Pyszne curry z dorszem i krewetkami tygrysimi. Dla tych, którzy nie przepadają za krewetkami polecam wersję z samą rybą, wówczas należy użyć jej dwa razy więcej niż jest podane w przepisie.
♥ Jeśli znudziły się Wam smażone lub pieczone ryby, polecam również ten przepis na kotlety rybne.
Przygotowanie:
Krewetki muszą być oczyszczone, pozbawione pancerzyków, głów i ogonków.
Na głębokiej patelni/woku rozgrzać oliwę. Cebulę pokroić w małą kosteczkę, ząbki czosnku drobno posiekać. Zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Dodać pastę curry, podsmażać jeszcze około minuty, dokładnie mieszając przy dnie.
Dodać passatę pomidorową, pełną łyżkę cukru oraz płaską łyżeczkę soli, wymieszac i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut (ja pozostawiłam bez przykrycia) , od czasu do czasu mieszać.
Dodać 400ml mleka kokosowego, dobrze doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez kolejne 15 minut.
Dodać rybę, gotować na średnikm ogniu przez 4 minuty.
Dodać krewetki, gotować jeszcze 5 minut.
Podawać z ryżem. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
chętnie bym zjadła takie curry z krewetkami i rybką :)
OdpowiedzUsuńmoje smaki:) uwielbiam curry w każdym wydaniu!
OdpowiedzUsuńbardzo fajne danie w sam raz ...dla mnie...
OdpowiedzUsuń