Beziki z cytrynową nutą

Bezy z dodatkiem startej skórki z cytryny, przełożone kremem z bitej śmietany, mascarpone oraz odrobiną soku z cytryny i kawiorem z wodorostów.

Może połączenie wydaje się być nieco dziwne, ale zapewniam, że smakuje naprawdę interesująco.

Bezy należy przełożyć kremem tuż przed podaniem.

Minusem jest to, że trzeba je szybko zjeść, ponieważ pod wpływem wilgoci z kremu bezy tracą swoją chrupkość.









Składniki (na 14 pojedynczych bez):

bezy:
  • 3 białka (koniecznie w temperaturze pokojowej!)
  • 300 g cukru
  • szczypta soli
krem:
  • 200 ml śmietany 36 %
  • sok z 1/4 cytryny
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 50 g mascarpone
  • opcjonalnie: łyżeczka kawioru z wodorostów

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 120 stopni.

Białka ubić z odrobiną soli na pianę. 
Białka powinny być w temperaturze pokojowej - najlepiej wyjąć jajka dzień wcześniej z lodówki.

Cukier dodawać stopniowo, małymi partiami, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru.

Piana powinna być gęsta, sztywna i błyszcząca.

Pianę wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ilość bez powinna być parzysta ( u mnie było ich 14) - z tym, że połowa powinna być równa i płaska, żeby można było ułożyć krem, druga połowa może mieć nieco bardziej fantazyjny wygląd - będzie to "kapelusik" do bezowego ciasteczka.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni i piec przez 25 minut.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec bezy przez 45 minut.

Przygotować krem:  Śmietanę ubić na sztywno, małymi partiami dodawać mascarpone i mieszać, ale tylko do połączenia obu składników. Pod koniec dodać starta skórkę, sok z cytryny oraz kawior i delikatnie wymieszać.
Krem jest nieco kwaśny, co fajnie komponuje się ze słodkością bez. Jeśli mimo wszystko chcemy, żeby był słodszy, śmietanę ubijamy z odrobiną cukru.
Uwaga! Śmietana musi być bardzo zimna.

Bezy dekorować kremem przed samym podaniem. Krem układać na płaskich bezach i przykrywać bezikowymi kapeluszami. :)

Od razu jeść!

Źródła inspiracji znajdziecie w TYM poście.


11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak? Do tej chwili byłam innego zdania, naprawdę. :)
      Miałam z nimi problem. :)

      Usuń
  2. ale piękne!
    Ten kawior mnie bardzo ciekawi. Na początku myślałam, że to jakieś mini groszki czekoladowe; D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm, myślę, że ta czekolada to też dobry pomysł. :) Bezy z całą pewnością jeszcze zrobię - pomyślę wtedy o jakimś akcencie czekoladowym. :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Trzeba je szybko zjadać, więc wszyscy mogą się częstować. :)

      Usuń
  4. Niezwykle klimatyczne zdjęcia. Nie sądziłam, e beza moa być tak fotogeniczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Intrygujące, naprawdę mnie zaciekawiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bezy to jedne z najlepszych deserów. idealne z dodatkiem kwaskowego kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bezy wyglądają cudnie :) zapraszam po nominację do mnie: http://pysznekaprysy.blogspot.com/2013/06/nominajcja-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń