W tym przypadku szybkość idzie w parze ze smakiem. :)
Pizzę na takim spodzie robiłam już niejednokrotnie, jednak pomysł na takie zestawienie składników podpatrzyłam u Pauliny.
Oczywiście każdy może dowolnie mieszać składniki i smaki. Zapewne są tacy, dla ktorych pizza bez mięsa i sera, to tak naprawdę nie pizza. Zatem na sosie pomidorowym można ułożyć na przykład plastry szynki, a całość posypać startym serem. :)
Oczywiście każdy może dowolnie mieszać składniki i smaki. Zapewne są tacy, dla ktorych pizza bez mięsa i sera, to tak naprawdę nie pizza. Zatem na sosie pomidorowym można ułożyć na przykład plastry szynki, a całość posypać startym serem. :)
Składniki:
- blat gotowego ciasta francuskiego
- puszka pomidorów obranych i krojonych (400 g)
- łyżka oliwy
- 1 łyzeczka soli
- 2 łyzeczki cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pieprz
- kulka mozarelli
- kilka czarnych oliwek ( u mnie z zalewy)
- świeża bazylia
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce do pieczenia.
Przygotować sos:
Na patelni rozgrzać oliwę, a następnie wrzucić pomidory z puszki i dodać sól, cukier i oregano.
Pozostawić na patelni na średnim ogniu około 6 minut, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić.
Na cieście francuskim rozsmarować sos, trochę sosu pozostawić do późniejszego podania.
Następnie układać pokrojoną w plastry mozarellę i oliwki (mogą być w całości albo pokrojone).
Piec około 20 minut.
Przed podaniem udekorować świeżą bazylią.
no proszę :) zawsze twierdzę że pizza to szybkie danie, a Ty pokazałaś mi że można jeszcze szybciej :) kiedyś skorzystam z pomysłu :)
OdpowiedzUsuń