Ciasto czekoladowe z cukinią

Po cukiniowych placuszkach, przyszedł czas na wypieki z cukinią. Dawniej byłam zaskoczona słysząc o ciastach marchewkowych, czy cukiniowych - teraz polecam je wszystkim. :)
Niektórzy zrażają się na samą myśl, kiedy pomyślą o warzywach w wydaniu cukierniczym, ale ani marchew, ani cukinia nie są wyczuwalne w smaku, można nawet się nie domyślić, że są jednym ze składników. 
Przepis znalazłam na blogu Moje wypieki.
Ciasto to jest dla osób, które tak naprawdę nie lubią wypieków bardzo słodkich, przepadają natomiast za gorzką czekoladą.

Składniki:
  • 115 g miękkiego masła
  • około 130 ml oleju
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • około 130 ml jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • około 340 g cukinii startej na dużych oczkach
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.

Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka, cały czas miksując.

Dodawać mąkę na przemian z jogurtem, ciagle miksując. Dodać kakao, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i czekoladę, wymieszać.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełozyć do niej ciasto. Piec w około 80 minut (zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać patyczkiem).
Ciasto wyjąć, ostudzić.

Przed podaniem polać polewą czekoladową, którą przygotowuje się w następujący sposób:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać.



10 komentarzy:

  1. Czekolada + cukinia? Ciekawe połączenie. Jestem ciekawa smaku :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też byłam ciekawa i dlatego wreszcie się odważyłam zrobić to ciasto. :)

      Usuń
  2. Warzywa w ciastach mnie zaskakują, ale zawsze pozytywnie. To zdecydowanie zdrowa wersja czekoladowego ciasta:) do wypróbowania, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przesadzę pisząc, że kocham takie przepisy. Słodycze z warzywami to ostatnio moje ulubione desery.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastycznie wygląda. Fajny pomysł na przemycenie cukinii :))

    pozdrawiam

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że gdybym komuś nie powiedziała, że w srodku jest cukinia, sam by się nie zorientował.
      Muszę zrobić taki eksperyment na mojej koleżance, która ma awersję do cukinii. :)

      Usuń
  5. Uwielbiam gorzką czekoladę, a ten przepis jest baaaardzo intrygujący! Dzięki za przyłączenie się do akcji z cukinią!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dla mnie przyjemność. Planuję dodać jeszcze jeden przepis, mam nadzieję, że się uda. :)

      Usuń