Pizza na cieście francuskim

Pizza na cieście francuskim to wersja dla trochę leniwych. Albo inaczej... taka pizza to wersja dla tych, którzy cenią sobie czas i wszytsko lubią mieć szybko. 
W tym przypadku szybkość idzie w parze ze smakiem. :)
Pizzę na takim spodzie robiłam już niejednokrotnie, jednak pomysł na takie zestawienie składników podpatrzyłam u Pauliny.
Oczywiście każdy może dowolnie mieszać składniki i smaki. Zapewne są tacy, dla ktorych pizza bez mięsa i sera, to tak naprawdę nie pizza. Zatem na sosie pomidorowym można ułożyć na przykład plastry szynki, a całość posypać startym serem. :)




Składniki:
  • blat gotowego ciasta francuskiego
  • puszka pomidorów obranych i krojonych (400 g)
  • łyżka oliwy
  • 1 łyzeczka soli
  • 2 łyzeczki cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pieprz
  • kulka mozarelli
  • kilka czarnych oliwek ( u mnie z zalewy)
  • świeża bazylia


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce do pieczenia.

Przygotować sos:
Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić pomidory z puszki i dodać sól, cukier i oregano.
Pozostawić na patelni na średnim ogniu około 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. 

Na cieście francuskim rozsmarować sos, trochę sosu pozostawić do późniejszego podania.

Następnie układać pokrojoną w plastry mozarellę i oliwki (mogą być w całości albo pokrojone).

Piec około 20 minut.

Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.









1 komentarz:

  1. no proszę :) zawsze twierdzę że pizza to szybkie danie, a Ty pokazałaś mi że można jeszcze szybciej :) kiedyś skorzystam z pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń