dodawać mąkę na przemian z jogurtem, ciagle miksując. Dodać kakao, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i czekoladę, wymieszać.
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełozyć do niej ciasto. Piec w około 80 minut (zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać patyczkiem).
Ciasto wyjąć, ostudzić.
Przed podaniem polać polewą czekoladową, którą przygotowuje się w następujący sposób:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać.
Czekolada + cukinia? Ciekawe połączenie. Jestem ciekawa smaku :>
OdpowiedzUsuńTeż byłam ciekawa i dlatego wreszcie się odważyłam zrobić to ciasto. :)
UsuńWarzywa w ciastach mnie zaskakują, ale zawsze pozytywnie. To zdecydowanie zdrowa wersja czekoladowego ciasta:) do wypróbowania, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie! :)
UsuńNie przesadzę pisząc, że kocham takie przepisy. Słodycze z warzywami to ostatnio moje ulubione desery.
OdpowiedzUsuńJa też polubiłam takie kombinacje. :)
UsuńFantastycznie wygląda. Fajny pomysł na przemycenie cukinii :))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Malwinna
Myślę, że gdybym komuś nie powiedziała, że w srodku jest cukinia, sam by się nie zorientował.
UsuńMuszę zrobić taki eksperyment na mojej koleżance, która ma awersję do cukinii. :)
Uwielbiam gorzką czekoladę, a ten przepis jest baaaardzo intrygujący! Dzięki za przyłączenie się do akcji z cukinią!
OdpowiedzUsuńTo dla mnie przyjemność. Planuję dodać jeszcze jeden przepis, mam nadzieję, że się uda. :)
Usuń