Aromatyczny kurczak, który nie wymaga wielkich nakładów pracy. Mięso najpierw nacieramy oliwą z tymiankiem, rozmarynem oraz czosnkiem. Następnie podsmażamy na patelni, dzięki czemu skórka ładnie się rumieni. Na koniec dodajemy białe wino i pieczemy mięso w nagrzanym piekarniku. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami.
♥ Źródło przepisu: Łatwa kuchnia włoska: Aldo Zilli
♥ Zajrzyj też do działu: DROBIOWE PRZYSMAKI♥ Inne rysunkowe przepisy: TUTAJ
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
Wymieszać posiekane zioła, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i 2 łyżki oliwy. Doprawić solą i pieprzem.
Kawałki kurczaka obtoczyć równomiernie w mieszance z ziół i oliwy.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać kurczaka i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony, aż będzie złotobrązowy.
Przełożyć kurczaka na blachę do pieczenia.
Do powstałych na patelni soków dodać wino i zagotować, mieszając.
Gotować przez 3 minuty, a następnie polać winem kurczaka.
Mięso piec przez około 45 minut, aż będzie wypieczone i miękkie. Podawać je od razu, polewając sokami z pieczenia.
Serwować z pieczonymi ziemniaczkami.
Aromatyczne,wspaniałe!
OdpowiedzUsuń