Kotlety rybne

Jeśli znudziły się Wam zwykłe smażone albo pieczone ryby, proponuję sięgnąć po ten przepis na kotlety rybne, a właściwie rybno-paprykowe. Można dodawać do nich inne ulubione składniki, na przykład natkę pietruszki, czy kolendrę.


Składniki (na 8 kotletów):
  • 300g białej ryby (użyłam dorsza)
  • czerwona papryka
  • około 80g bułki tartej
  • 2 jaja
  • 100ml mleka
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • tłuszcz do smażenia 

Przygotowanie:

Rybę i paprykę posiekać w bardzo drobną kostkę.

Ja do rozdrobnienia ryby i papryki używam malaksera. Znacznie oszczędza to czas, a uzyskana w ten sposób masa ma pożądaną konsystencję i swietnie nadaje się do zrobienia kotletów. Miksuję rybę razem z mlekiem, później rozdrabniam paprykę, mieszam wszystkie podane składniki, doprawiam i smażę.

Wszystkie składniki połączyć. Porządnie przyprawić solą i cytrynowym pieprzem. W razie potrzeby dodać więcej bułki tartej. Masa ma być dość gęsta- na tyle, żeby można było ją formować.

Formować kotlety (jak mielone) i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złotobrązowy kolor.

Podawać z ziemniakami i/lub sałatą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz