Pyszne, rozpływające się w ustach polędwiczki z całymi pieczarkami, podane na makaronie w kształcie kokardek i posypane pietruszką. Coś wspaniałego! :)
Przepis naprawdę prosty, a efekt jak najbardziej zadowalajacy.
Źródło inspiracji: Polędwiczki w sosie grzybowym według Pati :)
Składniki (na 4 porcje):
- polędwica wieprzowa (około 250 g)
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 60 ml oleju
- 3 łyżki gęstej śmietany (18%)
- świeżo mielony czarny pieprz
- sól
- do dekoracji: natka pietruszki
- do podania: 200 g makaronu kokardki
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki umyć i osuszyć.
Polędwicę pokroić na plastry o grubości około 2 cm. Każdy plaster lekko rozgnieść pięscią, oprószyć z obu stron świeżo startym czarnym pieprzem.
Polędwiczki smażyć na dużej patelni na rozgzranym oleju - 2 minuty z każdej strony.
Następnie polędwiczki przełożyć do innego naczynia i przykryć luźno folią aluminiową.
Na patelnię, na której były smażone polędwiczki, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz całe pieczarki, posolić i smażyć aż do lekkiego zrumienienia wszystkich składników.
Dodać mięso i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut.
Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać i dalej trzymać pod przykryciem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, wyłożyć na 4 talerze, na wierzchu układać mięso i pieczarki, posypać pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz