Spaghetti z oliwą, czosnkiem i pietruszką


Danie bardzo proste, ale dobre. W zasadzie trudno sobie wyobrazić, że z kilku tak banalnych składników można zrobić coś pysznego, a jednak! :)

Zobaczcie też: penne z kremowym sosem pieczarkowym, makaron z pieczonymi warzywami.

Składniki (na 2 porcje):
  • 60ml oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • 200g makaronu spaghetti
  • sól, świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekać, wrzucić do garnka z lekko podgrzaną oliwą. Smażyć na małym ogniu do momentu aż czosnek będzie lekko przyrumieniony.
Nie wrzucać czosnku na bardzo rozgrzaną oliwę i nie smażyć go zbyt szybko, bo jeśli się przypali stanie się gorzki i będzie trzeba go wyrzucić.

Pietruszkę umyć ciepłą wodą (dzieki temu wydobędziemy jej aromat) i bardzo drobno posiekać.

Makaron ugotować al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić i ponownie umieścić w garnku, a następnie polać oliwa z czosnkiem i posypać pietruszką. Dokładnie wymieszać, oprószyć świeżo mielonym pieprzem.


1 komentarz:

  1. Racja! Świetne, bo proste :) Smakowicie wygląda. No i ten widelec jest super!!! :) A ja mam podobny :)
    Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń