Można zapiec szpinak i jajka w większym naczyniu, ale myślę, że najlepszym rozwiązaniem są małe kokilki. Każdy od razu będzie miał swoją porcję dla siebie. :)
Składniki:
- 150 g świeżego szpinaku baby
- 45 g masła + 2 łyżeczki
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Na patelni roztopić masło, wrzucić szpinak i smażyć aż liście zwiędną. Dodać przeciśnięty przez praske ząbek czosnku, doprawic solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smazyć jeszcze przez chwilę.
Szpinak pzrełożyć do formy do zapiekania (albo dwóch mniejszych foremek), wbić jajka.
Jajka oprószyć solą i pieprzem, na każdym jajku położyć łyżeczkę masła.
Piec około 12 minut.
o rany jaka bomba:) pycha!
OdpowiedzUsuń